Op de hoogte blijven? Meld je hier aan voor de nieuwsbrief Landbouw en Voedsel Brabant.
Op 23 en 24 november 2023 vond opnieuw de toneelproductie ‘Iets met boeren’ op de boerderij van de familie Hanegraaf in Maren-Kessel plaats. Bijna 200 studenten van verschillende opleidingen van HAS green academy hebben deze voorstellingen bezocht. Lees meer over Toneelproductie ‘Iets met boeren’ als basis voor dialoog
The Green Protein Alliance en Wageningen University & Research hebben in een project in Altena bewoners gestimuleerd meer plantaardig te eten. Dat gebeurde met proeverijen, maaltijdboxen, kooklessen en bekende inwoners die het goede voorbeeld gaven. De provincie ondersteunde het project. Lees meer over Altena maakt werk van plantaardige eiwitconsumptie
Het landelijk gebied in Brabant gaat de komende jaren veranderen. We brengen bodem, water en lucht op orde. Dat is van belang voor de natuur, het landschap, de landbouw en de gezondheid van de mensen. En dus voor een plek waar mensen ook in de toekomst gezond en veilig kunnen wonen, werken en leven. Lees meer over Het Brabants landelijk gebied verandert
Brabants Bodem is op zoek naar verschillende projecten in vollegrond-groenten, zacht fruit, etc. die bijdragen aan minder druk op klimaat, water, biodiversiteit en landschap. De provincie Noord-Brabant is, samen met andere gebiedspartners, partner in Brabants Bodem. Lees meer over Gezocht: agrariërs met projecten die bijdragen aan een beter klimaat én landschap
Het oogstseizoen in de biologische moestuin bij de provincie Noord-Brabant zit erop. Deze moestuin is de provincie in het voorjaar van 2023 gestart, in aanloop naar Dutch Food Week. Door met een moestuin aan de slag te gaan, wordt de keten van eten heel tastbaar. Lees meer over Leren en proeven van eigen moestuin
Afgelopen week ging JUMP 2023-2024 van start met een tweedaagse Food Bootcamp in Eindhoven. In dit talentontwikkelingsprogramma doen voedselveranderaars uit heel Nederland mee: professionals, ondernemers en studenten onder de 35 jaar. De provincie Noord-Brabant is partner in dit programma. Lees meer over JUMP 2023-2024 trapt af met Food Bootcamp
Van 21 tot en met 29 oktober vond de Dutch Design Week plaats, waar de Embassy of Food zich goed liet zien en horen. Met een grote felgele dome trok de Embassy of Food de aandacht van de bezoekers van de expo Space Farming. Lees meer over Werkconferentie Dutch Design Week over toekomst van ons eten
Melkveehouders in een veenweidegebied of (in de buurt van) een stikstofgevoelig Natura 2000-gebied kunnen in samenwerkingsverband een subsidie aanvragen voor extensivering of het verhogen van de grondwaterstand. De verwachting is dat deze subsidie van 1 mei tot en met 31 mei 2024 is aan te vragen. Lees meer over Subsidieregeling extensiveren gepubliceerd
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft de criteria voor stalsystemen met emissiearme vloeren in de melkveesector en volièrestallen in de pluimveesector verruimd. Hierdoor voldoen meer bedrijven aan de drempelwaarde voor de landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties. Lees meer over Aangepaste emissiecijfers aanpak piekbelasting
Steeds meer melkveehouders kiezen voor een natuurinclusieve bedrijfsvoering. Vaak vragen zij zich daarbij wel af of dit lonend is. Het is daarom belangrijk om de economische prestaties van bedrijven in kaart te brengen en uit te rekenen wat een natuurinclusievere bedrijfsvoering voor hen betekent. Lees meer over Kosten-batenanalyse voor natuurinclusieve melkveehouderij
Door heel het land experimenteerden 1.480 melkveehouders de afgelopen drie jaar succesvol met kruidenrijk grasland. De resultaten zijn veelbelovend, blijkt uit een enquête. Urgenda en LTO Nederland hebben de campagne opgezet, met subsidie van de Provincie Noord-Brabant en Brabants Bodem. Lees meer over Goede resultaten met kruidenrijk grasland en zetje in de rug voor soortenrijke groenbemesters
