Nationale Week Zonder Vlees

Van maandag 9 maart tot en met zondag 15 maart is de Nationale Week Zonder Vlees. Dit is de derde editie van deze jaarlijks terugkerende campagne. FoodUp Brabant is partner van de Nationale Week Zonder Vlees.

Nederland in het teken van minder vlees

De Nationale Week Zonder Vlees is in het leven geroepen door Isabel Boerdam, bekend van het blog De Hippe Vegetariër. Deze derde editie laat zien dat het mogelijk is: heel Nederland staat deze week in het teken van minder vlees en het initiatief kan op brede steun rekenen vanuit het land. Grote supermarkten, restaurantketens en vele producenten sloten zich aan bij het initiatief, door middel van opvallende vegetarische acties die zelfs het wereldnieuws haalden. Ook FoodUp Brabant steunt de Nationale Week Zonder Vlees. Met onze Beste Brabantse Borrelplank hebben we een mooi concept om de productie en consumptie van plantaardige eiwitten te vergroten.
 

Beste Brabantse Borrelplank

In Brabant kun je volop genieten van het goede leven. Daarom staat de Beste Brabantse Borrelplank vanaf de Week Zonder Vlees op de kaart bij Hotel Central, Eetcafé Roels, Café Bar Le Duc, Café Buurt, Mövenpick en The Colour Kitchen (High Tech Campus). De Beste Brabantse Borrelplank is een bourgondische borrelplank boordevol heerlijke, plantaardige happen die gemaakt zijn in Brabant. Geniet onder andere van een bitterbal van oesterzwam, vegetarisch worstenbroodje of heerlijk falafelballetje.

De Beste Brabantse Borrelplank is ontwikkeld door FoodUp Brabant om de productie én consumptie van plantaardige eiwitten te verhogen. De Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur adviseert om plantaardige eiwitten in ons eten te verhogen van het huidige niveau van 35% naar 60% in 2030. Dit komt overeen met het advies van het Voedingscentrum dat 50% van het menselijk dieet plantaardig zou moeten zijn.

Horecagelegenheden kunnen met deze borrelplank bezoekers bedienen die willen borrelen zonder vlees, via Visit Brabant laten we zien dat Brabant toonaangevend is in de plantaardige eiwitbranche en de borrelplank biedt mogelijkheden om producten en producenten in de spotlight te zetten. De Beste Brabantse Borrelplank is 100% plantaardig en 100% Brabants. Goed voor mens, dier en klimaat. Dat is Brabant op zijn best!
 

 

De impact van een week zonder vlees

Het voornaamste argument voor de Nationale Week Zonder Vlees is de impact van minder vlees eten op het klimaat. Uit onderzoek blijkt dat iedere volwassene die deze week geen vlees eet, in z’n eentje maar liefst 130 liter water, 76 kilometer autorijden aan CO2-uitstoot en 770 gram dierenvlees bespaart. Boerdam: “Als je deze cijfers vertaalt naar een jaar lang één dag in de week geen vlees eten, dan heb je het al over 1000 liter water, 565 kilometer autorijden en 6 kilo dierenvlees per persoon. Laat staan als we dit met heel Nederland twee of drie dagen per week doen! Wat mij betreft is minder vlees eten de lekkerste en gemakkelijkste manier om iets goeds te doen voor de wereld om ons heen. Die vegetarische maaltijd maakt een wezenlijk verschil.”

Images

0  Comments

Cookie settings