Samen met jongeren de toekomst vormgeven, dat is wat de Provincie Noord-Brabant graag wil doen. Daarom werken wij op veel terreinen samen met Brabantse onderwijsinstellingen en jongerenorganisaties aan vraagstukken op het gebied van voedsel. We stellen materialen beschikbaar via de onderwijstoolkit, organiseren gesprekken met jongeren (Agrifoodtalks), bijeenkomsten gericht op bewustwording (Met de Boer op Toer, Agri Meets Design) en werken samen met het BAJK aan hun jaarprogramma. Daarnaast werken we samen met onderwijsinstellingen aan bewustwording van jongeren via voedseleducatieprojecten en verbinden we ondernemersvragen aan het onderwijs. We werken samen met onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven aan Talentontwikkeling van (young) professionals.
De voorbereiding voor de realisatie van The Chocolate Factory (TCF) in de NPF Toren op de Noordkade in Veghel kan van start! Lees meer over Groen licht voor The Chocolate Factory
Kindcentrum Aventurijn uit Uden trapte af. Groep 7 bezocht een aspergeteler en bereidde daarna zelf een lekker aspergegerecht. Allemaal binnen de kaders van Keukenkanjers, een voedingseducatie programma. Doelstelling: Nederlandse kinderen voedselwaardig maken. Lees meer over Schoolklassen van start met pilot programma Keukenkanjers
BAJK, SFYN Brabant en Provincie Noord-Brabant organiseerden op zaterdag 9 april 2022 Met de Boer op Toer #3. Interessante bedrijfsbezoeken bij Tielemans in Boekel en Eigezwijns en Lamperse Hei in Wanroij. Allen bedrijven met elementen uit de kringlooplandbouw. Lees meer over Met de Boer op Toer #3
Half maart had gedeputeerde Elies Lemkes-Straver een 'agrifoodtalk' met 30 deelnemers van de SFYN Academie, een interactief lesprogramma voor nieuwsgierige jonge mensen met een passie voor voedsel. Thema: veehouderij en voedselpolitiek. Lees meer over SFYN Academie op excursie in Brabant
De provincie Brabant is in 2022 lead partner van Dutch Food Week. Het hele jaar door worden activiteiten georganiseerd. Vorige week vond de KickStartShow plaats: een evenement waar foodhelden hun foodconcept pitchten aan een deskundig panel om zo hun ondernemerschap een boost te geven. Lees meer over Bakkie Bruis wint Dutch Food Week KickStartShow 2022!
Afgelopen maanden hebben 17 ambtenaren van de provincie Noord-Brabant een dag meegelopen met een jonge boer van het BAJK. En andersom! Enkele ambtenaren en boeren delen hun ervaring. Lees meer over Ambtenaar op stage
Van 10 t/m 13 januari 2022 vindt de toonaangevende Biokennisweek plaats waar alles draait om kennis opdoen, kennismaken en kennis delen op gebied van biologisch ondernemen. Van natuurinclusieve landbouw, strokenteelt, biodiversiteit tot aan regelgeving en bedrijfsovername. Mis het niet, meld je aan! Lees meer over Biokennisweek zet schijnwerpers op Brabant
De FoodUp Academie neemt 22 deelnemers vijf dagen lang mee op een reis door de hele voedselketen. Hoe kijken zij op dag vijf terug op het programma vol sprekers, bedrijfsbezoeken en leren-van-elkaar? ‘Voor mij voelt dit als een warm bad.’ Lees meer over Elkaar begrijpen, vinden en vasthouden
Afgelopen woensdag heeft gedeputeerde Elies Lemkes - Straver stage gelopen bij BAJK voorzitter Gerben Boom. Gerben werkt op akkerbouwbedrijf Straver en nam haar mee naar de oogst van de rode kolen en wortelen. Lees meer over Boer en gedeputeerde lopen stage bij elkaar
Door coronamaatregelen is de vierde editie van de FoodUp Academie enkele keren uitgesteld. Vrijdag 17 september gingen de 22 deelnemers dan eindelijk van start. En hoe... Het was een waardevolle kennismaking en een dag vol inspiratie. Lees meer over Vliegende start voor FoodUp Academie
