Proeven van wat Brabant te bieden heeft in de Dutch Food Week?

14-09-2022
0 reacties

Van 7 tot en met 14 oktober 2023 was het Dutch Food Week. Dat is de week waarin we in heel Nederland stilstaan bij ons voedsel. Want eten gaat om zoveel meer dan wat we in onze mond stoppen: onze gezondheid, onze toekomst en een goed leven. Elk jaar laten we tijdens deze Dutch Food Week zien dat dit niet alleen belangrijk is, maar ook leuk en inspirerend!

Provincie lead partner

Ook in 2023 was de provincie Noord-Brabant weer een belangrijke partner van Dutch Food Week. Logisch, want Brabant loopt voorop in kwaliteit en duurzaamheid van voedsel. We werken elke dag aan gezond eten en een aantrekkelijke leefomgeving met gezonde natuur. De uitdaging voor de toekomst is groot. Samen gaan we deze uitdaging aan. Met de producenten en verwerkers van ons eten, maar ook met de Brabanders zelf. Want onze keuzes in de winkel zijn bepalend voor de toekomst van ons landschap en onze natuur.

Week boordevol activiteiten

Door mee te doen aan Dutch Food Week, wil de provincie laten zien wat Brabant op het gebied van voedsel in huis heeft. We waren dan ook in 2023 bij diverse drukbezochte activiteiten betrokken. Zo was er een smaakvolle Brabantse opening aan het begin van Dutch Food Week, in het hartje van centrum Den Bosch. De Nationale Foodquiz vond plaats bij ons Provinciehuis. Tijdens de Nationale Groente- en Fruitdag pakten we uit met met een leuke actie samen met fruittelers. Er was de finale van de Brabantse Meesterchef en Dutch Food Week 2023 sloten we af met een Brabant van Boer tot Bord (bus)toer en de uitreiking van de Waare-Ringen.

We hebben er samen met partners en de Dutch Food Week organisatie een mooie week van gemaakt. Iedereen was uitgenodigd om mee te doen aan de vele activiteiten die tijdens deze week plaatsvonden. Om te ontdekken waar ons eten vandaan komt. Of wat er allemaal bij komt kijken voor het op ons bord ligt. Maar ook welke keuzes je kunt maken. En hoe leuk het is om zelf voedsel te verbouwen, te bereiden en natuurlijk te proeven! 

Kijk op de Dutch Food Week website voor meer informatie over deze campagneweek. 

 

Updates

In het laatste weekend van de Dutch Food Week, op zaterdag 15 oktober, organiseren we een tour langs een aantal toonaangevende Brabantse activiteiten die worden georganiseerd in het kader van Dutch Food Week.

Tijdens de tour laten we zien waar Brabant groot in is op het gebied van landbouw en voedsel. Met een bus rijden we door heel Brabant, en maken zes stops bij pioniers uit de hele landbouw- en voedselketen. Wil je ook een kijkje achter de schermen van mooie Brabantse Agrifood pioniers nemen? Weten hoe het eraan toe gaat op de enige echte Nederlandse theeplantage, op welke manier voedselverspilling tegengegaan wordt of geïnteresseerd in de productie en smaak van een klimaatneutraal frietje?

Deze dag proeven we (vaak letterlijk) van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van agrifood. Met een bus professionele relaties, (social media) pers en geïnteresseerde Brabanders bezoeken we Brabant van A tot Z. Elies Lemkes-Straver, gedeputeerde Landbouw en Voedsel: "ik wil naast mijn professionele relaties uit de sector graag Brabanders met belangstelling voor ontwikkelingen in agrifood de kans geven aan te sluiten bij deze tour.”

Interesse? Meld je aan via landbouwenvoedsel@brabant.nl en maak kans op een plekje in de bus.

Het programma

8.00 uur – We verzamelen bij het Provinciehuis, en vertrekken gezamenlijk naar de eerste stop.

Stop 1 –   Onder het genot van een lokaal ontbijt starten we bij Campus Almkerk in Gemeente Altena
Stop 2 –   We bezoeken een agrarisch ondernemer (Cosun) en leren over de verwaarding van de suikerbiet
Stop 3 –   Het verhaal van verspillingsvrij ontdekken we in Veghel (met verspillingsvrije lunch)
Stop 4 –   Inspirerende pitches van ondernemers en studenten krijgen we bij Food Tech Brainport in Helmond
Stop 5 –   We bezoeken de Boerderij van de Toekomst in Reusel
Stop 6 –   Thee van Nederlandse bodem, hoe wordt die gemaakt? We ontdekken het bij Local Tea in Zundert

17.00 uur – We rijden terug naar het Provinciehuis, waar we de dag, en daarmee Dutch Food Week afsluiten.

In Brabant. Daar gebeurt het. 

 

Afbeeldingen

Registreren

0  reacties

Cookie-instellingen