Om Landelijk Nederland onder de aandacht te brengen hebben het ministerie van LNV, de provincies en NBTC de krachten gebundeld.
Vanuit ‘voedselsystemen van de toekomst’, het thema van het Nederland paviljoen, wordt verbinding gelegd tussen de agrarische sector en de bezoekerseconomie. Bezoekers van het paviljoen staat een unieke ervaring te wachten in het pop-up museum: Land of Future Food.
Innovatieve streekproducten op het podium
Iedere provincie presenteert in het pop-up museum een innovatief streekproduct. Aan de hand van de producten wordt in het museum het unieke verhaal van het landschap, de regio en de beleving van de plek verteld. Bezoekers worden met QR-codes vervolgens online verder geïnspireerd om Nederland te ontdekken.
Het streekproduct waarmee Brabant de show steelt, is Frietje Precies. Wat ons betreft een aansprekend voorbeeld van het nieuwe bourgondisch in Brabant. De aardappel is een Brabants product met een rijke historie. Van Gogh wijdde er zijn eerste meesterwerk aan: De aardappeleters (Nuenen, 1885). Op zijn Boerderij van de toekomst in Reusel ontwikkelt Jacob van den Borne nu een innovatieve aanpak voor aardappelteelt: precisielandbouw met drones en ecologisch verantwoord bodemgebruik. Duurzaam genieten op zijn Brabants. Daarbij verwijzen we naar allerlei leuke dingen die er te doen zijn in het land van Van Gogh.
Vitaal platteland
Minister Piet Adema sprak tijdens de opening over de mooie producten die Nederand te bieden heeft. 'Regionale producten zijn niet alleen lekker, maar ook duurzaam en dragen bij aan een vitaal platteland. De koppeling aan toerisme biedt extra kansen voor een goed verdienmodel voor de boer. De opkomst van agrotoerisme is daarom een mooie ontwikkeling.’
Bezoek kan een waardevolle bijdrage leveren aan de vitaliteit van het landelijk gebied. De behoefte bij de consument aan authentiek, gezond en ambachtelijk geproduceerd eten biedt kansen als het gaat om lokale en regionale streekproducten. Naast een extra inkomen voor agrariërs biedt het ook kansen voor korte(re) ketens, betere verbinding tussen boer en bewoner, groei van het bewustzijn ten aanzien van de herkomst van ons voedsel en een hernieuwde beleving van en waardering voor het platteland en de natuur. Om een duurzame ontwikkeling tot stand te brengen is samenwerking tussen de agrarische sector en vrijetijdssector van groot belang.
De deelname aan de Grüne Woche is een van de activiteiten vanuit de landelijke samenwerking agrotoerisme waarin naast ministerie LNV en NBTC ook LTO Nederland, Wageningen University & Research en provincies en regio’s betrokken zijn.