Op 6 oktober opende gedeputeerde Marc Oudenhoven de Dutch Food Week 2023 door bezoekers van de Uilenburg in Den Bosch een bewust, gezond, maar vooral lekker hapje bij de borrel aan te bieden. Uiteraard gemaakt van producten van Brabantse bodem, en deels gemaakt door tv-chef Danny Jansen. Lees meer over Terugblik Dutch Food Week 2023: bomvol activiteiten voor bewust, gezond en lekker eten
Bewustwording creëren bij mensen over gezond voedsel kan het beste starten op jonge leeftijd. Door moestuinieren en voedselbosjes te introduceren op scholen en deze te integreren in het schoolbeleid, leren kinderen in de basisschoolleeftijd waar voedsel vandaan komt en wat gezond eten is. Lees meer over Scholen plukken vruchten van moestuinproject
Op 23 september opende de expo Space Farming haar deuren in Eindhoven. De komende zes maanden brengt die de wereld van ons eten in de toekomst dichtbij. Elke nieuwsgierige bezoeker kan baanbrekende oplossingen van ontwerpers beleven, proberen en proeven. Lees meer over Space Farming in Eindhoven
Na een spannende Pitch Day zijn de tien nieuwe JUMPers voor de 2023/2024-editie bekend! Het zijn 10 ondernemende voedselveranderaars met indrukwekkende dromen om het voedselsysteem van de toekomst vorm te geven. Maak kennis met de nieuwe JUMPers van seizoen 2023/2024. Lees meer over Maak kennis met de 10 JUMPers van seizoen 2023/2024
Werk jij als adviseur en wil jij boeren leren coachen in het nemen van maatregelen voor een vitalere bodem? Met de nieuwe opleiding tot Bodemcoach kun je alle benodigde kennis opdoen over bodem, bodemfysica, -biologie en -chemie. Lees meer over Nieuwe opleiding tot Bodemcoach
Tijdens de finale van Dutch Food Week heeft de provincie Noord-Brabant drie Waarde-Ringen uitgereikt aan personen die in positieve zin zijn opgevallen door hun inzet om wederzijdse Waarde-Ring en begrip tussen boer en burger te versterken. Lees meer over Waarde-Ringen voor Iets met boeren, Tuinderij de Es en de Fladderfarm
De ongezonde snack tussendoor wordt de standaard. Door deel te nemen aan de Nationale Groente- en Fruitdag wil een aantal onderwijsinstellingen aan de Onderwijsboulevard in Den Bosch hier samen met de provincie Noord-Brabant en ZLTO een alternatief voor bieden. Lees meer over Nationale Groente- en Fruitdag: Bossche scholen en provincie stimuleren gezond snacken
In het kader van Dutch Food Week is de provincie Noord-Brabant dit voorjaar een eigen bedrijfsmoestuin gestart. De provincie vindt het belangrijk om zo veel mogelijk te werken met biologische catering en lokaal in te kopen. Deze week gingen twee Brabantse gedeputeerden aan de slag in de moestuin. Lees meer over 'Weet wat je eet' in de provinciemoestuin
Dagelijks lekker eten uit Brabant wordt steeds makkelijker. Verspreid over de provincie leveren biologische tuinders een mooi assortiment aan biologische groenten. Lees meer over Koop jouw Brabantse groenten bij tuinder in de buurt
Op vrijdagmiddag 6 oktober heeft de provincie Noord-Brabant het startsein gegeven voor de Brabantse programmering van Dutch Food Week, middenin één van de bekendste uitgaansgebieden van Den Bosch. Tussen 17.00 en 18.00 uur kwamen we langs bij diverse horecazaken in de uitgaansbuurt in Uilenburg. Lees meer over Brabantse opening Dutch Food Week bij Bossche horeca
Op 14 oktober maken we tijdens het laatste weekend van Dutch Food Week een reis door de Brabantse voedselketen, van boer tot bord. Waar komt ons eten vandaan en wat gebeurt ermee voordat het op ons bord ligt? We organiseren een tour langs vier toonaangevende Brabantse bedrijven en initiatieven. Lees meer over Dutch Food Week: Brabant van Boer tot Bord tour
Sinds 15 september strijden teams van Brabantse horecaopleidingen om deze felbegeerde titel voor Brabantse chefs van de Toekomst. De competitie, die Koning Willem I college samen met provincie Noord-Brabant en stichting Samen Tegen Voedselverspilling organiseert, heeft al twee voorrondes achter de rug. Lees meer over Wie mag zich Brabantse Meesterchef 2023 noemen?