Om voedseleducatie structureel in het basisonderwijs te verankeren, heeft de provincie Noord-Brabant een subsidie van € 150.000 verstrekt aan de regio Noordoost Brabant. In het project Keukenkanjers, o.a. begeleid door het provinciale team FoodUp Brabant, wordt een landelijk handboek ontwikkeld. Lees meer over Provincie verstrekt subsidie aan Voedselonderwijsproject Keukenkanjers
Tijdens het event Food Unplugged presenteerde Nina Hogeveen de Boer tot Bord Ontdekkingstocht. Een restaurantformule gericht op jonge kinderen die Nina heeft ontwikkeld tijdens haar stage en afstudeeronderzoek bij FoodUp Brabant. Lees meer over Boer tot Bord Ontdekkingstocht op Food Unplugged
Woensdag 23 juni was Elies Lemkes-Straver, gedeputeerde Landbouw, Voedsel en Natuur, op veldbezoek in het weidevogelkerngebied de Beerse Overlaet. Hoe borg je een goede samenwerking tussen landbouw en natuur en hoe betrekken we jongeren daarbij? Lees meer over Agrifoodtalk weidevogelbescherming
Tijdens het Urban Living Lab Breda Zomerfestival stond 18 juni in het teken van (gerobotiseerde) stadslandbouw. Studenten van verschillende opleidingen en onderwijsinstellingen presenteerden hun projectresultaten met als uitgangspunt ‘De boer een eerlijk loon, de burger een eerlijk verhaal'. Lees meer over Stadslandbouw Urban Living Lab Breda
Voedsel verbouwen op je balkon, robots die gewassen verzorgen: de community Gerobotiseerde Stadslandbouw werkt aan kleine en grote revoluties in onze voedselvoorziening. Tijdens het Zomerfestival van het Urban Living Lab Breda presenteren de betrokken studenten wat ze tot nu toe hebben bereikt. Lees meer over De oogst van samen denken en doen
Vijftien agrariërs volgden de cursus Natuurinclusief Ondernemen van HAS Bedrijfsopleidingen, mede mogelijk gemaakt door de provincie. Komend najaar wordt deze cursus opnieuw gegeven. Wat is de aanleiding om deze cursus aan te bieden? Lees meer over HAS Bedrijfsopleiding natuurinclusief ondernemen
HAS Hogeschool organiseert in samenwerking met de Provincie Noord-Brabant een digitale kennissessie over Natuurinclusieve landbouw, op maandag 5 juli van 14.00 tot 15.45 uur. Verschillende praktijkvoorbeelden staan centraal. Meld je nu aan! Lees meer over Digitale kennissessie Natuurinclusieve landbouw in de praktijk
Een lespakket voor het MBO over de toepassing van biodiversiteit en kringlooplandbouw op melkveebedrijven is in samenwerking tussen Wageningen University & Research en bijna alle Nederlandse groene MBO-scholen ontwikkeld. Lees meer over Lespakket Biodiversiteit en Kringlooplandbouw Melkveebedrijven
Tijdens het IVN Jongeren Adviesbureau gingen 100 leerlingen van De Nieuwste School in Tilburg aan de slag met de vraag hoe JOGG Tilburg, de makelaars Jong Leren Eten en FoodUp Brabant (provincie Noord-Brabant) gezond en duurzaam eten bij jongeren vanzelfsprekend kunnen maken. Lees meer over Scholieren adviseren over duurzame en gezonde voeding
Studenten van de opleiding gespecialiseerd kok Dutch Cuisine van het Koning Willem I College en FoodUp Brabant ontwikkelden samen een bijzonder concept: de Boer aan Tafel thuis-lunch. Zo’n 15 studenten bereidden deze week een heerlijke lunch van lokale producten, rechtstreeks van de boerderij. Lees meer over Speciale Boer aan Tafel thuis-lunch
Doortje Verwey (22) gaat komende half jaar onderzoek doen naar verdienmogelijkheden voor natuurinclusieve melkveehouderijen. Dit doet ze vanuit FoodUp Brabant samen met het team Natuurinclusieve Landbouw van de provincie Noord-Brabant. Lees meer over Doortje onderzoekt verdienmogelijkheden natuurinclusieve melkveehouderij
