Brabantse Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij

De Brabantse Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij (BBM) is een duurzaamheidsmonitor voor melkveehouders, die prestaties op het gebied van duurzaamheid en biodiversiteit inzichtelijk maakt en beloont. In het voorjaar van 2024 is de vierde openstelling geweest en er doen nu ruim 500 melkveehouders mee aan het project. Alle deelnemers doen vijf jaar mee.

In 2024 zijn vijf onderzoeken uitgevoerd, een midterm review van de BBM, een deskstudie naar de effecten van de BBM op de waterkwaliteit, een onderzoek naar de kwaliteit van de data die voor de BBM wordt gebruikt, het monitoringsonderzoek naar de biodiversiteit is herhaald en de Kosten-Baten-Analyse natuurinclusieve melkveehouderij is uitgebreid met een extra studiegroep, in Noord-Brabant doen nu 15 bedrijven mee. De resultaten van deze onderzoeken worden binnenkort gepubliceerd.

ZLTO en Boerennatuur Brabant zetten een Leergemeenschap op die agrariërs helpt om duurzamer te ondernemen, zie Provincie Noord-Brabant zet in op verduurzaming met leergemeenschap Biodiversiteitsmonitor | Landbouw en Voedsel Brabant.

 

Praktijkvoorbeeld

Groener boeren met de Brabantse Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij (BBM). Wat startte als een pilot in het Van Gogh Nationaal Park is inmiddels een beproefde methodiek die bijdraagt aan duurzame gebiedsontwikkeling binnen Van Gogh Nationaal Park, maar ook daarbuiten. Maak kennis met Lex Pijnenburg, melkveehouder in Goirle en sinds 2021 deelnemer aan de Brabantse Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij. Hij vertelt over zijn ervaringen met de BBM.

 

Over de Brabantse Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij

Via de Brabantse Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij (BBM) worden melkveehouders financieel beloond voor hun bijdrage aan natuur, water en landschapskwaliteit. De beloning in de BBM is gebaseerd op 13 verschillende duurzaamheidsindicatoren waaronder ammoniakuitstoot, weidegang, blijvend grasland en fosfaat-bodemoverschot. De melkveehouder zit zelf aan de knoppen en bepaalt welke maatregelen hij neemt om de scores op de indicatoren te verbeteren. Hoe hoger de score, hoe hoger de beloning. Het Ministerie van LNV, de provincie Noord-Brabant en waterschappen De Dommel, Brabantse Delta en Aa en Maas, financieren de BBM.

 

BoerenNatuur Brabant

Boerennatuur Brabant (voorheen Collectief ANB Brabant) voert de regeling uit. De BBM werkt met zogenaamde Kritische Prestatie-Indicatoren (KPI’s). Deze KPI’s geven boeren inzicht in hun eigen duurzaamheidsprestaties. Dat biedt houvast om de bedrijfsvoering te optimaliseren. De verwachting is dat doelsturing met KPI’s steeds belangrijker wordt. Alle informatie over het project, de indicatoren en de beloning staan op de website van BoerenNatuur. Op deze site kunnen melkveehouders zich ook aanmelden voor de regeling.

    Cookie-instellingen