Pluim voor De Hoeve: boeren met extra zorg voor bodem en vogels

04-02-2021
381 keer bekeken 0 reacties

De Agrifoodpluim is dé aanmoedigingsprijs voor ondernemers die een innovatieve bijdrage leveren aan de transitie naar een vitale, duurzame en maatschappelijk gewaardeerde agrifoodsector in Brabant. Als blijk van waardering en om andere bedrijven in de sector te inspireren dit goede voorbeeld te volgen.

Heb je zelf een favoriete kandidaat? Geef aan waarom je vindt dat juist deze innovator het verschil maakt.

Kandidaat aanmelden

Uitgereikte pluimen

Hieronder een overzicht van de uitgereikte Agrifoodpluimen. Kijk hier voor het complete archief met de uitgereikte Agrifoodpluimen van 2015 tot en met 2020. In deze compilatiefilm lichten eerdere Agrifoodpluimwinnaars toe hoe zij vanuit hun koploperspositie een bijdrage leveren aan een vitale, duurzame en maatschappelijk gewaardeerde agrifoodsector in Brabant.

De Hoeve in Wijk en Aalburg combineert een melkveebedrijf met een circulair landbouwconcept inclusief uiterst vriendelijk bodemgebruik. Daarom krijgt het bedrijf van de provincie Noord-Brabant een Agrofoodpluim.

In 1997 namen Jacco Wink en zijn vrouw Josien Boll de huidige boerderij over die al generaties lang in de familie van Jacco zit. De Hoeve is een melkveebedrijf dat zo veel mogelijk wordt gerund op natuurinclusieve basis. Zo min mogelijk kunst- en drijfmest, grasland dat goed is voor de bodemkwaliteit én een ruim bouwplan, wat betekent dat er alle ruimte wordt gegeven aan vruchtwisseling. Op de 126 hectare grasland worden hier gemiddeld 1,8 melkkoe per hectare gehouden.

Jacco Wink: “We hoeven niet per se een maximale melkproductie, want zo weinig mogelijk krachtvoer is gewoon een principekwestie. Op andere terreinen halen we dan juist wel veel winst, zoals slimme techniek en automatisering.”

Elies Lemkes-Straver, gedeputeerde Landbouw, Voedsel en Natuur: “Op De Hoeve worden bewuste keuzes gemaakt met veel liefde en respect voor natuur en bodem. Waar bovendien goede verdienmodellen onder liggen. Dat kost inspanningen, maar zij zijn zich er erg van bewust dat dit hen -maar ook Brabant- op de lange termijn juist iets oplevert.”

Vogels
De Hoeve doet aan actieve vogel- en nestbescherming, waarvoor hun medewerkers speciaal opgeleid worden. Ook in de erfbeplanting is rekening gehouden met vogels. Daarnaast heeft De Hoeve elf hectare uitgesteld-maaienpercelen: maaien met oog voor broedende vogels en hun kuikens, dus uitstellen tot het veilig is voor de weidevogels. Resultaat hiervan is een veelheid aan weidevogels, maar ook uilen, spechten en patrijzen.

Gestopt met ploegen
“Alles draait om de bodem” zeggen Jacco en Josien. En dus stopten ze al vijftien jaar geleden met het ploegen van percelen. Daarmee behouden ze de organische stoffen in de bovenlaag van de bodem, die het water vasthouden. Bij het ploegen raakten ze elke keer de helft van die organische grond kwijt. Het alternatief is het letterlijk oplichten van de grond. De bovenlaag blijft de bovenlaag én er komt extra lucht in de grond.

Circulair concept
De Hoeve werkt volgens een circulair concept: vrijwel alle mest van de melkkoeien wordt hergebruikt binnen het eigen bedrijf. Het grootste deel wordt ingezet om de grond en de gewassen te laten gedijen. Dat geldt ook voor de urine, daarvoor is Jacco op dit moment de mineralenverwaardingsmachine aan het ontwikkelen. Dit systeem haalt de mineralen uit urine van koeien. Die worden gebruikt om de bodem te voeden door middel van precisielandbouw. Het mineraalvrije deel wordt gebruikt om de vloeren in de stal te sproeien en de melkmachines schoon te spuiten.

Afbeeldingen

Agrofoodpluim voor De Hoeve

0  reacties

Cookie-instellingen