Eerste Gouden Cirkel voor Botanic Bites

15-06-2021

In de landbouw-en voedselketen gaat minimaal 30% van het voedsel dat we produceren verloren: op het land, in de winkel en thuis bij de consument. De provincie zet zich in om voedselverspilling tegen te gaan (met als ambitie 50% minder verspilling in 2030 dan in 2015). Daarmee behouden we economische waarde en verzilveren we de kansen die dit biedt voor innovatie en nieuwe bedrijvigheid.

Het tegengaan van voedselverspilling

Minder voedselverspilling draagt bij aan:

  • het verminderen van uitstoot van broeikasgassen en behalen van de klimaatdoelstellingen;
  • een circulaire economie waarin we onze grondstoffen binnen het voedselsysteem telkens opnieuw tot waarde laten komen;
  • minder landgebruik en het behoud van biodiversiteit;
  • minder afhankelijkheid van de wereldwijde grondstoffenmarkt;
  • een veerkrachtig voedselproductiesysteem met genoeg goed voedsel voor iedereen.

De provincie vindt voedselverspilling een belangrijk thema omdat het raakt aan veel maatschappelijke opgaven voor Brabant zoals klimaatverandering, energiebesparing en het verduurzamen van de landbouw- en voedselketen. Daarom pakken we onze rol op dit thema:

  • We stimuleren en maken beleid voor een circulaire economie.
  • We stimuleren en maken samenwerking in de keten mede mogelijk. Als bedrijven en organisaties hun krachten bundelen en samen innovatieve oplossingen ontwikkelen om reststromen van voedsel te verwerken, beperken we voedselverspilling.
  • We zijn partner in de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling en maken het Circulair Food Center mede mogelijk als onderdeel van de Regio Deal Noordoost Brabant.

 

 

 

Hoogwaardig benutten van voedselreststromen

Reststromen uit de agro en foodindustrie kunnen met innovatieve technieken (opnieuw) ingezet worden als grondstof voor agro, food (inhoudsstoffen, eiwitten, nutriënten) en industrie. We richten onze ondersteuning zowel op initiatieven waarin met kleine stromen veel toegevoegde waarde wordt gecreëerd (bijvoorbeeld citrusschillen waarvan etherische oliën worden gemaakt), als projecten met grote volumes en daardoor veel impact (agrofood reststromen als grondstof voor bouwmaterialen en bioplastics). Onze focus ligt op het sluitend krijgen van de business case, impact (in tonnen en economisch) en opschaling van initiatieven.

In Brabant zijn al mooie voorbeelden van bedrijven die goed bezig zijn met voedselverspilling. Bekijk hieronder de video`s.

 

 

 

 

 

 

 

Nieuws

Burgers, snacks, worsten en curries van groenteafval dat anders weggegooid wordt: Botanic Bites maakt vernieuwende veganistische producten en maaltijden van reststromen. Hiervoor krijgt zij van de provincie Noord-Brabant de eerste Gouden Cirkel, voor bedrijven die op een vernieuwende manier invulling geven aan de circulaire economie.

De Gouden Cirkel is een nieuwe prijs die ieder kwartaal wordt uitgereikt door de provincie. Brabant zet een volgende stap naar een circulaire economie en moet in 2030 maar liefst 50% minder primaire grondstoffen gebruiken. De Gouden Cirkel is een aanmoediging voor bedrijven of organisaties die de toon zetten op het gebied van circulair ondernemen. Gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen (circulaire economie): “Nieuwe circulaire verdienmodellen zijn niet alleen goed voor mens en milieu, maar ook voor de Brabantse economie. We zagen tijdens de coronacrisis wat een verstoring van wereldwijde productieketens kan veroorzaken. De toekomst is circulair en Botanic Bites is hier een absolute voorloper in. Ze kijken op een vernieuwende manier naar voedsel én wisten hun bedrijfsmodel razendsnel aan te passen tijdens de coronacrisis. Dat moedigen wij graag aan met de eerste provinciale Gouden Cirkel.”

