Dutch Food Week komt eraan!

22-09-2022
0 reacties

Van 7 tot en met 14 oktober 2023 was het Dutch Food Week. Dat is de week waarin we in heel Nederland stilstaan bij ons voedsel. Want eten gaat om zoveel meer dan wat we in onze mond stoppen: onze gezondheid, onze toekomst en een goed leven. Elk jaar laten we tijdens deze Dutch Food Week zien dat dit niet alleen belangrijk is, maar ook leuk en inspirerend!

Provincie lead partner

Ook in 2023 was de provincie Noord-Brabant weer een belangrijke partner van Dutch Food Week. Logisch, want Brabant loopt voorop in kwaliteit en duurzaamheid van voedsel. We werken elke dag aan gezond eten en een aantrekkelijke leefomgeving met gezonde natuur. De uitdaging voor de toekomst is groot. Samen gaan we deze uitdaging aan. Met de producenten en verwerkers van ons eten, maar ook met de Brabanders zelf. Want onze keuzes in de winkel zijn bepalend voor de toekomst van ons landschap en onze natuur.

Week boordevol activiteiten

Door mee te doen aan Dutch Food Week, wil de provincie laten zien wat Brabant op het gebied van voedsel in huis heeft. We waren dan ook in 2023 bij diverse drukbezochte activiteiten betrokken. Zo was er een smaakvolle Brabantse opening aan het begin van Dutch Food Week, in het hartje van centrum Den Bosch. De Nationale Foodquiz vond plaats bij ons Provinciehuis. Tijdens de Nationale Groente- en Fruitdag pakten we uit met met een leuke actie samen met fruittelers. Er was de finale van de Brabantse Meesterchef en Dutch Food Week 2023 sloten we af met een Brabant van Boer tot Bord (bus)toer en de uitreiking van de Waare-Ringen.

We hebben er samen met partners en de Dutch Food Week organisatie een mooie week van gemaakt. Iedereen was uitgenodigd om mee te doen aan de vele activiteiten die tijdens deze week plaatsvonden. Om te ontdekken waar ons eten vandaan komt. Of wat er allemaal bij komt kijken voor het op ons bord ligt. Maar ook welke keuzes je kunt maken. En hoe leuk het is om zelf voedsel te verbouwen, te bereiden en natuurlijk te proeven! 

Kijk op de Dutch Food Week website voor meer informatie over deze campagneweek. 

 

Updates

Brabant loopt voorop bij het duurzaam produceren van gezonde en kwalitatieve voeding. Ook vernieuwende techniek en betrokkenheid tussen boeren en inwoners is belangrijk. Daarom is Brabant dit jaar leadpartner van Dutch Food Week die plaatsvindt van 8 tot en met 15 oktober.

Bekijk het Brabantse programma van Dutch Food Week

De wereld van agrifood

De Dutch Food Week is een landelijke campagneweek. Iedereen kan dan een kijkje nemen in de wereld van agrifood. En die wereld is groot en divers, zeker in Brabant. Gezondheid, duurzaamheid en een goed leven staan centraal in de Dutch Food Week. In Brabant doen we dat tijdens deze week op tal van manieren. Van de officiële opening in ‘s-Hertogenbosch waar een breed publiek kan ‘Voorproeven op de Markt’, diverse activiteiten in onder andere de gemeente Altena, Helmond en Meierijstad, open dagen van uiteenlopende foodproducenten tot een wedstrijd voor jonge talenten, de ‘Brabantse Meesterchef’.

De Brabantse meesterchef

Aan deze wedstrijd doen studenten mee van diverse Brabantse opleidingen op het gebied van agrifood. De competitie wordt georganiseerd samen met het Koning Willem I College, eveneens een actieve partner van Dutch Food Week. De deelnemers van de Brabantse Meesterchef krijgen de opdracht om een creatief en smakelijk gerecht te maken met een ‘mystery box’. Daarin zitten producten van een duurzaam Brabants foodinitiatief. De wedstrijd vindt in drie delen plaats. Het eerste deel is georganiseerd in de Verspillingsvrije Week, een initiatief van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling. De finale vindt plaats tijdens Dutch Food Week, op dinsdag 11 oktober.

