10.000 basisschoolleerlingen aan de slag met gezonde voeding

12-09-2024
0 reacties

Bedrijven en scholen in Noordoost-Brabant starten samen met Jong Leren Eten, Stichting Spoony, IVN Natuureducatie, provincie Noord-Brabant en RNOB een uniek voedseleducatieprogramma.

Dit schooljaar doen zo'n 10.000 basisschoolleerlingen op 85 scholen in de regio Noordoost-Brabant mee met een vernieuwend voedseleducatieprogramma: Smikkelen van eetbaar groen. In dit vrolijke, praktijkgerichte groenteprogramma werken scholen samen met 45 lokale ondernemers - van boeren, supermarkten en groentetoko’s tot restaurants en zorginstellingen - en met moestuincoaches om leerlingen spelenderwijs voedselvaardigheden en kennis over gezonde en duurzame voeding bij te brengen. De samenwerking op deze schaal is uniek in Nederland.

Smikkelen van eetbaar groen

In Smikkelen van eetbaar groen gaan de kinderen actief aan de slag met verschillende projecten waarin zij hun opgedane kennis direct in praktijk brengen. Ze leren voedselbosjes en moestuintjes aanleggen op school. Ook ontwikkelen ze bijvoorbeeld een waterpromotiecampagne voor in sportkantines, interviewen ze de chef-kok van een lokaal restaurant over de kwaliteit van het kindermenu, of ontwerpen ze groente reclameposters voor supermarkten in de buurt.

De initiatiefnemers van dit innovatieve educatieprogramma zijn Jong Leren Eten, Stichting Spoony, IVN Natuureducatie, RNOB en de provincie Noord-Brabant. Voor het programma ontwikkelden zij een interactief lespakket. Smikkelen van eetbaar groen wordt mede mogelijk gemaakt door Regio Deal Noordoost Brabant.

Praktijk- en ervaringsgericht

Het programma begint in de klas, waar leerkrachten het lespakket gebruiken om basisschoolkinderen te leren wat gezonde, eerlijke én duurzame keuzes zijn. Dit theoretische onderdeel wordt naadloos verbonden met de praktijk, doordat scholen met hulp van een moestuincoach de leerlingen laten zien hoe het eten daadwerkelijk groeit in hun eigen schoolmoestuin. Deze combinatie van leren en doen versterkt de voedselvaardigheden en het begrip van de kinderen over waar hun eten vandaan komt.

Voedselleefomgeving

Naast de vrolijke activiteiten in en rond de klas, worden de kinderen via ervaringsgerichte lessen betrokken bij de voedselleefomgeving door activiteiten te organiseren bij plaatselijke supermarkten, restaurants, zorginstellingen en groenteboeren, waaronder zelf menukaarten en posters maken en ophangen. De 45 deelnemende bedrijven leveren hiermee een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van een gezonde en duurzame generatie, waarin kinderen weten waar hun voedsel vandaan komt en bewuste keuzes maken.

 

 

 

Afbeeldingen

Cookie-instellingen