In de landbouw-en voedselketen gaat minimaal 30% van het voedsel dat we produceren verloren: op het land, in de winkel en thuis bij de consument. De provincie zet zich in om voedselverspilling tegen te gaan (met als ambitie 50% minder verspilling in 2030 dan in 2015). Daarmee behouden we economische waarde en verzilveren we de kansen die dit biedt voor innovatie en nieuwe bedrijvigheid.
Minder voedselverspilling draagt bij aan:
De provincie vindt voedselverspilling een belangrijk thema omdat het raakt aan veel maatschappelijke opgaven voor Brabant zoals klimaatverandering, energiebesparing en het verduurzamen van de landbouw- en voedselketen. Daarom pakken we onze rol op dit thema:
Reststromen uit de agro en foodindustrie kunnen met innovatieve technieken (opnieuw) ingezet worden als grondstof voor agro, food (inhoudsstoffen, eiwitten, nutriënten) en industrie. We richten onze ondersteuning zowel op initiatieven waarin met kleine stromen veel toegevoegde waarde wordt gecreëerd (bijvoorbeeld citrusschillen waarvan etherische oliën worden gemaakt), als projecten met grote volumes en daardoor veel impact (agrofood reststromen als grondstof voor bouwmaterialen en bioplastics). Onze focus ligt op het sluitend krijgen van de business case, impact (in tonnen en economisch) en opschaling van initiatieven.
In Brabant zijn al mooie voorbeelden van bedrijven die goed bezig zijn met voedselverspilling. Bekijk hieronder de video`s.
Een kwart van ons eten in Nederland wordt verspild. Al dat eten wordt verbouwd, verwerkt, vervoerd, gekoeld en warm gemaakt. We stoppen er veel energie in. Energie die de aarde opwarmt. Des te belangrijker dat we zo min mogelijk eten verspillen. Deze boodschap klonk van 9 tot en met 15 september. Lees meer over Provincie deed mee aan Verspillingsvrije Week
Tijdens de internationale conferentie Towards Halving Food Waste in Europe op 18 en 19 juni 2024 in Veghel is het Upcycled4Food Initiatief gelanceerd door Foodvalley. De provincie Noord-Brabant is, samen met bijna 50 partijen, een van de partners. Lees meer over Geupcyclede voedselproducten moeten ‘nieuwe normaal’ worden
Deze week staat in het teken van de Week van de Circulaire Economie: het grootste landelijke inspiratie- en netwerkevenement voor en door (beginnende) circulaire ondernemers. Het is een event dat zich richt op het vergroten van bewustwording en het aanmoedigen van initiatieven over circulariteit. Lees meer over Week van de Circulaire Economie: 11 t/m 16 maart
Op vrijdag 19 januari 2024 is op de Internationale Grüne Woche in Berlijn het museum ‘Land of Future Food’ geopend door minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), de gedeputeerden van de twaalf provincies en het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). Lees meer over Provincie Noord-Brabant in Museum 'Land of Future Food' op de Grüne Woche
De provincie Noord-Brabant is altijd aanwezig op de Internationale Grüne Woche in Berlijn. Dé toonaangevende internationale vakbeurs op het gebied van voedsel, land- en tuinbouw is the place to be voor de landbouwsector. De Grüne Woche vindt plaats van 19 tot en met 28 januari 2024. Lees meer over Brabant op de Internationale Grüne Woche
Wie mag zich de Brabantse Meesterchef van 2023 noemen? Op vrijdag 15 september gaat de tweede editie van deze kookwedstrijd voor de Brabantse chefs van de toekomst van start. De competitie organiseert de provincie Noord-Brabant met Koning Willem I College en stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Lees meer over Toekomstige koks doen mee aan tweede editie Brabantse Meesterchef
De provincie komt met een subsidieregeling om bedrijven te stimuleren en faciliteren om toe te werken naar een duurzame, innovatieve en circulaire industrie. Lees meer over Subsidie voor doorbraakprojecten in de Circulaire Economie
Ook dit jaar is de provincie Noord-Brabant leadpartner van de Dutch Food Week. In aanloop naar alle activiteiten die gaan plaatsvinden in deze week, van 7 tot en met 14 oktober, was er 19 april een bijeenkomst met Brabantse agrifood-partners. Lees meer over Opnieuw volop plannen voor Brabantse activiteiten in Dutch Food Week
Waardeloos? Waardevol! Lees het Magazine Circulaire Economie dat barst van bewuste bedrijven die bijdragen aan onze Brabantse circulaire economie. Zoals de teelt van Lisdodde voor de bouw en sinaasappelschillen die verwaard worden tot nieuwe ingrediënten. Lees meer over Brabantse circulaire economie
