Winnaars Brabantse Schoolkantine Challenge

17-03-2023
0 reacties

Leerlingen van Scholengemeenschap de Overlaat uit Waalwijk hebben de Schoolkantine Challenge 2023 in Noord-Brabant gewonnen. Ze sleepten deze prijs in de wacht met hun vegetarische wrap 'Ikwillum' op 16 maart tijdens de Dag van de Gezonde Schoolkantine. 

Gezonde en lekkere kantinesnack 

‘Creëer jouw ideale gezonde kantinesnack’. Met deze uitdaging gingen groepjes leerlingen en studenten uit het voortgezet- en beroepsonderwijs in Noord-Brabant aan de slag. De snack moest voldoen aan de 5 G’s: Genieten, Goedkoop, Gezond, Gemak en Geweten. Anders gezegd, de snack is lekker, betaalbaar, voldoet aan de Schijf van Vijf, is makkelijk te bereiden in een kantinesetting en is duurzaam.

Daarnaast werd leerlingen gevraagd om een campagne op te zetten om de snack onder medeleerlingen te promoten. Alle ingestuurde ideeën zijn op deze criteria beoordeeld door een professionele jury bestaande uit Marjolein Lommen (Jong Leren Eten), Marcel Webster (Provincie Noord-Brabant), Bart Wijten (kok, docent en moestuincoach) en Dide Peters (student Fontys Hogeschool). 

Beste inzendingen 

Uit alle inzendingen zijn de 3 beste scholen uitgenodigd voor de finale. Dit waren de snacks ‘Ikwillum’ van SG de Overlaat, ‘Appelchips’ van 2College Cobbenhagenlyceum en ‘Bruin Broodje Gezond’ van Campus013. Zij kwamen met hun product naar BrabantNEXT van de provincie Noord-Brabant in Den Bosch, waar ze tijdens een interactieve finale onder begeleiding van experts nog een verbeterslag hebben gemaakt op hun snacks.

Uiteindelijk koos de jury voor de vullende, kleurrijke, vegetarische wrap ‘Ikwillum’ van Scholengemeenschap de Overlaat, omdat het een bijzondere betaalbare én lekkere snack is die goed te maken is in een kantinesituatie en voldoet aan richtlijnen voor gezondere voeding.

De winnaars Stef, Joep, Mara, Maud, Sam en Jackey van De Overlaat krijgen vanuit Jong Leren Eten Noord-Brabant een cheque aangeboden, waarin ze samen met een kok hun winnende kantinesnack gaan bereiden voor de hele school. 

Schoolkantine Challenge Noord-Brabant

De Schoolkantine Challenge is mogelijk gemaakt door Jong Leren Eten in samenwerking met het Voedingscentrum en de provincie Noord-Brabant. Tijdens de Dutch Food Week 2022 is de challenge in de provincie Flevoland en Noord-Brabant gelanceerd met als doel te komen tot een betaalbaar, gezond, aantrekkelijk en duurzaam aanbod in schoolkantines. In 2024 gaat de Schoolkantine Challenge opnieuw plaatsvinden.

Ambitie provincie

De challenge draagt bij aan de ambities van de provincie voor de landbouw- en voedselketen van morgen, zoals beschreven in het beleidskader Landbouw en Voedsel 2030. Daarbij stelt de provincie zich onder andere ten doel dat de Brabantse landbouw- en voedselproductie in 2030 gemeenschapsinclusief is. Met dit project wil de provincie er samen met partners voor zorgen dat de landbouw- en voedselketen actief bijdraagt aan een gezonde leefomgeving en ruimtelijke kwaliteit. Zodat de Brabanders de landbouw- en voedselsector waarderen en zij zich daarmee verbonden voelen.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen