Coronacall #1 Waardering voor lokaal voedsel

30-04-2020
0 reacties

In het project Agri meets Design, waarbij onder andere de provincie Noord-Brabant betrokken was, hebben we tussen 2013 tot 2021 de werelden van landbouw en design samengebracht. In deze periode was Agri meets Design een inspiratiebron voor boer, burger en bedrijfsleven om tot vernieuwende oplossingen te komen voor de agri- en foodsector.

Het project bracht boerenverstand en creatieve denkkracht samen. De verschillende werelden versterkten elkaar en kwamen samen tot verrassende inzichten.

Samenwerking

Agri meets Design werd in 2013 geïnitieerd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, FoodUp Brabant (als onderdeel van de Provincie Noord-Brabant), ZLTO en Food Cabinet. 
 

“De match tussen boer en designer
bracht een verrassend frisse kijk
en hielp een brug te bouwen tussen
boer, burger en bedrijfsleven.”
 

Updates
 

Met 45 deelnemers aan de Coronacall ging de ruimtelijk conceptueel designer Marc Paulusma in gesprek met akkerbouwer Marianne van den Hoek. Een gesprek via de Instagram livestream van onze Agri meets Design: De digitale ruimte om met een designer te kijken naar de vraagstukken van de boer.

Tijdens de corona-periode zorgen Agri Meets Design en Slow Food Youth Network voor verdieping op de woensdag. Ze dopen de woensdagavond om tot voedselavond!

De ene week gaat SFYN met supportsessies gezamenlijk in gesprek over een onderwerp samen met twee ‘tafelgasten’. De andere week gaan op het instagram-kanaal van Agri meets Design een designer en boer live in gesprek over een vraagstuk van de boer. Bij beide geldt: we verdiepen ons in één onderwerp, stellen vragen en helpen elkaar vooruit. En wie weet: misschien ontstaan er mooie samenwerkingen voor een toekomstbestendig voedselsysteem.

Coronacall #1 Waardering voor lokaal voedsel

Marianne stelt zichzelf kort voor: “Ik ben boerendochter en opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Later trouwde ik met een akkerbouwer uit Zeeland. We hebben drie kinderen. Wellicht wordt onze zoon wel bedrijfsopvolger.” Marc deelt wat hij graag doet: “Ik kijk kritisch naar de maatschappij, wat er nu en in de toekomst speelt en wat keuzes kunnen betekenen voor later. Ook kijk ik naar de natuur en hoe we reststromen een nieuw leven kunnen geven. Ik werk vaak met installaties en workshoppen. Het vraagstuk van Marianne spreekt me enorm aan omdat de boer met de natuur werkt. ”

Marianne vertelt: “Wauw, mensen zijn in deze coronatijd echt meer bezig met voedsel! Ik ben benieuwd hoe we er voor kunnen zorgen dat boer en burger elkaar straks ook blijven vinden? En hoe zorgen we er voor dat de Nederlandse bevolking voedsel koopt voor een eerlijke prijs?”

Marc reageert: “Wat een mooie vragen! En iets wat leeft natuurlijk. Die maaltijdboxen zijn een mooi voorbeeld: verse producten met recepten. Creëer iets lekkers en doe iets nieuws. Mensen willen nu iets goeds doen. Maar… we blijven ook in een snelle maatschappij dus het is fijn als je geen boodschappen hoeft te doen en iemand je ‘helpt’ om iets moois op je bord te toveren.”

“Wat betreft de prijs moest ik direct denken aan een kledingmerk. Daar staat op het label hoeveel geld er naar de makers gaat, hoeveel geld de materialen kosten en welke bedragen er naar het transport en de winkels gaan. Zoiets zou mooi zijn om ook met voedsel te doen.”

Marc vertelt ook over het belang van goede communicatie en bewustwording en Marianne haakt direct aan: “We krijgen veel informatie, consumenten vragen ook steeds meer informatie. Er is media. Het is zo belangrijk om de afstand tussen consument en producent/boer te verkleinen. Dan snapt de consument wat de boer doet en de boer snapt wat je consument wil. Zou de consument bijvoorbeeld willen weten hoe het gehele proces van een aardappel werkt? Of zouden ze nieuwsgierig zijn naar de splitsing in de kosten? Ik zou graag eens ophalen wat de consument nu eens graag zou willen weten om hier goed op in te kunnen spelen!”

Marc: “Volgens mij is het goed om in kaart te brengen welke informatie we naar buiten willen brengen. We zouden dan een hele serie aan kleine prototypes kunnen ontwikkelen voor interventies. Op die manier kunnen we testen wat mensen aanspreekt. Dat lijkt me een mooie eerste stap!”

Marianne: “Je hebt gewoon goud in handen met de Nederlandse producten. Ze zijn zo goed gecontroleerd, je moet aan de kleinste normeringen voldoen. Laten we dit koesteren. Ik zou het super vinden om met jou en je vakgenoten te brainstormen!

Kijk en denk ook de volgende keer mee!
Woensdag 13 mei, 19.30, livestream @agrimeetsdesign_nl

 

Over Agri meets Design

Agri meets Design bundelt boerenverstand en creatieve denkkracht in de zoektocht naar antwoorden op de vragen van morgen. Deze match tussen boer en designer zorgt voor een fundamenteel andere kijk op de meest weerbarstige problemen in de food- en agrisector. De verschillende werelden versterken elkaar en komen samen tot vernieuwende oplossingen voor de uitdagingen in onze voedselproductie.

Agri meets Design is een on- en offline platform dat boer en burger inspireert. Agri meets Design werd in 2013 geïnitieerd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, FoodUp Brabant, ZLTO en Food Cabinet. Nu is Agri Meets Design een samenwerking van FoodUp Brabant en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Kijk voor meer informatie en projecten van Agri meets Design op www.agrimeetsdesign.com

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

0  reacties

Cookie-instellingen