Zwamvoetjes

Een paar jaar geleden deed Doreen Westphal mee aan een ‘vegan challenge’: ze at een maand lang veganistisch. Ze ontdekte dat het aanbod van veganistisch voedsel in de winkels beperkt was en besloot zélf vleesvervangers te gaan maken. Daarvoor gebruikte ze bijvoorbeeld tomaten die vanwege hun vorm en kleur de supermarkt niet halen, maar die prima te verwerken zijn in gerechten. Een andere reststroom die Westphal ontdekte, was die van oesterzwamvoetjes: ook zo’n restproduct dat uitstekend past in curries en maaltijden. Nu verkoopt Botanic Bites onder andere ‘zwarma’ en ‘zpekjes’, gemaakt van de voetjes van zwammen.

Afzetmarkt viel weg

Botanic Bites is zo’n succes dat er inmiddels behalve Westphal nog 3 personen werken. Tot maart 2020 leverde het bedrijf uitsluitend aan de horeca, en dat liep als een trein. Maar toen sloeg corona toe en viel een belangrijke afzetmarkt zomaar weg. Al snel redde Botanic Bites 1000 kilo oesterzwammen die geserveerd zouden worden in de beste restaurants in binnen- en buitenland – ware het niet dat zij van de ene op de andere dag moesten sluiten vanwege de eerste lockdown. Binnen een week verwerkte Botanic Bites ze in burgers, snacks en worsten en bezorgde ze in speciale bbq-boxen in heel Nederland. Inmiddels is dat deel van het assortiment uitgebreid tot ‘Fungi Friday BBQ Boxen’.

Weckpotten

Van hutspot en preistampot tot chikka massala en Thai Yellow Curry. Met een breed assortiment aan puur plantaardige producten heeft Botanic Bites een gat in de markt gevonden. En altijd blijft het bedrijf op zoek naar vernieuwing. Zoals de huidige experimenten met spruitjesschillen, die zich heerlijk laten verwerken in crackers. Weer een reststroom die Botanic Bites op een slimme en smakelijke manier circulair maakt. Aan de kwaliteit doet het bedrijf geen enkele concessie. De producten worden gegaard in de verpakking, zodat alle smaak behouden blijft en er geen nutriënten verloren gaan. "We passen hetzelfde principe toe als de weckpotten van vroeger", vertelt Doreen Westphal. In de koelkast blijven Botanic Bites-producten maar liefst 4 weken houdbaar.

Footprint

‘Change the world one bite at a time’: dat is de slogan van Botanic Bites. Doreen Westphal realiseert zich dat de wereld veranderen een kwestie van een lange adem is. Maar die adem heeft ze!
Ze groeide op in de jaren '80 in Oost-Duitsland, waar zuinig leven een 2e natuur was. Tijdens haar studie in Engeland leerde ze dat alles wat een mens doet een footprint achterlaat. Het zetje richting ondernemerschap kreeg ze als inwoner van Amsterdam, toen ze bij een fietsenmaker een stapel binnenbanden zag liggen. Toen ze vroeg wat daarmee ging gebeuren, luidde het ontnuchterende antwoord: die worden verbrand. Hierop richtte Westphal het succesvolle 'Mensch Made' op, dat tassen en rolkoffers van binnenbanden maakte en verkocht. Zo ook van het leer dat een Bulgaarse schoenfabrikant overhield.

Impactondernemer

Maar als ‘impactondernemer’ – zoals ze zichzelf noemt – wilde Westphal méér. En wat heeft nóg meer impact dan design? Inderdaad, goed voedsel. Met de kant-en-klare maaltijden van Botanic Bites richt ze zich op young professionals die veel buiten de deur eten, gezinnen met kinderen, en ‘empty nesters’ die hun footprint willen verlagen.
Al met al ziet de provincie Noord-Brabant dan ook méér dan voldoende reden om de succesvolle circulaire aanpak van Botanic Bites te belonen met een Gouden Cirkel. Daarnaast wordt Botanic Bites als ontvanger van een Gouden Cirkel ook voorgedragen voor de Brabantse Circulaire Innovatie Top 20.

Afbeeldingen

Botanic Bites

Cookie-instellingen