Op maandagavond 15 maart ging gedeputeerde Elies Lemkes-Straver in gesprek met Robert Maas als voorzitter van het BAJK, Brabants Agrarisch Jongeren Kontakt. Elies wilde graag met BAJK in gesprek over de visie van het BAJK om deze mee te nemen in het beleidskader van 2030. Lees meer over In gesprek over het perspectief van de jonge boer
Op 2 maart verzorgden FoodUp Brabant en ZLTO het webinar ‘Hoe spekken maatschappelijke wensen je portemonnee?’ speciaal voor leden van het Brabants Agrarisch Jongeren Kontact (BAJK). Bekijk het webinar hier terug. Lees meer over Hoe spekken maatschappelijke wensen je portemonnee?
Als onderdeel van de HAS Food Experience presenteerden HAS studenten hun ideeën en start-ups en gingen hierover in gesprek met gedeputeerde Elies Lemkes-Straver. Lees meer over In gesprek over 4 projecten tijdens HAS Food Experience
Op maandag 15 februari won Nina Hogeveen tijdens de thema-track Korte Ketens van Rabobank Food Forward met haar concept ‘De Boer aan Tafel’ de publieksprijs. Nina heeft de eerste ideeën voor dit concept in haar stage bij FoodUp Brabant ontwikkeld. Lees meer over Nina Hogeveen prijswinnaar Rabobank Food Forward
Leerlingen van De Nieuwste School in Tilburg gaan vanaf 1 maart aan de slag als adviseur duurzame en gezonde voeding. Ruim 100 leerlingen van het derde leerjaar doen mee aan het IVN Jongeren Adviesbureau. FoodUp Brabant is één van de opdrachtgevers. Lees meer over 100 adviseurs gezonde en duurzame voeding
Via verschillende sporen betrekt de provincie Noord-Brabant studenten en onderwijs bij de landbouw van de toekomst. Zo is de provincie aangesloten bij de Green Deal Natuurinclusieve landbouw groen onderwijs. In een recent verschenen e-magazine lees je over een aantal Brabantse initiatieven. Lees meer over Natuurinclusieve landbouw en onderwijs
Op dinsdagavond 9 februari gingen 7 jongeren van SFYN Brabant online in gesprek met Elies Lemkes-gedeputeerde Landbouw, Voedsel en Natuur. Er zijn stellingen en meningen gedeeld over communiceren, innoveren en verduurzamen in de landbouw- en voedselketen. Lees meer over In gesprek met Slow Food Youth Network
Op WereldPeulvruchtenDag 10 februari zet Lekker Lupine de nog onbekende lupineboon in de spotlight. In het project 'Lupine op de kaart' van Innovatiehuis De Peel en FoodUp Brabant werken Bijzonder Brabants, top-koks en onderwijs samen om lupine meer bekend te maken als lokaal, duurzaam voedsel. Lees meer over Lupine bonen van eigen bodem tijdens WereldPeulvruchtenDag
Studenten van de opleiding Bedrijfskunde aan Avans Hogeschool hebben de afgelopen 20 weken gewerkt aan een toeristisch concept voor het buitengebied van Reusel-Zuid. FoodUp Brabant was opdrachtgever. Zij deed dit in samenspraak met een aantal ondernemers en bewoners uit het buitengebied. Lees meer over Avans studenten ontwikkelen toeristisch concept voor ondernemers Reusel-Zuid
Voedselbossen bieden de mogelijkheid om natuur en voedselproductie dichter bij elkaar te brengen. De Brabantse Milieufederatie en FoodUp Brabant werken daarom al langere tijd hierin samen. De volgende stap is nu genomen: voedselbossen zijn onderdeel van het onderwijsaanbod van Helicon. Lees meer over Voedselbossen krijgen plek in onderwijs
