Brabant wil zich ontwikkelen van grootste voedselproducent van Nederland tot een van de meest duurzame en innovatieve agrofoodregio’s van Europa. Om dit te bereiken stimuleert de provincie dat er geproduceerd, verwerkt en geconsumeerd wordt met maximale aandacht voor gezondheid, dierenwelzijn, natuur en milieu. Daarnaast stimuleert zij de ontwikkeling van nieuwe producten, productiemethoden en verdienmodellen. Vier keer per jaar zet de provincie met de Agrifoodpluim een initiatief in het zonnetje dat zich onderscheidt in verduurzaming en/of innovatie. Dit kan een activiteit van een organisatie zijn of een specifiek onderdeel, zoals een project of product met als doel anderen in de sector te inspireren en enthousiasmeren om het voorbeeld te volgen.
We kijken voor de Agrifoodpluim naar de volgende criteria:
Heb je zelf een favoriete kandidaat? Geef aan waarom je vindt dat juist deze Agraiër het verschil maakt.
Kandidaat aanmelden
Hieronder een overzicht van de recent uitgereikte Agrifoodpluimen. Kijk hier voor het archief met de uitgereikte Agrifoodpluimen van 2015 tot en met 2020.
Natuurlijk Klein Dongen krijgt van de provincie een Agrifoodpluim voor zijn veelzijdigheid én de inspirerende omschakeling van gangbaar glastuinbouwbedrijf naar biologische glastuinderij. Lees meer over Natuurlijk Klein Dongen wint Agrifoodpluim voor omschakeling naar biologische glastuinderij
Ivar van Dorst koos 4 jaar geleden heel bewust én zelfbewust voor biologische tuin- en akkerbouw. Zijn recept: allerlei gewassen telen in stroken. De provincie Noord-Brabant beloont de jonge innovatieve ondernemer met een Agrifoodpluim. Lees meer over Ivar van Dorst ontvangt Agrifoodpluim voor biologische strokenteelt
PaludiPlants is gespecialiseerd in teelt en levering van waterplanten zoals lisdodden. De planten werken waterzuiverend, dienen als waterbuffer én zijn te gebruiken als alternatief voor traditionele bouwmaterialen. De provincie Noord-Brabant beloont ondernemer Janke van Dijk met een Agrifoodpluim. Lees meer over PaludiPlants wint Agrifoodpluim met waterplanten
GroeneWoudGAS maakt van koemest groen gas én nog een handvol producten waarin CO2, methaan en stikstof slim zijn verwerkt. De provincie Noord-Brabant beloont de innovatieve ondernemer Frank van Genugten met een Agrifoodpluim. Lees meer over GroeneWoudGAS wint Agrifoodpluim met nieuwe producten uit koemest
De jonge start-up ‘Monkeys by the Sea’ uit Roosendaal maakt visvervangers met gezonde ingrediënten uit de buurt. Hiermee draagt het bij aan de Brabantse doelstellingen op het gebied van eiwittransitie, de overgang naar een meer plantaardige eiwitconsumptie en -productie. De provincie Noord-Brabant beloont het innovatieve bedrijf met een Agrifoodpluim. Lees meer over Monkeys by the Sea wint Agrifoodpluim
Maatschap Keijzers in Liessel krijgt van de provincie Noord-Brabant een Agrifoodpluim, omdat ze werken aan de overgang van een gangbare melkgeitenhouderij naar een bedrijfsvorm die natuur en bodem centraal stelt. Lees meer over Maatschap Keijzers wint Agrifoodpluim door buitengewone aandacht voor bodemkwaliteit
Van der Avoird Trayplant in Molenschot ontziet het milieu al jaren dankzij de ene na de andere slimme innovatie. Bovendien geven ze de grond die ze niet meer hoeven te benutten door deze innovaties, terug aan de natuur. Reden voor de provincie Noord-Brabant om het bedrijf een Agrifoodpluim toe te kennen. Lees meer over Van der Avoird Trayplant wint Agrifoodpluim
Onze Zuivel haalt melk op bij de boer en maakt er in De Rips kaas van, die de boer op zijn eigen erf verkoopt. Het concept draagt volgens de provincie bij aan het verkorten van de keten en daarmee aan de band tussen boer en burger en aan een beter verdienmodel. Lees meer over Agrifoodpluim voor Onze Zuivel: melk ophalen en kaas terugbrengen
