Plantaardige eiwitten

Bean Meal

Provincie Noord-Brabant deed van 3 tot en met 9 februari 2024 mee aan nationale campagneweek rondom peulvruchten: Bean Meal.

Een week lang hebben we peulvruchten op het podium gezet. Dat deden we samen met diverse organisaties die de Bean Deal ondertekenden.

Bean Meal: goed voor jou, de boer, de bodem

10 februari 2024 was het Wereldpeulvruchtendag! In aanloop naar deze dag hebben Bean Deal en partners die de Bean Deal ondertekenden, zoals provincie Noord-Brabant, het initiatief genomen om een week lang de peulvruchtenconsumptie te stimuleren. De provincie vindt de Bean Deal (welke onderdeel is van de Nationale Eiwitstrategie) belangrijk, omdat we werken aan een opschaling van de Nederlandse teelt en verwerking van eiwitrijke gewassen, primair bestemd voor menselijke consumptie. Als ondertekenaar van de Bean Deal is het daarom niet meer dan logisch dat wij ons als partner hebben verbonden aan Bean Meal.

Waarom eiwittransitie?

Op dit moment bestaat ons voedsel uit 60% dierlijke en 40% plantaardige eiwitten. We willen die balans omdraaien naar respectievelijk 40 en 60% in 2030. Hiervoor zijn veranderingen nodig in de hele voedselketen; zowel in de teelt, de verwerking als de consumptie van eiwitten. Dit doen we o.a. door (het versnellen van) innovaties. Dat kan ondernemers helpen de economische kansen van de eiwittransitie optimaal te benutten.

Peulvruchten een week in de schijnwerpers

Van 3 tot en met 9 februari 2024 was het #BeanMeal. Bonen zijn een belangrijke bron van eiwit. Tijdens de campagneweek wilden we iedereen uitdagen om wat vaker te kiezen voor een lekker product of gerecht op basis van peulvruchten. Van bruine boon tot lupine, van kikkererwt tot veldboon, van edamame tot kapucijner. In bijvoorbeeld een salade, pokebowl, wrap of verwerkt tot een burger of spread. Behalve superlekker, is het ook nog eens gezond.

Duurzame voedselproductie

Peulvruchten bevatten veel eiwitten, mineralen en vitaminen. Ze spelen een belangrijke rol bij duurzame voedselproductie. Hun stikstofbindende eigenschappen verbeteren de vruchtbaarheid van de bodem. Hier komt bij dat Nederland haar afhankelijkheid van niet-Europese eiwitimport wil verminderen. In 2020 startte hiertoe de Nationale Eiwitstrategie, met de Bean Deal als resultante. Met Bean Meal gaven we extra aandacht aan producten met bonen geteeld door Nederlandse boeren. 

In 2025 willen we weer, samen met cateraar Vermaat in het bedrijfsrestaurant van het provinciehuis, deelnemen aan Bean Meal.

Meer weten over van Bean Meal?

Bezoek de website van de campagneweek.

    Cookie-instellingen