Op bedrijfsbezoek bij Paul Schots

16-07-2021
0 reacties

Na de Tweede Wereldoorlog is het beleid er op gericht geweest om voldoende voedsel van goede kwaliteit voor een lage prijs te produceren. Dit is goed gelukt. Keerzijde van het verhaal is onder andere dat er steeds minder mensen een directe relatie hebben met onze voedselproductie. Ons eten wordt veelal geproduceerd in lange voedselketens die voor de consument vaak bestaan uit anonieme partijen. Hierdoor is de afstand tussen boer en consument steeds groter geworden. We willen samen met boeren, burgers en andere partijen uit de keten, komen tot een herwaardering van ons voedsel. 

Updates

Paul Schots en zijn gezin runnen biologische melkveehouderij De Hofstad in Son en Breugel. Hoe en wat doen zij aan natuurinclusieve landbouw? Neem een online kijkje op hun bedrijf en laat je inspireren.

Online bedrijfsbezoek

Er zijn zes agrarische bedrijven die dienen als inspiratiebedrijf voor collega's die om willen schakelen naar natuurinclusieve landbouw. Provincie Noord-Brabant maakt gebruik van hun praktijkervaring vanwege de groeiende belangstelling voor natuurinclusieve bedrijfsvoering en de vragen die daarover leven. Eén van deze inspiratiebedrijven natuurinclusieve landbouw is melkveehouderij De Hofstad in Son en Breugel. Neem een kijkje op het bedrijf van Paul en Lia Schots.

Inspiratie-activiteiten

Paul en Lia Schots gaan verschillende bijeenkomsten organiseren voor collega-ondernemers. Denk aan demonstraties van onkruidvrije biologische mais en peilgestuurde drainage, voorlichting over de teelt van kruidenrijk grasland en de MRIJ-koe als robuuste koe, workshop agroforestry & wandelpad Het Koeienpad en een training diergezondheid op een biologisch bedrijf. 
Houd de Agenda Natuurinclusieve landbouw in de gaten voor data of meld je aan voor de nieuwsbrief Landbouw en Voedsel Brabant om op de hoogte te blijven.

Natuurinclusieve landbouw

Bij natuurinclusieve landbouw produceren agrariërs voedsel en gewassen in harmonie met milieu, natuur en landschap. Zij doen dit door natuurlijke processen in de bedrijfsvoering te integreren, te zorgen voor een gezond bodem- en watersysteem, een aantrekkelijk landschap en meer biodiversiteit, passend binnen een economisch rendabele bedrijfsvoering.

Hulp bij omschakeling

De provincie biedt begeleiding en ondersteuning aan veehouders bij het ontwikkelen van een businessplan voor de omschakeling naar een natuurinclusieve bedrijfsvoering. Met behulp van een ondernemerscoach stelt de agrariër een omschakelplan op en kan daarmee een subsidie (€10.000) aanvragen. Met de subsidie wordt expertise ingeschakeld om een omschakelplan door te ontwikkelen tot een professioneel businessplan. Voorwaarden om in aanmerking te komen voor deze subsidieregeling is dat de agrariër minimaal 10 hectare grond in agrarisch gebruik heeft en meer dan 50% van de oppervlakte gelegen is binnen de Groenblauwe mantel of een straal van 1500 meter vanaf de grens van het Natuurnetwerk Brabant. Bekijk het stappenplan voor doorontwikkeling naar een natuurinclusieve bedrijfsvoering in de veehouderij.

Contact en meer informatie

De provincie nodigt ondernemers in deze randzones van harte uit om contact op te nemen bij belangstelling voor natuurinclusieve bedrijfsvoering. Dit kan met Martien Mols (mmols@Brabant.nl) of Jos van Lent (avlent@brabant.nl). In overleg wordt bezien hoe maatwerk kan worden geleverd voor het ontwikkelen van een businessplan.

Voor meer informatie, kijk op de pagina's over Natuurinclusieve landbouw

Afbeeldingen

Inspiratiebedrijf De Hofstad

0  reacties

Cookie-instellingen