Van 7 tot en met 14 oktober 2023 was het Dutch Food Week. Dat is de week waarin we in heel Nederland stilstaan bij ons voedsel. Want eten gaat om zoveel meer dan wat we in onze mond stoppen: onze gezondheid, onze toekomst en een goed leven. Elk jaar laten we tijdens deze Dutch Food Week zien dat dit niet alleen belangrijk is, maar ook leuk en inspirerend!
Ook in 2023 was de provincie Noord-Brabant weer een belangrijke partner van Dutch Food Week. Logisch, want Brabant loopt voorop in kwaliteit en duurzaamheid van voedsel. We werken elke dag aan gezond eten en een aantrekkelijke leefomgeving met gezonde natuur. De uitdaging voor de toekomst is groot. Samen gaan we deze uitdaging aan. Met de producenten en verwerkers van ons eten, maar ook met de Brabanders zelf. Want onze keuzes in de winkel zijn bepalend voor de toekomst van ons landschap en onze natuur.
Door mee te doen aan Dutch Food Week, wil de provincie laten zien wat Brabant op het gebied van voedsel in huis heeft. We waren dan ook in 2023 bij diverse drukbezochte activiteiten betrokken. Zo was er een smaakvolle Brabantse opening aan het begin van Dutch Food Week, in het hartje van centrum Den Bosch. De Nationale Foodquiz vond plaats bij ons Provinciehuis. Tijdens de Nationale Groente- en Fruitdag pakten we uit met met een leuke actie samen met fruittelers. Er was de finale van de Brabantse Meesterchef en Dutch Food Week 2023 sloten we af met een Brabant van Boer tot Bord (bus)toer en de uitreiking van de Waare-Ringen.
We hebben er samen met partners en de Dutch Food Week organisatie een mooie week van gemaakt. Iedereen was uitgenodigd om mee te doen aan de vele activiteiten die tijdens deze week plaatsvonden. Om te ontdekken waar ons eten vandaan komt. Of wat er allemaal bij komt kijken voor het op ons bord ligt. Maar ook welke keuzes je kunt maken. En hoe leuk het is om zelf voedsel te verbouwen, te bereiden en natuurlijk te proeven!
Kijk op de Dutch Food Week website voor meer informatie over deze campagneweek.
Het oogstseizoen in de biologische moestuin bij de provincie Noord-Brabant zit erop. Deze moestuin is de provincie in het voorjaar van 2023 gestart, in aanloop naar Dutch Food Week. Door met een moestuin aan de slag te gaan, wordt de keten van eten heel tastbaar. Lees meer over Leren en proeven van eigen moestuin
Op 6 oktober opende gedeputeerde Marc Oudenhoven de Dutch Food Week 2023 door bezoekers van de Uilenburg in Den Bosch een bewust, gezond, maar vooral lekker hapje bij de borrel aan te bieden. Uiteraard gemaakt van producten van Brabantse bodem, en deels gemaakt door tv-chef Danny Jansen. Lees meer over Terugblik Dutch Food Week 2023: bomvol activiteiten voor bewust, gezond en lekker eten
Tijdens de finale van Dutch Food Week heeft de provincie Noord-Brabant drie Waarde-Ringen uitgereikt aan personen die in positieve zin zijn opgevallen door hun inzet om wederzijdse Waarde-Ring en begrip tussen boer en burger te versterken. Lees meer over Waarde-Ringen voor Iets met boeren, Tuinderij de Es en de Fladderfarm
De ongezonde snack tussendoor wordt de standaard. Door deel te nemen aan de Nationale Groente- en Fruitdag wil een aantal onderwijsinstellingen aan de Onderwijsboulevard in Den Bosch hier samen met de provincie Noord-Brabant en ZLTO een alternatief voor bieden. Lees meer over Nationale Groente- en Fruitdag: Bossche scholen en provincie stimuleren gezond snacken
In het kader van Dutch Food Week is de provincie Noord-Brabant dit voorjaar een eigen bedrijfsmoestuin gestart. De provincie vindt het belangrijk om zo veel mogelijk te werken met biologische catering en lokaal in te kopen. Deze week gingen twee Brabantse gedeputeerden aan de slag in de moestuin. Lees meer over 'Weet wat je eet' in de provinciemoestuin
Dagelijks lekker eten uit Brabant wordt steeds makkelijker. Verspreid over de provincie leveren biologische tuinders een mooi assortiment aan biologische groenten. Lees meer over Koop jouw Brabantse groenten bij tuinder in de buurt
Op vrijdagmiddag 6 oktober heeft de provincie Noord-Brabant het startsein gegeven voor de Brabantse programmering van Dutch Food Week, middenin één van de bekendste uitgaansgebieden van Den Bosch. Tussen 17.00 en 18.00 uur kwamen we langs bij diverse horecazaken in de uitgaansbuurt in Uilenburg. Lees meer over Brabantse opening Dutch Food Week bij Bossche horeca
Op 14 oktober maken we tijdens het laatste weekend van Dutch Food Week een reis door de Brabantse voedselketen, van boer tot bord. Waar komt ons eten vandaan en wat gebeurt ermee voordat het op ons bord ligt? We organiseren een tour langs vier toonaangevende Brabantse bedrijven en initiatieven. Lees meer over Dutch Food Week: Brabant van Boer tot Bord tour
Sinds 15 september strijden teams van Brabantse horecaopleidingen om deze felbegeerde titel voor Brabantse chefs van de Toekomst. De competitie, die Koning Willem I college samen met provincie Noord-Brabant en stichting Samen Tegen Voedselverspilling organiseert, heeft al twee voorrondes achter de rug. Lees meer over Wie mag zich Brabantse Meesterchef 2023 noemen?
De Dutch Food Week staat bol van de activiteiten om een breed publiek beter bekend te maken met de wereld van food en voedselproductie. ‘Weet wat je eet’ is niet voor niets het thema van dit jaar. Weet jij eigenlijk wat je eet? Test je kennis tijdens de Nationale Food Quiz op 11 oktober! Lees meer over Doe mee met de Nationale Food Quiz
Aanmelden nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer over cookies in onze cookieverklaring.
Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens en zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website.
Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.
Deze cookies zijn van aanbieders van externe content op deze website. Denk aan film, marketing- en/of tracking cookies.