Herenboeren Wilhelminapark in top 10 Trouw Duurzame 100

November 04, 2019
0 comments

Herenboeren Wilhelminapark hoort volgens dagblad Trouw bij de top 10 van duurzame burgerinitiatieven. ‘Erg leuk’, reageert bestuurslid Douwe Korting. En het leverde extra aandacht op, ook niet onbelangrijk.

‘Toen we de vraag om meer informatie kregen, wisten we dat we de eerste selectie waren doorgekomen’, vertelt Korting van Herenboeren Wilhelminpark. ‘Daarna hoorden we dat we top honderd hadden bereikt. In de krant publiceerden achtereenvolgens ze de nummers 100-76, 75-51 en 50-26. Daar zaten we niet bij. Dus toen ben ik met een medebestuurslid naar de bekendmaking in Amsterdam gegaan. Met die tiende plek zijn we heel blij.’

Trouw Duurzame 100

Trouw presenteerde in oktober voor de elfde keer de Duurzame 100, de ranglijst van groenste denkers en doeners in Nederland. In plaats van een lijst met wetenschappers, politici en mensen uit het bedrijfsleven, zoals de afgelopen tien jaar, bestond deze editie uit initiatieven van onderop. Trouw wilde daarmee ‘de andere kant van die veranderende maatschappij’ laten zien.

herenboeren wilhelminapark trouw duurzame 100

Inspirerend voorbeeld

De jury lette bij de klassering ook op of het burgerinitiatief op andere plekken te herhalen is, en op integrale duurzaamheid. Zo gaat Herenboeren niet alleen om een andere opzet van de voedselproductie (een coöperatieve boerderij), maar ook om sociale cohesie, bewustwording, en verbetering van de biodiversiteit en bodem. De Trouw Duurzame 100 van 2019 bevat zo een reeks inspirerende voorbeelden voor een duurzamer leven.

Meer belangstelling voor Herenboeren Wilhelminapark

Naast de eer leverde de top-10-notering ook extra reuring op, vertelt Korting. Van complimenten en felicitaties van deelnemende huishoudens tot meer sitebezoek en leden. Van Herenboeren Wilhelminapark zijn momenteel 190 huishoudens lid. ‘Daar kunnen nog een paar monden bij, we zitten nog niet op het maximum van vijfhonderd.’ Voor belangstellenden is er een proeflidmaatschap van acht weken. Dan kun je in de praktijk ontdekken of het echt wat voor jou en je eventuele gezin is, of het bij je past. Dat werkt goed, aldus Korting. ‘Soms komen mensen er dan achter dat ze toch te gehaast zijn, te weinig tijden nemen om te koken, of dat gezinsleden het toch niet zien zitten.’

In september bezocht Koning Willem-Alexander Herenboerderij Wilhelminapark, te zien in deze uitzending van Omroep Brabant:

Veel initiatieven in Brabant

Brabant neemt inmiddels een koppositie in als het gaat om Herenboereninitiatieven. Voor de Herenboerderij in de buurt van Breda is onlangs een locatie gevonden. Daar zijn alleen nog enkele leden nodig om het initiatief van start te kunnen laten gaan. Herenboeren Hart van Brabant (regio Tilburg) heeft een locatie in Alphen gevonden en gaat zich nu ook bezig houden met verdere ledenwerving, gesprekken met de beoogde boer en het maken van een plan voor de inrichting van de boerderij. Met als doel na de winter ook daadwerkelijk te gaan zaaien en poten. Datzelfde geldt voor Herenboeren Land van Weert.

Verder staat bijvoorbeeld de regio Eindhoven een Herenboerderij (gemeente Heeze-Leende) in de steigers: De Groote Heide. ‘En ook in Oss is een initiatief voor een Herenboerderij op gestart’, vertelt Korting. Op de overzichtskaart op Herenboeren.nl zijn alle boerderijen en initiatieven te vinden. Binnen FoodUp Brabant houdt Boudewijn Tooren zich bezig met het opschalen van Herenboeren in Brabant.

Images

0  Comments

Cookie settings