In gesprek over 4 projecten tijdens HAS Food Experience

05-03-2021
3229 keer bekeken 0 reacties

De jeugd van vandaag vormt de maatschappij van morgen. Daarom wil Elies Lemkes-Straver, gedeputeerde Landbouw, Voedsel, Bodem en Brede welvaart, graag in gesprek met jongeren. Dat doet ze onder de noemer 'Agrifoodtalks': "Ik vind het belangrijk om te horen wat er speelt, om in gesprek te gaan met jonge boeren, studenten en andere jongeren die betrokken zijn bij landbouw, voedsel en natuur. Met elkaar leren over duurzame voedselketens. Waar lopen we tegenaan? Hoe kunnen we voorop blijven lopen? Hoe zorgen we voor een goede ecologische, economische en maatschappelijke balans tussen landbouw en natuur? We halen hiermee input op voor het beleid en alle activiteiten die daaruit voortkomen."

Zou jij wel eens in gesprek willen met gedeputeerde Elies Lemkes of heb jij ideeën over de toekomst van het Brabantse landbouw- en voedselsysteem? Laat het weten via onderstaande link. 

  Ideeënbus Agrifoodtalks   

Updates

Als onderdeel van de HAS Food Experience presenteerden HAS studenten hun ideeën en start-ups en gingen hierover in gesprek met gedeputeerde Elies Lemkes-Straver. 

Ilse en Myrte vertelden over hun start-up Aagje. Met Aagje willen ze eraan bijdragen dat consumenten bewustere keuzes gaan maken, rondom bijvoorbeeld duurzaamheid en gezondheid. Ze willen op een leuke manier en in een online community informatie geven over voedsel en de herkomst daarvan, en ook culturele aspecten meenemen. Ze willen een podcast maken, op pad gaan en ook verhalen van boeren delen. 

Ruben ontwikkelde Boskoe en wil laten zien dat er een markt is voor duurzame ondernemers. Boskoe is een zuivelconcept dat boslandbouw/agroforestry combineert met melkvee. Notenbomen bieden meerdere voordelen, je hebt noten als opbrengst, meer biodiversiteit, schaduw voor de koeien en de bomen nemen CO2 op. Boskoe biedt zowel een plantaardige drank (hazel- en walnootdrink) als melk van koeien. 

Guus vertelde over een opdracht die hij voor een verwerker gedaan heeft. Voor de verwerking van bonen is veel hitte nodig zodat het door mensen verteerd kan worden. Guus heeft meegeholpen aan het verduurzamen van dit proces. De apparatuur verbruikt nu veel minder water en energie, het proces blijft verder hetzelfde. De verwarmingstijd is gereduceerd en de efficiëntie is toegenomen. 

Ivar is met Ekoto gestart, dat is een webwinkel waar je producten direct van de agrariër kunt kopen. De focus ligt op basisproducten zoals olie en zaden, waarvan transparant is waar ze vandaan komen en hoe ze geproduceerd zijn. Een andere pilaar van het bedrijf zijn zijn eigen teelten. Ivar doet proeven met onder andere kikkererwten, linzen en boekweit, in strokenteelt. Dit zijn gewassen die niet vaak voorkomen in Nederland en ze worden niet bespoten. Omschakelen naar biologisch kost veel geld als het om kleinere volumes gaat. 

Tijdens de gesprekken kwamen allerlei thema’s voorbij. Onder andere het belang van een visie op de lange termijn en het feit dat het moeilijk is om in Nederland boer te worden. Tot slot had de provincie nog enkele vragen waarvoor de HAS studenten verschillende ideeën bedachten. 

HAS Food Experience 

Van 1 tot en met 5 maart vond de jaarlijkse HAS Food Experience plaats. Dit jaar volledig online. Het overkoepelende thema van deze editie was Tasting Talents. Kennismaken met HAS studenten en hun innovatieve projecten stond ook dit jaar op nummer 1. Bezoekers konden een keuze maken uit ruim 200 4e jaars HAS-studenten voor het voeren van één-op-één gesprekken en meer dan 130 food projecten te zien, verdeeld over 5 categorieën: Producing responsibly, Consuming for tomorrow, Doing good business, Designing sustainable food systems en Enjoying food. Belangrijk bij deze categorieën waren de Sustainable Development Goals, waar HAS Hogeschool zich actief aan verbonden heeft. 

Agrifoodtalks 

Onder de noemer Agrifoodtalks gaat Elies Lemkes-Straver, gedeputeerde Landbouw, Voedsel en Natuur, in gesprek met jongeren: "Ik vind het belangrijk om te horen wat er speelt, om in gesprek te gaan met jonge boeren, studenten en andere jongeren die betrokken zijn bij landbouw, voedsel en natuur. Met elkaar leren over duurzame voedselketens. Waar lopen we tegenaan? Hoe kunnen we voorop blijven lopen? Hoe zorgen we voor een goede ecologische, economische en maatschappelijke balans tussen landbouw en natuur? We halen hiermee meteen input op voor het nieuwe beleidskader Landbouw en Voedsel." 

Zou jij ook weleens in gesprek willen met gedeputeerde Elies Lemkes of heb je ideeën over de toekomst van het Brabantse landbouw- en voedselsysteem? Laat het weten via deze link

Agrifoodtalks worden georganiseerd door FoodUp Brabant, onderdeel van de provincie Noord-Brabant. 

Afbeeldingen

0  reacties

Cookie-instellingen