De eiwittransitie wordt gezien als een belangrijke ontwikkeling richting een duurzamere voedselvoorziening en draagt ook bij aan de klimaatagenda. Onder eiwittransitie verstaan we de overgang van een overwegend dierlijke naar een meer plantaardige eiwitconsumptie en -productie.
De laatste jaren is de eiwittransitie in Nederland zich steeds meer gaan manifesteren. Dit geldt ook voor Brabant. Het landelijk streven is om de huidige balans van 65% dierlijke eiwitten en 35% alternatieve (waaronder plantaardige) eiwitten in ons voedsel te verschuiven naar respectievelijk 40% en 60% in 2030. Hiervoor zijn fundamentele veranderingen nodig in de hele voedselketen; zowel in de teelt, de verwerking als consumptie van eiwitten. Door middel van (versnellen van) innovaties wil de provincie deze verschuiving stimuleren om zo de economische kansen die deze verschuiving ondernemers biedt te benutten.
In Noord-Brabant is een groot aantal bedrijven actief in de voedingsindustrie, dit in combinatie met een sterk ontwikkelde hightechsector. De hightechsector is belangrijk voor het stimuleren van nieuwe en/of verbeterde technologie voor de eiwittransitie. Dit geldt allereerst voor technologie die benodigd is voor de eiwitwinning uit een grondstof tot een halffabricaat. Hier ligt ook een sterke link met de biotechnologie. Daarnaast is ook de hightech essentieel om uiteindelijk van halffabricaat naar eindproduct te komen.
Door in te zetten op een aantrekkelijker aanbod van plantaardige en alternatieve eiwitten (waaronder insecten, algen, wieren, micro-organismen (gisten, bacteriën en schimmels)) zal uiteindelijk een verbetering van het huidige productaanbod (minder toevoegingen, betere smaak/structuur van eindproducten) optreden. Maar ook zal het bijdragen aan de totstandkoming van nieuwe product-marktcombinaties.
Tegelijkertijd zijn er ontwikkelingen op het gebied van nieuwe eiwitbronnen die nu nog niet op de markt zijn, maar waarvan wel de verwachting is dat die op termijn een grote rol gaan spelen. Hierbij kan gedacht worden aan ontwikkelingen op het gebied van precisiefermentatie als (verwerkings)technologie voor nieuwe, alternatieve eiwitten en kweekvlees.
Belangrijk zijn ook de kansen die de eiwittransitie biedt voor verduurzaming van de voedselproductie. Zo hebben vlinderbloemige planten (zoals peulvruchten, luzerne, lupine en soja) een positief effect op bodemgezondheid, biodiversiteit en klimaat en vormen ze een belangrijk ingrediënt van plantaardige eiwitproductie. Bovendien is het vanuit ecologische perspectief niet langer wenselijk dat grondstoffen (waaronder soja) wereldwijd worden geïmporteerd. Het is duurzamer om aandacht te besteden aan het versterken van lokale ecosystemen om op die manier lokaal ketens te sluiten.
Het verhogen van de consumentenacceptatie is essentieel voor de versnelling van de eiwittransitie. Het ontwikkelen en ontwerpen van nieuwe producten is hierbij cruciaal. Waar nu nog vaak de focus ligt op het nabootsen van traditionele dierlijke eiwitten zal in toenemende mate de focus komen te liggen op het aanbieden van smakelijke producten die op zichzelf staande concepten zijn en dus geen vervanging pogen te zijn.
Het tweede graangewas in de wereld is Sorghum, van oorsprong een tropisch gewas met veel potenties. De provincie Noord-Brabant heeft samen met partners onderzoek gedaan naar de potenties van Sorghum onder Brabantse omstandigheden. Lees meer over De potentie van Sorghum
Onlangs organiseerde de provincie Noord-Brabant een Bean Deal Diner in het Provinciehuis in Den Bosch. Hierbij waren twaalf van de vijftien Brabantse Bean Deal-partners aanwezig om met elkaar in gesprek te gaan over ieders invulling van de Bean Deal tot nu toe, sinds de ondertekening in juli 2022. Lees meer over Kansen en uitdagingen op tafel bij Brabants ‘Bean Deal Diner’
De jonge start-up ‘Monkeys by the Sea’ uit Roosendaal maakt visvervangers met gezonde ingrediënten uit de buurt. Hiermee draagt het bij aan de Brabantse doelstellingen op het gebied van eiwittransitie, de overgang naar een meer plantaardige eiwitconsumptie en -productie. De provincie Noord-Brabant beloont het innovatieve bedrijf met een Agrifoodpluim. Lees meer over Monkeys by the Sea wint Agrifoodpluim
Momenteel bestaat de eiwitconsumptie in Nederland uit 61% dierlijke en 39% plantaardige eiwitten. Hoe brengen we de consumptie naar de verhouding 50/50? Dat verkennen we in de gebiedspilot CHIEF. Gemeente Altena is het kloppend hart van deze pilot. Lees meer over Eerste Nederlandse gebiedspilot plantaardige eiwitten van start
Lupineteler Henk Kerkers startte samen met Innovatiehuis de Peel "LuPeel" dat teelt en consumptie van eiwitten van eigen (Brabantse) bodem wil stimuleren om niet afhankelijk te zijn van Amerikaanse soja. Lees meer over LuPeel: eiwit van Brabantse bodem
De provincie Noord-Brabant stimuleert plantaardige keuzes voor een duurzaam voedselsysteem. Met de gebiedspilot CHIEF willen we de inwoners van Altena inspireren om vaker een plantaardige keuze te maken. Ten gunste van een gezonde balans voor mens, dier en milieu. Lees meer over Chief: plantaardige keuze
De provincie Noord-Brabant stimuleert plantaardige keuzes voor een duurzaam voedselsysteem. Lees meer over MEAT: plantaardige keuze van lokale bodem
Na de lancering op 14 juli is de Green Deal Eiwitrijke Gewassen "De Bean Deal" geworden. Het doel is de productie en consumptie van regionaal geteelde plantaardige eiwitten te stimuleren. Lees meer over Bean Deal in uitvoering!
Op de Floriade in Almere heeft gedeputeerde Lemkes (namens de negen ‘eiwit- provincies’) samen met oa minister Staghouwer vandaag de Green Deal Eiwitrijke gewassen getekend. Deze wordt daarnaast ondertekend door ketenpartners waarvan een groot deel uit Brabant komt. Het doel is de productie en consumptie van regionaal geteelde plantaardige eiwitten te stimuleren. Lees meer over Brabant stimuleert plantaardige eiwitten met Green Deal Eiwitrijke gewassen
Aanmelden nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer over cookies in onze cookieverklaring.
Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens en zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website.
Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.
Deze cookies zijn van aanbieders van externe content op deze website. Denk aan film, marketing- en/of tracking cookies.