Van 5 tot en met 12 oktober 2024 is het De Week van Ons Eten. Dat is de week waarin we in heel Nederland stilstaan bij ons voedsel. Want eten gaat om zoveel meer dan wat we in onze mond stoppen: onze gezondheid, onze toekomst en een goed leven. Elk jaar laten we tijdens De Week van Ons Eten zien dat dit niet alleen belangrijk is, maar ook leuk en inspirerend!
Ook in 2024 is de provincie Noord-Brabant weer partner van De Week van Ons Eten. Logisch, want Brabant loopt voorop in kwaliteit en duurzaamheid van voedsel. We werken elke dag aan gezond eten en een aantrekkelijke leefomgeving met gezonde natuur. De uitdaging voor de toekomst is groot. Samen gaan we deze uitdaging aan. Met de producenten en verwerkers van ons eten, maar ook met de Brabanders zelf. Want ook onze keuzes in de winkel zijn bepalend voor de toekomst van ons landschap en onze natuur.
Tijdens deze week brengen we de waarde van ons eten onder de aandacht en staat de verbinding tussen boer en burger centraal. Met een scala aan activiteiten, zoals open dagen, proeverijen, congressen en markten, laten we Nederland zien wat er allemaal gebeurt op het gebied van ons voedsel. Daarin komen belangrijke aspecten zoals duurzaamheid, een sociaal leven, de economische en geopolitieke waarde en het bevorderen van een goed leven naar voren.
Bovendien biedt De Week van Ons Eten een platform voor het aangaan van nieuwe samenwerkingsverbanden en het uitwisselen van kennis. We kunnen leren van elkaar en ook gezamenlijk streven naar respectvolle gesprekken op het gebied van ons voedsel. Of je nu een boerderij, een restaurant of een foodservicebedrijf hebt, samen maken we De Week van Ons Eten!
Tijdens de week worden er tal van activiteiten georganiseerd. Van fietsroutes langs boerderijen die hun erf openstellen, de nationale groente- en fruidag tot gratis boodschappen voor een kookles. Hieronder een greep uit het programma. Het volledige programma vind je hier.
3 oktober - Officiele opening in Bolsward
8 oktober - Eten verbindt lunch
9 oktober - Nationale Food Quiz
9 oktober - Uitreiking Agrifoodpluim
10 oktober - Nationale Groente- en Fruitdag
11 oktober - Finale Brabantse Meesterchef
12 oktober - Ontmoet de Boer Dag Buurtdiner
Van 5 tot en met 12 oktober vindt in heel Nederland De Week van Ons Eten plaats. Een uitgelezen kans om je bedrijf te laten zien of om meer te weten te komen over de wereld achter ons eten, en alles wat daarbij hoort, in Nederland. Lees meer over Samen maken we De Week van Ons Eten
Samen met supermarktketens, producenten, cateraars en maatschappelijke organisaties zet de provincie Noord-Brabant zich tijdens de nationale campagne Bean Meal in om iedereen in de ban van de boon te krijgen. De activatieweek van 3 tot en met 9 februari 2024 is voortgekomen uit de Bean Deal. Lees meer over Provincie stimuleert peulvruchtenconsumptie als onderdeel van Bean Deal
Het oogstseizoen in de biologische moestuin bij de provincie Noord-Brabant zit erop. Deze moestuin is de provincie in het voorjaar van 2023 gestart, in aanloop naar Dutch Food Week. Door met een moestuin aan de slag te gaan, wordt de keten van eten heel tastbaar. Lees meer over Leren en proeven van eigen moestuin
Op 6 oktober opende gedeputeerde Marc Oudenhoven de Dutch Food Week 2023 door bezoekers van de Uilenburg in Den Bosch een bewust, gezond, maar vooral lekker hapje bij de borrel aan te bieden. Uiteraard gemaakt van producten van Brabantse bodem, en deels gemaakt door tv-chef Danny Jansen. Lees meer over Terugblik Dutch Food Week 2023: bomvol activiteiten voor bewust, gezond en lekker eten
Tijdens de finale van Dutch Food Week heeft de provincie Noord-Brabant drie Waarde-Ringen uitgereikt aan personen die in positieve zin zijn opgevallen door hun inzet om wederzijdse Waarde-Ring en begrip tussen boer en burger te versterken. Lees meer over Waarde-Ringen voor Iets met boeren, Tuinderij de Es en de Fladderfarm
De ongezonde snack tussendoor wordt de standaard. Door deel te nemen aan de Nationale Groente- en Fruitdag wil een aantal onderwijsinstellingen aan de Onderwijsboulevard in Den Bosch hier samen met de provincie Noord-Brabant en ZLTO een alternatief voor bieden. Lees meer over Nationale Groente- en Fruitdag: Bossche scholen en provincie stimuleren gezond snacken
In het kader van Dutch Food Week is de provincie Noord-Brabant dit voorjaar een eigen bedrijfsmoestuin gestart. De provincie vindt het belangrijk om zo veel mogelijk te werken met biologische catering en lokaal in te kopen. Deze week gingen twee Brabantse gedeputeerden aan de slag in de moestuin. Lees meer over 'Weet wat je eet' in de provinciemoestuin
Dagelijks lekker eten uit Brabant wordt steeds makkelijker. Verspreid over de provincie leveren biologische tuinders een mooi assortiment aan biologische groenten. Lees meer over Koop jouw Brabantse groenten bij tuinder in de buurt
Op vrijdagmiddag 6 oktober heeft de provincie Noord-Brabant het startsein gegeven voor de Brabantse programmering van Dutch Food Week, middenin één van de bekendste uitgaansgebieden van Den Bosch. Tussen 17.00 en 18.00 uur kwamen we langs bij diverse horecazaken in de uitgaansbuurt in Uilenburg. Lees meer over Brabantse opening Dutch Food Week bij Bossche horeca
Op 14 oktober maken we tijdens het laatste weekend van Dutch Food Week een reis door de Brabantse voedselketen, van boer tot bord. Waar komt ons eten vandaan en wat gebeurt ermee voordat het op ons bord ligt? We organiseren een tour langs vier toonaangevende Brabantse bedrijven en initiatieven. Lees meer over Dutch Food Week: Brabant van Boer tot Bord tour
Aanmelden nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer over cookies in onze cookieverklaring.
Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens en zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website.
Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.
Deze cookies zijn van aanbieders van externe content op deze website. Denk aan film, marketing- en/of tracking cookies.