Radicale vernieuwing op dag vier FoodUp Academie

20-11-2019
0 reacties

Dompel je onder in de wereld van duurzamer eten en produceren. Versterk je kennis en netwerk. Krijg grip op verandering in het voedselsysteem en versnel zelf de transitie!

De FoodUp Academie geeft je een overzicht van het voedselsysteem door je mee op reis te nemen door de hele keten. Het programma van vijf dagen biedt ruimte voor zowel theorie als praktijk, maar ook leren van elkaar is een belangrijk onderdeel. We geven je kennis en inspiratie die je kunt gebruiken in jouw dagelijkse praktijk. Ook werk je samen met andere deelnemers aan jullie eigen ideeën middels een zelf te formuleren opdracht en krijg je toegang tot een breed netwerk van Brabantse voedselveranderaars.

De FoodUp Academie is bedoeld voor mensen uit de hele voedselketen, van boer tot consument, die een bovenmatige interesse hebben in voedsel of hier werkzaam in zijn. In 2021 start de vierde editie. De academie zal - geheel volgens de dan geldende RIVM corona-richtlijnen - starten in april 2021. 

Updates

De vierde FoodUp Academiedag stond in het teken van radicale vernieuwing. Deelnemer Ralf Immens uit Sint Michielsgestel probeert als communitymanager mensen en foodinitiatieven die bijdragen aan de voedseltransitie met positiviteit aan elkaar te verbinden.

Hij vertelt over deze academiedag vlakbij huis, in Vught en Boxtel. “We lopen door een prachtig landgoed naar een schuur waar we bij elkaar komen. Zelfs de zon laat zich zien. Wat een heerlijk begin van de dag.

FoodUp! Academie dag vier op landgoed Bleijendijk, ochtendzon met bomenrij

Transitie

Toch wordt ook de pijn die de transitie met zich meebrengt al snel weer duidelijk. Een van de deelnemers vertelt emotioneel wat de uitdagingen bij haar bedrijf met haar doen. In deze fijne groep leven we met haar mee en voelen we de noodzaak dat het anders moet. Fijn dat we vandaag geïnspireerd worden door initiatieven die lijken te werken. Voorbeelden hiervan zijn onder meer KipsterLandgoed Bleijendijk waar we te gast zijn en ons bezoek aan Herenboeren in Boxtel. Als communitymanager vind ik het interessant om te kijken wat de gemene deler is van deze initiatieven en wat we hiervan kunnen leren.

Anders boeren

Het zijn verschillende manieren van boeren. Kipster wil op grotere schaal betere en eerlijkere eieren in de markt zetten. Op Bleijendijk werken de boeren op kleine schaal met liefde voor dieren en de omgeving, wat zich vertaalt in een prachtig landgoed en heerlijke kwalitatieve en duurzame producten. Herenboeren organiseren met elkaar een boerderij én boer om zo wekelijks in de behoefte te kunnen voorzien van verse groeten, fruit en vlees. Een mooi voorbeeld van een korte keten.

FoodUp! Academie dag vier

Samen doen

Mij vallen een aantal zaken op. In alles doen ze het samen, met elkaar. Er wordt gewerkt vanuit passie, liefde voor de omgeving en product en met een positieve inbreng vanuit ieder individu. Daarbij werkt iedereen vanuit zijn eigen expertise en worden deze op een duurzame manier met elkaar verbonden. Er wordt gewerkt vanuit een centrale vraag waar mensen vanuit hun eigen vakgebied invulling aan proberen te geven. Door deze manier van samenwerken worden diverse partijen binnen de keten van boer tot bord  met elkaar verbonden.

In mijn ogen leveren al deze boeren met hun manier van werken in een korte keten, een positieve bijdrage aan het voedselsysteem van de toekomst en lukt het hen om een gezond verdienmodel te creëren.

Voedselcommunity

Ik zou de komende periode graag gebruiken om mijn plan voor een Brabantse voedselcommunity uit te werken; met mensen die gezond, lekker, lokaal en duurzaam willen eten én aanbieders daarvan.  Een plek waar vraag en aanbod bij elkaar komen. Hoe kunnen we de positieve flow verenigen met de kennis vanuit de voedselveranderaars die ik tijdens deze cursus heb leren kennen en met elkaar de voedseltransitie versnellen? Ik zou graag een bijdrage willen leveren om meer van dit soort initiatieven succesvol te maken.”

Afbeeldingen

0  reacties

Cookie-instellingen