Biobased bouwmaterialen zichtbaar in paviljoen

Van reststromen uit de landbouw- en voedselsector zijn ook biobased bouwmaterialen te maken. Dat laat het Growing Pavilion zien, een voor de Dutch Design Week gebouwd paviljoen. Met het bouwwerk willen de makers mensen inspireren biobased materialen te produceren en toe te passen.

De ontwerpers gebruiken aan biobased bouwmaterialen naast hout onder meer hennep, mycelium (het dradennetwerk van een schimmel), lisdodde (groeit langs waterkanten) en katoen. Ze hebben de natuurlijke grondstof zoveel mogelijk zichtbaar gelaten. Zo vormt het mycelium op de muur een soort huid. Ook meubels, lampen en andere voorwerpen in het paviljoen zijn van biobased materialen gemaakt.

Opwaardering reststromen

‘We willen de mogelijkheden van biobased bouwen laten zien en de nieuwe esthetiek van biobased materialen’, vertelt Diana van Bokhoven. Als creator bij de Stichting Nieuwe Helden die voor dit paviljoen samenwerkt met de Dutch Design Foundation, is ze bij dit project betrokken. ‘Biobased bouwmaterialen bieden ook kansen om reststromen uit de landbouw en foodsector op te waarderen, in plaats van laagwaardiger gebruik als biomassa. Bovendien leg je met deze toepassing CO2 vast.’

Mooiere en betere materialen

Biobased materialen worden nu vaak nog aangeboden als milieuvriendelijk alternatief voor conventionele materialen. Maar waarom maken we ze niet beter, mooier en ingenieuzer zijn dan bestaande materialen? Dat vraagt om nieuwe ontwerpen en toepassingen van de materialen, én een eigen herkenbare identiteit. Met het paviljoen willen de makers daarom specifiek mensen uit de bouw, architectuur, landbouw en design inspireren hieraan te gaan werken.

Opschaling biobased

Er is bovendien meer nodig dan goede materialen om grootschalige toepassingen mogelijk te maken. Denk aan het opschalen van de productie; passende regelgeving; innovatieve ontwerpers en bewuste consumenten. ‘En dus ook een omslag in denken en doen’, aldus Van Bokhoven.

Dutch Design Week

De Dutch Design Week is van 19 tot en met 27 oktober in Eindhoven. Het Growing Pavilion staat op het Ketelhuisplein. Meer informatie vind je op de website van het project. En als je daar toch bent: kom dan ook ons lekkere Frietje Precies proeven: 100 procent bodem- en boervriendelijke friet.

growing pavilion biobased bouwmaterialen dutch design week

Images

0  Comments

Cookie settings