PeelPioneers in ’s-Hertogenbosch krijgt van de provincie een Agrifoodpluim. Het bedrijf verwerkt sinaasappelschillen tot functionele ingrediënten voor de levensmiddelenindustrie. Daarmee bieden ze een gezond alternatief voor E-nummers en brengen ze de sinaasappelschil weer 100% terug in de voedselketen. Lees meer over Agrifoodpluim voor PeelPioneers: Alles halen uit elke sinaasappelschil
Vier keer per jaar wordt de Agrifoodpluim uitgereikt aan innovatieve ondernemers die bijdragen aan een landbouw- en voedselsysteem dat slim waardevol, circulair en verbonden is. Lees meer over Een bokaal met een verhaal
De Duinzuivel Coöperatie in de Loonse en Drunense Duinen krijgt van de provincie Noord-Brabant een Agrifoodpluim. Veertien melkveehouders hebben daar de handen in elkaar geslagen om een beter verdienmodel te ontwikkelen voor hun melk, ze laten er onder een gezamenlijke noemer kaas van maken: Brabants Duingoed. Lees meer over Agrifoodpluim voor Duinzuivel: kaas met een sterk verhaal
Van Lieshout Vleesvee in Westelbeers krijgt van de provincie Noord-Brabant de Agrifoodpluim. De liefdevolle, natuurinclusieve benadering van dit familiebedrijf staat gelukkig weer volop in de belangstelling. Lees meer over Van Lieshout Vleesvee boert al jaren in en met de natuur
Groentekwekerij A. van den Einden in Lierop krijgt van de provincie Noord-Brabant de Agrifoodpluim. Het bedrijf is al ruim twintig jaar succesvol met een eigenzinnige, duurzame én biologische teelt van groenten. Dat weten ze bovendien te realiseren op de van nature minder vruchtbare zandgrond. Lees meer over Agrifoodpluim voor duurzame teler op Brabantse zandgronden
De Hoeve in Wijk en Aalburg combineert een melkveebedrijf met een circulair landbouwconcept inclusief uiterst vriendelijk bodemgebruik. Daarom krijgt het bedrijf van de provincie Noord-Brabant een Agrofoodpluim. Lees meer over Pluim voor De Hoeve: boeren met extra zorg voor bodem en vogels
Gedeputeerde Elies Lemkes reikte haar eerste Agrofoodpluim uit aan familiebedrijf De Ruurhoeve. Het bedrijf is een prachtig voorbeeld van korte ketens en de integratie van natuur in de bedrijfsvoering. Lees meer over Pluim voor kaasboerderij De Ruurhoeve: groen en vernieuwend
De meeste mensen gooien koffiedrab weg, ZuiderZwam gebruikt het voor de teelt van oesterzwammen. Dit duurzame, circulaire verdienmodel verdient een Agrofoodpluim. Lees meer over ZuiderZwam maakt kroket van koffiedrab
Johan Jansen krijgt voor zijn thee een Agrofoodpluim van de provincie omdat deze nieuwe perspectieven opent voor korte ketens in de Brabantse landbouw. Lees meer over Thee van Brabantse bodem
Sinds 2015 zet Michael Luesink de boon op de kaart: een product dat nauwelijks belastend is voor het milieu. Luesink doet dat met duurzame bedrijfsvoering, slimme marketing en aanstekelijk enthousiasme. Zijn aanpak krijgt van de provincie een Agrofoodpluim. Lees meer over Michael Luesink haalt alles uit de boon
Een verbindende rol spelen voor de geitensector: dat wil Jeannette van de Ven. Samen met haar man runt zij melkgeitenhouderij 4 Vennekeshoeve in Oirschot. Hun aanpak verdient een pluim. Lees meer over Pionieren met geiten
Wist u dat varkens van nature zindelijk zijn? En dat het echte familiedieren zijn? De Familiestal van het Familievarken is ontworpen met de natuurlijke behoeften van het varken als uitgangspunt. Lees meer over Agrofoodpluim voor Het Familievarken
Kapteijns gebruikt zo min mogelijk kunstmest, want wormen en schimmels doen het werk. De plantenkwekerij zet de Brabantse landbouw internationaal op de kaart, en wint in februari 2019 de Agrofoodpluim. Lees meer over Plantenkwekerij Kapteijns gebruikt minder kunstmest
Aanmelden nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer over cookies in onze cookieverklaring.
Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens en zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website.
Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.
Deze cookies zijn van aanbieders van externe content op deze website. Denk aan film, marketing- en/of tracking cookies.