Vier studenten van Avans Hogeschool hebben het consumentenconcept 'In the mood for Fresh, Frozen & Fast' gepresenteerd. Dit voedselconcept voor 2030 is gebaseerd op de wensen van hun eigen generatie. FoodUp Brabant en Het Praktijkcentrum voor Precisielandbouw waren de opdrachtgevers. Lees meer over Avans studenten presenteren consumentenconcept voor 2030
Vier studenten van Avans Hogeschool in Breda, minor Business 2030, zijn bezig met het ontwikkelen van een consumentenconcept voor FoodUp Brabant en Het Praktijkcentrum voor Precisielandbouw. Een enquête onder generatiegenoten laat zien hoe zij denken dat het voedselsysteem er in 2030 uit gaat zien. Lees meer over Hoe eet generatie Z in 2030?
Tijdens BeLeef2020 hebben we weer 150 agrarische vrouwen mogen inspireren. Wil jij je opgedane ideeën concreet maken en jóuw rol in het bedrijf pakken? Dan is het FoodUp-Fides-traject iets voor jou! Samen met gelijkgestemden aan de slag met het idee dat je tot jouw verdienmodel wilt maken. Lees meer over Nog 3 plekken voor boerinnen met ideeën
Lupine is een plantaardige vleesvervanger die ook de bodem verbetert en stikstof opneemt. Innovatiehuis De Peel wil met steun van FoodUp Brabant meer bekendheid geven aan lupine. Samen met boer Henk, 4 top-koks, 3 koks-scholen en HAS Den Bosch/ Venlo gaven ze hiervoor op 3 december het startsein. Lees meer over Lekker lupine op ieders bord
Tijdens de Pitchnight van Stadmakers013 reikte de jury meer dan 3000 euro uit om ideeën te realiseren voor een nog toffer Tilburg. Esri Eland werd derde met haar concept ‘Try it in the Woods’ waarin FoodUp Brabant haar begeleidde. Lees meer over Prijs voor concept ‘Try it in the Woods’ van Esri Eland
De 27-jarige Marc van der Bol uit Moerstraten stond voor een grote uitdaging. Het familiebedrijf met 50 melkkoeien toekomstbestendig te maken, maar hoe? FoodUp Brabant hielp hem hierbij. Lees het artikel van Remko Vermunt van de internetbode.nl. Lees meer over Jonge boeren kiezen voor nieuwe uitdaging
Jonge boeren volgden een serie bijeenkomsten over kringlooplandbouw, en hoe dat op hun bedrijf in praktijk te brengen. Hoe heeft Remko van Lierop de masterclasses over energie ervaren? Bekijk zijn video. Deze masterclasses zijn een initiatief van BAJK, ZLTO en FoodUp Brabant Lees meer over Remko van Lierop over de Masterclasses Energie
Bij de overname van een familiebedrijf staan jonge boeren voor grote uitdagingen, financieel en emotioneel. Hogescholen gaan onderzoeken welke advisering en begeleiding nodig is om deze bedrijfsovernames succesvol te laten verlopen. FoodUp Brabant is partner van dit initiatief. Lees meer over Hogescholen onderzoeken begeleiding bij agrarische bedrijfsovername
Jonge boeren volgden een serie bijeenkomsten over kringlooplandbouw, en hoe dat op hun bedrijf in praktijk te brengen. Hoe heeft Maarten Tessers de masterclasses voer ervaren? Bekijk zijn video. Deze masterclasses zijn een initiatief van BAJK, ZLTO en FoodUp Brabant. Lees meer over Maarten Tessers over de Masterclasses Voer
Esri Eland, tweedejaars studente International Lifestyle Studies aan Fontys Hogeschool in Tilburg, heeft de afgelopen maanden een 'adventure-concept' ontwikkeld voor boeren die met voedselbossen/agroforestry aan de gang willen gaan. FoodUp Brabant dacht met haar mee. Lees meer over Studente Esri Eland presenteert Try the Woods
Jonge boeren konden van oktober 2019 tot mei 2020 een serie bijeenkomsten volgen over kringlooplandbouw, en hoe dat op hun bedrijf in praktijk te brengen. Hoe heeft Bart Geboers de masterclass bodem ervaren? Bekijk zijn video. Deze masterclasses zijn een initiatief van BAJK, ZLTO en FoodUp Brabant. Lees meer over Hoe heeft Bart Geboers de masterclass bodem ervaren?