De Dutch Food Week staat bol van de activiteiten om een breed publiek beter bekend te maken met de wereld van food en voedselproductie. ‘Weet wat je eet’ is niet voor niets het thema van dit jaar. Weet jij eigenlijk wat je eet? Test je kennis tijdens de Nationale Food Quiz op 11 oktober! Lees meer over Doe mee met de Nationale Food Quiz
Met een subsidie ondersteunt de provincie Noord-Brabant de campagne 1001ha Groenbemestermengsels, die Brabantse akkerbouwers de mogelijkheid biedt om volgend zaaiseizoen in totaal 500 hectare soortenrijke groenbemesters in te zaaien. Lees meer over Soortenrijke winterakkers met bijdrage Provincie
Ondernemers die binnen de doelgroep van de aanpak piekbelasting vallen, kunnen een aanvraag doen voor de landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv en Lbv-plus). Ook kunnen zij kosteloos ondersteuning krijgen van een zaakbegeleider om de mogelijkheden voor eigen bedrijf te verkennen. Lees meer over 132 Brabantse veehouders melden zich voor Lbv en Lbv-plus
Het aftellen is begonnen: op 7 oktober begint Dutch Food Week! Een week lang worden er overal in Brabant activiteiten georganiseerd met als thema ‘Weet wat je eet’. Dutch Food Week is een landelijke campagneweek. Lees meer over Dutch Food Week komt eraan
Gedeputeerde Staten willen melkrundveehouders en kalverhouders anderhalf jaar extra geven om hun stallen te verduurzamen. Dit voornemen stond al aangekondigd in het bestuursakkoord ‘Samen maken we Brabant!’ Lees meer over Melkrundveehouders en kalverhouders krijgen anderhalf jaar extra voor verduurzamen stallen
Ben jij boer of tuinder in Noord-Brabant en overweeg jij een meer natuurinclusieve bedrijfsvoering binnen jouw bedrijf? Of je enkel met dit idee rondloopt of al concrete plannen hebt, de cursus Natuurinclusieve bedrijfsvoering kan je hierbij verder helpen. Lees meer over Cursus natuurinclusieve bedrijfsvoering
Stoppen, gestopt, doorgaan of omschakelen? Er verandert veel op het platteland. Hoe kun je daar mee omgaan, als agrarische ondernemer en als overheid? Welke keuzes maak je of kunnen we maken? Op donderdag 26 oktober vindt er om 12 uur in Biezenmortel een bijeenkomst plaats over VABIMPULS. Lees meer over Stoppen, doorgaan, omschakelen: bijeenkomst VABIMPULS
Wie mag zich de Brabantse Meesterchef van 2023 noemen? Op vrijdag 15 september gaat de tweede editie van deze kookwedstrijd voor de Brabantse chefs van de toekomst van start. De competitie organiseert de provincie Noord-Brabant met Koning Willem I College en stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Lees meer over Toekomstige koks doen mee aan tweede editie Brabantse Meesterchef
PaludiPlants is gespecialiseerd in teelt en levering van waterplanten zoals lisdodden. De planten werken waterzuiverend, dienen als waterbuffer én zijn te gebruiken als alternatief voor traditionele bouwmaterialen. De provincie Noord-Brabant beloont ondernemer Janke van Dijk met een Agrifoodpluim. Lees meer over PaludiPlants wint Agrifoodpluim met waterplanten
Denk je aan omschakeling naar biologisch met jouw bedrijf? Of ben je nieuwsgierig naar welke goede punten uit de biologische landbouw je kan toepassen in je gangbare landbouwbedrijf? Volg dan de 4-delige gratis masterclass Biologische landbouw bij HAS green academy. Lees meer over Masterclass Biologische Landbouw voor agrariërs en studenten
Bij de Boerderij van de Toekomst in Reusel vonden op 25 en 26 augustus de Precision Days plaats. Ruim 800 bezoekers lieten zich informeren over de laatste ontwikkelingen op het gebied van precisielandbouw. Zo’n 50 toeleveranciers presenteerden zich aan telers, professionals, studenten en anderen. Lees meer over Terugblik Precision Days bij Boerderij van de Toekomst
Steeds meer veehouders dienen een aanvraag in voor de landelijke beëindigingsregeling voor veehouderijlocaties (Lbv of Lbv-plus). Verwacht je onder de doelgroep van de regeling te vallen, maar twijfel je over deelname? Neem dan contact op met Contactpunt Piekbelasting van de provincie Noord-Brabant. Lees meer over Contactpunt Lbv(-plus) voor Brabantse veehouders open
HAS green academy organiseerde op 3 juli samen met de provincie een digitale kennissessie over bodem, biodiversiteit, natuurinclusieve landbouw en klimaatrobuuste landschappen. De sessie werd uitgezonden vanuit de studio in het provinciehuis van Noord-Brabant en is online terug te kijken. Lees meer over Terugkijken: Digitale Kennissessie HAS lectoraten
Aanmelden nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer over cookies in onze cookieverklaring.
Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens en zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website.
Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.
Deze cookies zijn van aanbieders van externe content op deze website. Denk aan film, marketing- en/of tracking cookies.