Plantaardige Brabantse borrelplank blijft goed concept

08-04-2021
0 reacties

De Beste Brabantse Borrelplank, het horecaconcept met 100% plantaardige borrelhappen van Brabantse ondernemers, heeft ook last van de coronacrisis. Daarom stopt FoodUp Brabant voorlopig met dit concept. De organisatie blijft enthousiast over de borrelplank als duurzaam alternatief op de menukaart.

Noord-Brabant is koploper in het maken van plantaardige vervangers van vlees. En uiteraard is Brabant ook dé plek waar je al deze plantaardige producten zelf kunt eten. Steeds meer restaurants zetten vegetarische en/of vegan gerechten op de kaart. Om nog meer mensen in de horeca met plantaardig eten kennis te laten maken, introduceerde FoodUp Brabant (onderdeel van de provincie Noord-Brabant) begin 2020 de Beste Brabantse Borrelplank: een assortiment van superlekkere plantaardige borrelhapjes, gemaakt door Brabantse bedrijven. Denk aan een oesterzwambitterbal, een vegetarisch worstenbroodje of een heerlijk falafelballetje. Hoewel de lancering plaatsvond net voor de lockdown van de horeca, kwam de plank uiteindelijk bij een selecte groep Brabantse zaken op de menukaart en zijn we erin geslaagd om via Facebook en Twitter 30.000 mensen te bereiken met promotieacties.

Lockdown

Vanaf maart 2020 was de borrelplank in 's-Hertogenbosch verkrijgbaar bij Hotel Central, Café Bar Le Duc, Café Van Aken in het Werkwarenhuis, Buurt, Mövenpick en bij The Colour Kitchen op de Eindhovense High Tech Campus. Toen de horeca dicht moest, is ingezet op het bereiken van mensen thuis. Afgelopen najaar en winter stond de Beste Brabantse Borrelplank op de bezorg- en afhaalkaart van Brasserie Cé in 's-Hertogenbosch, Bistro Calypso in Eindhoven en Focus Food Bar in Tilburg. Honderden mensen bestelden de vegaplank. Via een social media-actie konden liefhebbers bij elke zaak de echte Brabantse Borrelplank winnen: een XXL-plank bedrukt met het logo en de roodwitte Brabantse vlag plus een heerlijk vegetarisch borrelpakket van Brabantse bodem. Dit zorgde voor een bereik van enkele tienduizenden Brabanders. Door de langdurige lockdown heeft FoodUp Brabant toch moeten besluiten voorlopig te stoppen met het investeren in deze Beste Brabantse Borrelplank.

Duurzaam concept

De betrokken organisaties blijven enthousiast over de inzet van dit duurzame alternatief op de menukaart om daarmee de bekendheid van plantaardige producten uit Brabant te vergroten. De Beste Brabantse Borrelplank liet bezoekers proeven dat je ook lekker kunt borrelen zonder vlees. Wat het concept ook bijzonder en sterk maakt, is dat ook de Brabantse leveranciers een rol kregen. Denk aan Boon Foodconcepts, Zuiderzwam, Houben Worstenbrood en Botanic Bites. Plantaardig eten van regionale ondernemers levert een dubbel voordeel op voor het klimaat. Geen vlees en geen onnodige kilometers.

Samenwerking

Het initiatief werd geboren na de motie van Brabantse politieke partijen om plantaardige eiwitten bij Brabantse ondernemers onder de aandacht te brengen. FoodUp Brabant pakte deze motie op en ontwierp met een gelegenheidscoalitie de Beste Brabantse Borrelplank. De samenwerking tussen FoodUp Brabant, Sligro, VisitBrabant, Dutch Cuisine, Kip & Ei en Ralf Immens is een mooi voorbeeld van een alternatieve aanpak vanuit de overheid. De provincie Noord-Brabant blijft wel inzetten op het stimuleren van plantaardig eten, vooral aan de kant van de teelt van de juiste gewassen als peulvruchten en lupine. Later dit jaar wordt het programma voor de komende jaren bekendgemaakt.

Heb je vragen of ideeën over de Beste Brabantse Borrelplank als concept? Mail naar foodupbrabant@brabant.nl

 

Afbeeldingen

0  reacties

Cookie-instellingen