Stagiaire Nina Hogeveen volgt een opleiding tot Business Innovator aan de Avans Hogeschool in ’s-Hertogenbosch. Met FoodUp Brabant heeft ze een concept ontwikkelt waarmee van boer tot consument wordt bijgedragen aan een gezond en duurzaam voedselsysteem. Lees meer over Restaurant als spil tussen boer en consument
Kunnen jullie als vervolg op Frietje Precies nog andere producten bedenken die passen bij strokenteelt en het zo bekender maken? Dit vraagstuk van FoodUp Brabant was een van de onderwerpen waarmee groepen derdejaars HAS-studenten aan de slag gingen bij de minor Wereldwijde voedseldialoog. Lees meer over HAS-studenten buigen zich over doorontwikkeling Frietje Precies
Kennispact MBO Brabant, HAS Hogeschool, FoodUp Brabant en ZLTO gaan structureel samenwerken aan een nieuw voedselsysteem in Brabant. De partijen bekrachtigden de samenwerking 7 november op de bijeenkomst Brabant Eet (Beet) in Den Bosch. Lees meer over Mbo’s, HAS, ZLTO en provincie werken samen aan voedselsysteem
Op de derde dag van de FoodUp Academie, spraken de deelnemers ’s middags met ambtenaren van het rijk, de provincie en de gemeente. Het was ook de dag waarop in het Brabantse Provinciehuis de politiek de hele dag discussieerde over de Brabantse gevolgen van het stikstofadvies van de commissie Remkes. Lees meer over Deelnemers FoodUp Academie in gesprek met ambtenaren
De Herenboeren Wilhelminapark hebben een bijzonder nieuw lid: de horecaopleiding van het Koning Willem I College in Den Bosch. FoodUp Brabant initieerde het contact. Lees meer over Horecaopleiding wordt Herenboer
Verstopt achter het kleine groepje zeer betrokken ‘donkergroene’ mensen, zit een heel grote ‘lichtgroene’ groep die de weg naar een voedselinitiatief niet weet te vinden. Zij zijn wel te bereiken, ontdekte Iris van der Meer tijdens haar stage bij FoodUp Brabant. Lees meer over ‘Lichtgroene mensen moet je het gemakkelijk maken’
Maria Joosse was vooral bekend met de negatieve kanten van de veehouderij. Nu ervaart ze het als stagiaire bij FoodUp! van een heel andere kant. Ze loopt hele dagen mee met jonge boeren om te onderzoeken wat hen motiveert om door te gaan en wanneer ze veranderen. Lees meer over Wat doet onze stagiaire Maria Joosse?
Amber den Otter volgt aan hogeschool Fontys in Tilburg een opleiding tot trendonderzoeker en conceptontwikkelaar. Als stagiaire bij FoodUp! Brabant is haar opdracht om samen met telers Jacob van den Borne en Arend Koekkoek een nieuw concept te bedenken. Lees meer over Wat doet onze stagiaire Amber den Otter?
