Bomen in de agrarische bedrijfsvoering

December 19, 2019
0 comments

De Brabantse Milieufederatie, FoodUp Brabant, de gemeente Drimmelen en het lokale netwerk organiseren voor agrariĆ«rs en andere geĆÆnteresseerden een korte lezingenreeks en praktijkdag over de introductie van bomen in de agrarische bedrijfsvoering.

De lezingen zijn op maandagavond 27 januari en dinsdagavond 18 februari. Ze vinden plaats van 19.30 -21.30 uur op het adres Oud Drimmelen 4, 4924 EK Drimmelen.

Agroforestry

Op 27 januari is het onderwerp agroforestry. Piet Rombouts houdt een algemene inleiding. Cedric Bouché geeft een overzicht van wat er allemaal al gaande is op dit gebied in en om Drimmelen.

Voedselbossen

Op 18 februari houdt Wouter van Eck een presentatie over voedselbossen.

Praktijkdag

De praktijkdag vindt plaats op vrijdag 20 maart. Gepland zijn twee bezoeken. De eerste is aan de agroforestry-boerderij van Wilco de Zeeuw op Slabroek in Uden. De tweede aan het voedselbos van Sjef van Dongen in het naburige dorp Zeeland. De praktijkdag duurt van van 10.30 uur tot 15.00 uur.

Klimaat, water, bodem

Bomen worden momenteel steeds vaker gezien als een antwoord op het veranderende klimaat en op de daarmee samenhangende water- en bodemproblematiek. Er wordt momenteel al ervaring opgedaan met verschillende combinaties van bomen en teelten. Dat gebeurt ook in verschillende gradaties; van enkele rijen bomen in een perceel, naast bijvoorbeeld grasland of granen, tot percelen met nagenoeg 100 procent bomen in een voedselbos.

agroforesty voedselbos foodup brabant bmf lezing praktijkdag

foto: John Vermeer

Bomenlandbouw

Agroforestry (ook welk bomenlandbouw genoemd) is geen onbekend systeem in het Brabantse land: kijk naar de populierenweiden van de Meierij en naar de boomgaarden bij boerderijen waar schapen en koeien onder grazen. Agroforestry wordt in de hele wereld in vele vormen toegepast. Voedselbossen zijn nieuwer. Beide bedrijfssystemen worden ook gezien als heel perspectiefvol voor de toekomst van de Nederlandse landbouw. Ook de nieuwe landbouwvisie van minister Carola Schouten stipt deze vormen van landbouw aan.

Kosten en aanmelding

De kosten voor de theorie-avonden en praktijkdag zijn 100 euro (incl. BTW, en koffie/thee). Opgeven kan door in te schrijven via deze link. Het maximum aantal deelnemers is 25 plekken. Bij een kostendekkende deelname van 20 deelnemers gaat de reeks van start. Nadere inlichtingen zijn te verkrijgen via Jesper Bekkers (06 51130040) of John Vermeer (06 12579879).

Images

0  Comments

Cookie settings