Brabant aan de slag met vernieuwend boeren

In het Beleidskader Landbouw en Voedsel 2030 heeft de provincie de ambities en doelstellingen voor 2030 geformuleerd. De Uitvoeringsagenda Landbouw en Voedsel 2022-2023 is een eerste belangrijke stap in het realiseren ervan. Hierin staat waar we aan gaan werken en welke projecten en activiteiten we (laten) uitvoeren. 

Onze ambitie

Onze ambitie is in 2030 te transformeren naar een Brabants landbouw- en voedselsysteem 3.0 dat economisch, maatschappelijk en ecologisch in balans is. Dit systeem is slim, precies en data gedreven, waardevol, circulair en verbonden. Dat is een stevige uitdaging voor alle betrokken partijen. Het vereist beweging van en samenwerking tussen alle partners in de voedselketen en een verbindende, stimulerende en faciliterende rol van de overheid. De provincie kan het dan ook niet alleen. 

Vier hoofddoelstellingen

In onze ambities bepalen vier hoofddoelstellingen ons handelen richting 2030.
Dit zijn de hoofddoelstellingen:

1. In Brabant vindt de meest duurzame en circulaire landbouw- en
voedselproductie plaats in Europa.
2. De landbouw- en voedselsector is economisch toonaangevend in Europa.
3. De natuur- en landschapsinclusieve landbouw is fors tot ontwikkeling gekomen.
4. Het landbouw- en voedselsysteem is gemeenschapsinclusief.

We doen het samen met onze partners

De Uitvoeringsagenda vult dit concreet in voor 2022 en 2023 en zo leveren we een bijdrage aan de landbouw- en voedseltransitie in Brabant. Soms geven we richting en maken we mogelijk, maar ook het stimuleren van beweging naar de lange termijn vinden wij belangrijk. En we kunnen dat niet alleen, maar doen het samen met de partners in de keten. Aandachtspunten zijn dat we samen optrekken in de uitvoering; dat we ondersteuningsnetwerken inzetten om ondernemers te helpen bij strategische keuzes en uitwerking van hun plannen; en dat de Brabantse regio’s samen met ons willen lobbyen richting het Rijk en de EU.

Inspelen op kansen, verduurzaming, innovatie en gebiedsgerichte aanpak

Welke onderwerpen zien wij als basis voor onze uitvoering? We zetten samen met onze partners de schouders onder een mooie en gezonde toekomst van het Brabantse land, met name waar opgaven zich stapelen (‘integrale gebiedsgerichte aanpak’). We bieden de flexibiliteit die nodig is om samen met onze partners nieuwe kansen te benutten, want de wereld verandert snel en wij spelen daarop in; we gaan uit van een ‘adaptieve sturingsfilosofie’. We hechten veel waarde aan verduurzaming van de keten en zetten ons in voor meer aandacht voor nieuwe verdienmodellen, met speciale aandacht voor regionale/korte ketens, verbredingsactiviteiten in de landbouw en natuurinclusieve en biologische landbouw. Innovatie stimuleren in de hele keten is belangrijk in onze uitvoering: het gaat om vernieuwen en daarin versnellen om toonaangevend te blijven.

De Uitvoeringsagenda Landbouw en Voedsel 2022-2023 is een eerste belangrijke stap in het realiseren van de doelen uit het Beleidskader Landbouw en Voedsel 2030. Hierin staat waar de provincie aan gaat werken en welke projecten en activiteiten worden uitgevoerd om de doelen in het beleidskader te bereiken. Duurzaamheid, gezondheid, innovatie en herstel en balans in natuur staan daarbij centraal.

De uitvoeringsagenda kent vier uitvoeringslijnen: meest duurzaam en circulair, economisch toonaangevend, natuur- en landschapsinclusief en gemeenschapsinclusief. Gedeputeerde Landbouw en Voedsel Elies Lemkes-Straver: “Boeren zijn belangrijk voor Brabant, landbouw en voedsel zitten in ons DNA. Via deze vier uitvoeringslijnen ondersteunen we boeren om duurzaam te produceren en toekomstbestendig te blijven. En daar hebben we de hele keten voor nodig.”

Gezond voedsel uit een gezonde sector

De transitie in de landbouw en voedselketen moet bijdragen aan een gezonde leefomgeving. “Daarom moeten we zorgen dat onze regelgeving daarop aansluit en blijven werken aan het verminderen van emissies. De basis voor de agrifoodsector is kringlooplandbouw, waarbij minder gebruik wordt gemaakt van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen. Dit bereiken we door precisielandbouw een impuls te geven. Daarnaast stimuleert de biodiversiteitsmonitor activiteiten die bijdragen aan natuur, water en landschapskwaliteit en biedt bovendien een extra verdienmodel. Dat heeft een positief effect op de leefomgeving. Dat monitoren we met de meetpunten luchtkwaliteit en een nieuwe versie van de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij.”

Pionieren als de beste

Brabant heeft een toppositie in agrotech. “Vernieuwing in de sector willen we blijven aanjagen door bijvoorbeeld teelten en verwerking van plantaardige eiwitten te stimuleren. Laat Brabant maar een proeftuin zijn van vernieuwingen. Wat mij betreft komen er 100 startups bij voor 2030. En absoluut van belang: alle boeren digitaal. Dat blijft niet alleen bij woorden, want we stimuleren dat met behulp van oa een Smart Farming Academy. Data vormen de voorwaarde voor een duurzame en toekomstbestendige sector. Niet alleen voor de eigen bedrijfsvoering, maar zeker als deze onderling gedeeld wordt tussen de verschillende schakels in de voedselketen”, aldus Elies Lemkes.”

Natuur en landbouw gaan hand in hand

“In 2030 is 15% van de landbouw biologisch en hebben we 500 natuurinclusieve boeren. Dat zijn flinke doelstellingen, zeker als je bedenkt dat nu pas 2,7% van de landbouwgrond biologisch is. Dit moeten we dus flink ondersteunen. Dat doen we door ondernemerscoaches aan te bieden die boeren helpen omschakelen. Maar het meest leren boeren van elkaar, daarom faciliteren we 12 inspiratiebedrijven die hun ervaringen delen met collega-boeren.

Bovendien zetten we een provinciaal omschakelfonds op die de periode van inkomens-onzekerheid helpt overbruggen bij de transitie naar biologische of natuurinclusieve landbouw. En een grondregeling waar boeren terecht kunnen die grond nodig hebben om te extensiveren. Daarnaast hoeven boeren die gaan omschakelen niet te voldoen aan de staleisen in de omgevingsverordening.”

Trotse boeren, trotse Brabanders

“Brabant produceert hoogkwalitatief en gezond voedsel op een innovatieve en gezonde manier. Daar mogen ze best trots op zijn en de consument ook! Maar om trots te kunnen zijn is het wel belangrijk te weten welke weg het voedsel heeft afgelegd voor het op ons bord terecht komt. Het liefst een zo kort mogelijke weg. We stimuleren daarom een verschuiving naar meer voedsel van dichtbij. We vragen aandacht voor de landbouwtransitie in het onderwijs en stimuleren de instroom van jongeren. We hebben hen nodig voor het voortbestaan van de sector, daarom willen we hen ook goed begeleiden met een jonge boerenplan.

Daarnaast is er nadrukkelijk aandacht voor de sociale kant van de transitie van de landbouw en voedselsector. Want de transitie is nodig, maar een transitie doet ook pijn, voor die sociale kant moeten we oog hebben en er ondersteuningsnetwerken voor beschikbaar hebben.”

Afbeeldingen

Cookie-instellingen