Stichting Samen Tegen Voedselverspilling

De stichting Samen Tegen Voedselverspilling vormt dé beweging waarin alle belangrijke initiatieven en expertise voor een verspillingsvrij Nederland samenkomen en worden versneld. Hierin werken bedrijven uit de hele keten, kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke organisaties samen om voedselverspilling met de helft te verminderen in 2030 ten opzichte van 2015. Met een gezamenlijke en systemische aanpak wil de stichting in Nederland jaarlijks 1 miljard kilo minder voedsel verspillen, van grond tot mond. Dragende organisaties van de stichting: Food Tech Brainport, Gemeente Meierijstad, Ministerie van LNV, Provincie Noord-Brabant, Rabobank, Voedingscentrum en Wageningen University & Research. Het werk van de stichting wordt mede mogelijk gemaakt door steun vanuit de Regio Deal Noordoost Brabant.

Toine Timmermans, directeur van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling: “We streven naar een duurzamer, circulair voedselsysteem waarin grondstoffen, van pit tot schil en van kop tot staart, zo effectief mogelijk benut worden. In Nederland wordt een kwart van al ons eten nooit gegeten. Al dat eten wordt verbouwd, verwerkt, vervoerd, gekoeld en warm gemaakt. We stoppen er veel energie in. Des te belangrijker dat de chefs van de toekomst verspillingsvrij aan de slag gaan tijdens de Brabantse Meesterchef!”

Koning Willem I College

Het Koning Willem I College is een mbo-onderwijsinstelling in Noordoost-Brabant. Bij het Koning Willem I College staat groei, ontwikkeling en innovatie centraal. Leren is altijd gericht op de praktijk én vindt plaats in de praktijk. De onderwijsinstelling, die veel waarde hecht aan duurzaamheid, is dan ook met verschillende activiteiten, waaronder de Brabantse Meesterchef, aangesloten bij Dutch Food Week 2022. 

Voorproeven op de Markt in ‘s-Hertogenbosch

Het Koning Willem I College gaat op vrijdag 7 oktober met meer dan 18.000 studenten meewerken aan de opening van Dutch Food Week 2022. Op de Markt in ’s-Hertogenbosch laat het Koning Willem I College samen met Dutch Food Week en Dutch Cuisine genodigden en voorbijgangers proeven en ontdekken. De studenten leren je die dag alles over gezond, duurzaam en lekker eten.

Flyer voorproeven op de markt

Dutch Food Week menu

Tijdens de Dutch Food Week serveert het Koning Willem I College in hun opleidingsrestaurant, Ons Restaurant, van maandag tot en met donderdag een Dutch Food Week menu.

Twan Musters, Onderwijsmanager voeding, gastvrijheid & uiterlijke verzorging op het Koning Willem I College is trots dat de onderwijsinstelling met zoveel activiteiten en studenten is aangesloten bij Dutch Food Week: “Door vindingrijk en vernieuwend met elkaar in te spelen op mooie voedselinitiatieven die een bijdrage leveren aan een gezonder en eerlijker voedselsysteem, leveren wij een waardevolle bijdrage aan de wereld om ons heen.

We creëren ontmoetingsplaatsen voor duurzame ontwikkeling en innovatie, we willen inspireren, verbinden en (H)eerlijk voedsel bereiden en serveren. We geven de studenten de ruimte om het beste uit zichzelf te halen. We laten zien dat (v)mbo-studenten de motor van een duurzame samenleving zijn, waar geen ruimte is voor voedselverspilling”.

Pop-Up Store Food geopend in Helmond

Een schrijfblok gemaakt van appelafval, een zakje waardoor voedsel in de koelkast langer goed blijft en een prototype van een grote hogedrukmachine om verse sappen langer vers te houden. Tijdens de Dutch Food Week kun je voedsel(technieken) van de toekomst ontdekken in een winkel in het centrum van Helmond. Lees meer...

Bekijk het Brabantse programma van Dutch Food Week

Afbeeldingen

Registreren

0  reacties

Cookie-instellingen