Varkenshouders willen verduurzamen maar zolang wij de laagste prijs betalen kunnen ze geen kant op. HAS-student Ivo van Dijk maakt van ‘oude’ zeugen smakelijke droge worst. Een restproduct krijgt meerwaarde. Met de meerprijs kan de boer verduurzamen. ‘Ik wil varkensboeren een beter imago geven.' Lees meer over Jonge ondernemer verduurzaamt varkenshouderij met ‘Dreug(e)’ worst
Iris Bögels is sinds januari een dag in de week actief voor FoodUp! Brabant. Haar belangrijkste taak: het organiseren van een geweldige FoodUp!-dag voor vrouwen in de agrarische sector, op 13 juni, waar het gaat draaien om de kracht van vrouwen én gezelligheid. Lees meer over Even voorstellen: Iris Bögels
Studente Peggy Albers kende voedselbossen en agroforestry uit Indonesië, Ghana en Burkina Faso. Nu onderzoekt ze als stagiaire hoe het gaat met de Nederlandse voedselboswachters die de Brabantse Milieufederatie (BMF) en FoodUp! Brabant samen hebben opgeleid. Lees meer over Even voorstellen: stagiaire Peggy Albers
Hoe denken jonge boeren dat hun bedrijf er over twintig jaar uitziet? Hoe vinden ze dat de maatschappij naar hen kijkt? Welke keuzes maken ze? En wat motiveert ze om boer te worden en blijven? Dat vertellen vier jonge boeren in een korte videoreeks die FoodUp liet maken. Lees meer over Videoserie FoodUp Transitietafel: de toekomst van jonge boeren
Werken aan een duurzame toekomst vraagt nieuwe kennis en vaardigheden. FoodUp Brabant en de Landbouw Innovatie Campus zijn daarom op veel fronten actief in het onderwijs, met diverse vormen van samenwerking en programma’s voor boeren. Lees meer over FoodUp Brabant op veel fronten actief in het onderwijs
FoodUp! Brabant heeft weer een nieuwe stagiaire: Sacha Wijffelaars. Ze is 20, woont in Eindhoven en komt van hogeschool Fontys in Tilburg. En ze heeft iets met Spaans, ontdekten we. Lees meer over Even voorstellen: stagiaire Sacha Wijffelaars
Maak kennis met stagiair Maja! Maja gaat voor ons aan de slag met voedselkeuzes van millennials. Het doel: een concept voor een duurzamer voedingspatroon. Ben je tussen de 20 en 25 jaar? Klik dan even door op de vragenlijst. Lees meer over Even voorstellen: Maja Andric
Maak kennis met Lina, onze nieuwe stagiaire! Lina gaat onderzoeken hoe natuurinclusief een rendabel onderdeel van een agrarisch bedrijf kan worden. Je kunt haar meteen goed op weg helpen, want Lina heeft een korte vragenlijst. Lees meer over Even voorstellen: Lina van Roessel
Beste lezer. Wellicht heb je mijn naam horen vallen, heb je me door de gangen zien lopen of misschien heb je nog nooit van mij gehoord. Mocht dat laatste het geval zijn, dan is het tijd om even kennis te maken. Ik zal mij even voorstellen, mijn naam is Max van Velzen en ik ben 21 jaar oud. Lees meer over Het FoodUp!-team heeft een nieuwe aanwinst. Maak kennis met Max!
Met de Foodgame Brabant denken we na over het voedsel van de toekomst. Maar hoe denken jongeren eigenlijk over het voedsel van 2040? Dat gaan wij onderzoeken! We willen vooral de fantasie van jongeren prikkelen. Dit bereiken we door middel van goede online & offline promotie! Lees meer over Studenten promoten Foodgame
Aanmelden nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer over cookies in onze cookieverklaring.
Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens en zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website.
Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.
Deze cookies zijn van aanbieders van externe content op deze website. Denk aan film, marketing- en/of tracking cookies.