Ytje van de Hulsbeek onderzoekt versnellen voedseltransitie

FoodUp Brabant werkt aan vernieuwing van het voedselsysteem. In februari is Ytje van de Hulsbeek gestart bij FoodUp Brabant als afstudeerder om te onderzoeken hoe FoodUp Brabant inhoud geeft aan het versnellen van de voedseltransitie.

Dit in samenwerking met de 3 O’s: overheid, onderwijs en ondernemers. “Want willen we de ecologische voetafdruk verminderen, dan zullen we met z’n allen moeten werken aan structurele verandering in onze omgang met voedsel.” Ytje studeert Facility Management, deeltijd, aan de Haagse Hoge School en heeft net een verbredende minor Politiek, beleid en overheidsmanagement afgerond aan de HAN in Arnhem.

Wie is Ytje?

Ytje is als boerendochter geboren in Friesland, dicht bij de Dokkumer Ee. “Na op verschillende plaatsen in het binnen- en buitenland te hebben gewoond, woon ik nu zo’n tien jaar samen met mijn man in Berlicum. Toen ik terugkwam in Nederland heb ik als commercieel- en projectmedewerker gewerkt bij verschillende internationale bedrijven. Daarna startte ik mijn eigen bedrijf om commerciële evenementen te organiseren. Op mijn bucketlist stond nog ‘een afgeronde HBO-studie’. Drie en een half jaar geleden ben ik begonnen aan de studie Facility Management en nu zit ik in de afrondende fase: het afstuderen.”

De voedseltransitie

Ytje haar onderzoek staat in het teken van de voedseltransitie. Zelf gelooft ze dat wanneer er een transitie plaatsvindt, dat je dit niet alleen kan én dat er wat moet veranderen in de wereld, Nederland, Brabant in hoe wij met voedsel omgaan, in de breedste zin van het woord: “Nederland heeft verschillende transitie-opgaven voor 2050. Eén daarvan is de transitie naar een circulaire economie. De omslag naar kringlooplandbouw is daar een onderdeel van en moet in 2030 zijn afgerond. Dus zoveel tijd is er niet meer.”

Een robuust voedselsysteem

FoodUp Brabant streeft naar een structurele verandering in het voedselsysteem. Zij werkt daarbij samen met overheid, onderwijs en ondernemers aan een robuust voedselsysteem, waarin gezond, eerlijk en lekker voedsel centraal staat.  “Die synergie, de samenwerking tussen overheid, onderwijs en ondernemers met daarbij FoodUp Brabant in de hoofdrol, is mijn afstudeeropdracht. Door de drie O’s niet apart te zien maar als Triple Helix, kunnen we onderzoeken hoe we de voedseltransitie kunnen versnellen en hoe FoodUp Brabant inhoud geeft aan haar rol.”

Improviseren

Ytje is nu twee maanden bezig met het onderzoek, heeft kennis gemaakt met het FoodUp-team en de eerste interviews afgerond: “Heel leuk en leerzaam om fysiek aanwezig te zijn op locatie bij FoodUp Brabant.” Helaas is dat nu niet meer mogelijk door het coronavirus. “Het is best wel vreemd om een onderzoek te doen, dat juist in het teken staat van ‘samenwerken’ en ‘verbinden’ en dat dat nu fysiek niet mogelijk is. Bepaalde onderzoeksmethoden zijn nu helaas niet mogelijk, zoals observaties en life sessies in groepen. We gaan het onderzoek nu een twist geven en andere methoden inzetten, zoals enquêteren. Het is voor iedereen een vreemde situatie en een bizarre tijd, maar gezondheid is prioriteit nummer één!”

Images

0  Comments

Cookie settings