Biologisch afbreekbaar plastic van aardappelresten. Rodenburg Biopolymers geeft waarde aan organische reststromen van aardappel-, groente- en fruit(resten) door er nieuwe grondstoffen van te maken. Een ontwikkeling die hen vandaag de Gouden Cirkel bezorgde, een aanmoedigingsprijs van de provincie Noord-Brabant voor pioniers in de circulaire economie. Lees meer over Gouden Cirkel voor Rodenburg Biopolymers dat nieuwe grondstoffen maakt van aardappelresten
Oogsten, bakken, verpakken en vervoeren: er zit veel energie in ons brood. Toch worden er in Nederland dagelijks nog 700.000 broden per dag teveel gebakken. Ongeveer de helft daarvan wordt verspild door consumenten thuis, maar ook in de keten valt nog winst te halen. Lees meer over Circular Food Center-cluster werkt aan efficiëntere broodketen
Onder de vlag van de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling heeft Wageningen University & Research (WUR), in opdracht van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en het ministerie van Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit onderzoek gedaan naar voedselverspilling in supermarkten. Lees meer over Minder voedselverspilling in supermarkten
De Week van de Circulaire Economie is dé jaarlijkse campagneweek waar veel ondernemers en organisaties hun deuren openen om andere professionals mee te nemen in de kansen die circulair ondernemen te bieden heeft. Ook in de Brabantse landbouw- en voedselsector bruist het van de initiatieven. Lees meer over De Week van de Circulaire Economie
PeelPioneers in ’s-Hertogenbosch krijgt van de provincie een Agrifoodpluim. Het bedrijf verwerkt sinaasappelschillen tot functionele ingrediënten voor de levensmiddelenindustrie. Daarmee bieden ze een gezond alternatief voor E-nummers en brengen ze de sinaasappelschil weer 100% terug in de voedselketen. Lees meer over Agrifoodpluim voor PeelPioneers: Alles halen uit elke sinaasappelschil
De Stuurgroep Landbouw Innovatie Noord-Brabant (LIB) wordt blij van agrarische ondernemers die werken aan een duurzame land- en tuinbouw. Projectleider Marjon Krol steekt de loftrompet over VARTA, een initiatief van West-Brabantse broers dat restproducten nieuw leven inblaast – of eigenlijk stoomt. Lees meer over Bloemist verpakt bloemen in hun eigen vezels
Op Duurzame Dinsdag 7 september opent de stichting Samen Tegen Voedselverspilling samen met het Voedingscentrum en ruim 100 bedrijven, maatschappelijke organisaties, overheden en scholen de 3e nationale Verspillingsvrije Week. De provincie ondersteunt deze campagne met mooie voorbeelden uit Brabant. Lees meer over De Verspillingsvrije week
Duurzamer kan het bijna niet: Genson verwerkt tweede klasse aardbeien en frambozen in diverse dranken. De Stuurgroep LIB (een samenwerking van de provincie en ZLTO) ondersteunt het prachtige project. 'Maar liefst 300 ton aardbeien krijgen jaarlijks het predicaat 'tweede klasse'.' Lees meer over Genson gebruikt èlke aardbei en framboos
Burgers, snacks, worsten en curries van groenteafval dat anders weggegooid wordt: Botanic Bites maakt vernieuwende veganistische producten en maaltijden van reststromen. Hiervoor krijgt zij van de provincie Noord-Brabant de eerste Gouden Cirkel, voor bedrijven die op een vernieuwende manier invulling geven aan de circulaire economie. Lees meer over Eerste Gouden Cirkel voor Botanic Bites
De kringloopkarbonade of het verspillingsvrije ei: twee voorbeelden van circulaire ketenconcepten waaraan een cluster van bedrijven, overheden, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties gaat werken binnen het Circular Food Center. Lees meer over Circular Food Center werkt aan kringloopkarbonade en verspillingsvrij ei
Vanaf 10 maart is er een nieuwe regeling voor bedrijven die werken aan innovaties tegen Voedselverspilling. Lees meer over Voucherregeling voor innovaties tegen voedselverspilling
Aanmelden nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer over cookies in onze cookieverklaring.
Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens en zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website.
Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.
Deze cookies zijn van aanbieders van externe content op deze website. Denk aan film, marketing- en/of tracking cookies.