Frietje Precies, goed voor milieu en boer

04-10-2019
0 reacties

De landbouw natuurinclusiever maken en de bodemkwaliteit verbeteren, dat zijn twee belangrijke opgaven waar boeren voor staan. Maar zeker zo uitdagend is het om consumenten via nieuwe, aantrekkelijke en lekkere producten de boer voor zijn inspanningen te belonen. FoodUp Brabant denkt dat dat kan. Op een manier waarvan de boer en de bodem beter worden. Het resultaat is het Frietje Precies, dat we in 2019 met teler Jacob van den Borne en ontwerpbureau Ultra Ultra hebben ontwikkeld. 

Frietje Precies is:

  • Een heerlijk frietje gemaakt van aardappel, bataat en pastinaak.
  • Verbouwd op een kleurrijke akker waar verschillende gewassen en bloemen elkaar in stroken afwisselen.
  • Bodemvriendelijk en met grote precisie geteeld door gebruik te maken van robots, drones, sensoren en heel veel data.

Kortom, friet waar de Brabantse boer, de Brabantse bodem en de Brabander zelf blij van worden.

Updates

Friet eten en tegelijk de bodem verbeteren? Dat kan! FoodUp! Brabant en precisielandbouwer Jacob van den Borne lanceren: Frietje Precies.

De Brabantse gedeputeerde Anne-Marie Spierings (Landbouw en Voedsel) heeft op 3 oktober namens FoodUp! Brabant de eerste 100 procent bodemvriendelijke friet besteld die voor een boervriendelijke prijs wordt aangeboden: Frietje Precies.

Het Frietje Precies is een mix van aardappel, pastinaak en zoete aardappel (bataat). De Reuselse aardappelteler Jacob van den Borne teelt deze gewassen met behulp van drones, sensoren en gebruik van heel veel data. En met hulp van FoodUp! Brabant, het team dat van gedeputeerde Anne-Marie Spierings de ruimte krijgt om via productontwikkeling en vernieuwende concepten de landbouwtransitie te versnellen.

Frietje Precies op Dutch Design Week

Het Frietje Precies verbetert zowel de bodemkwaliteit als het verdienvermogen van de boer. De lekkernij is van 19 tot en met 27 oktober voor iedereen te koop op Foodcourt van de Dutch Design Week op het Ketelhuisplein in Eindhoven. Kom proeven!

Past bij voedseltransitie

‘Door de teelt en de productontwikkeling is ons Frietje Precies een heel aard-ig frietje dat helemaal past in de transitie naar een volhoudbare voedselproductie’, vertelt Spierings. ‘Biodiversiteit en bodemverbetering vormen de basis van het teeltplan. De teler trekt de bodem niet leeg maar voegt precies datgene toe waar de bodem behoefte aan heeft. En door de boer invloed te geven op zijn afzet houdt hij per aardappel, bataat en pastinaak meer geld over. En dat tikt op den duur aardig aan.’

Rol Provincie

Waarom helpt FoodUp! Brabant om bodemvriendelijk frietje op de markt te brengen? Platform Overheid van Nu vroeg het aan projectleider Wim Coenraadts. ‘Het is als overheid heel nuttig om in de praktijk te ervaren wat het beleid aan ondernemersmogelijkheden biedt en waar je dan tegenaan loopt.’
Lees het hele artikel op Overheid van Nu, een platform voor professionals die interbestuurlijk samenwerken.

frietje precies strokenteelt

Frietje Precies kwam tot stand in een samenwerking van Foodup! Brabant, precisielandbouwer Jacob van den Borne (Van den Borne Aardappelen), Stekelenburg Eventcatering en ontwerpbureau Ultra Ultra.
Meer informatie: www.frietje-precies.nl

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

0  reacties

Cookie-instellingen
Cookie-instellingen sluiten

Cookie-instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer over cookies in onze cookieverklaring.


Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens en zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website.

Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.

Deze cookies zijn van aanbieders van externe content op deze website. Denk aan film, marketing- en/of tracking cookies.