Cursus: Basiscursus voedselbossen

Start

2020-09-22 at 19:30

End

2020-10-11 at 19:30

The maximum amount of registrations has been reached. You can no longer sign up.

Location

Brabanders houden van lekker en goed eten. Dat voedsel kunnen we ook duurzaam produceren in ons eigen voedselbos. Wil je zelf aan de slag met een voedselbos? Dan is de cursus voedselbossen van de Brabantse Milieufederatie en FoodUp Brabant iets voor jou.

UPDATE: Vanwege het grote succes is de inschrijving voor deze cursus gesloten. Heb je vragen over de cursus of wil je op de reservelijst worden geplaatst, neem dan contact met ons op via: bmf@brabantsemilieufederatie.nl 

Voedselbospionier Wouter van Eck verzorgt samen met Martijn Ballemans de basiscursus voedselbossen. Allebei hebben ze jarenlange ervaring met permacultuur en het creëren van voedselbossen. Zo is Wouter van Eck een van de mensen achter het grootste voedselbos van Europa, het voedselbos in Schijndel. In drie avonden en één praktijkdag leren ze je de basisprincipes om zelf aan de slag te gaan met een voedselbos.

Voedselbossen zijn productiebossen en bestaan uit zeven tot negen productieve lagen. Deze lagen vormen samen een zelfstandig ecosysteem dat gebruikt maakt van natuurlijke processen en kringlopen. Het principe uit de permacultuur speelt hierin een grote rol: werk de natuur niet tegen, maar werk ermee samen. Er wordt dan ook geen gebruik gemaakt van pesticiden en er wordt niet bemest. Zo wordt er bijvoorbeeld voor gekozen luizen met lieveheersbeestjes te bestrijden en wespen met vogels. Om niet te hoeven bemesten wordt gebruik gemaakt van natuurlijke processen en kringlopen die een rijke en voedzame bovenlaag creëren uit afgevallen bladeren: de humuslaag.

Programma

De cursus bestaat uit drie avonden en een afsluitende praktijkdag. Tijdens deze dag bezoek je een bestaand professioneel voedselbos: Volmeer in Sint-Michielsgestel van Den Food Bosch.

Permacultuur en voedselbossen 
Datum: dinsdag 22 september 2020
Tijd: 19.30 – 21.30 uur
Locatie: Theater De Boemel, Tilburg

Voedselbossen 1 
Datum: dinsdag 29 september 2020
Tijd: 19.30 – 21.30 uur
Locatie: Theater De Boemel, Tilburg

Voedselbossen 2 
Datum: dinsdag 6 oktober 2020
Tijd: 19.30 – 21.30 uur
Locatie: Theater De Boemel, Tilburg

Praktijkdag 
Datum: zondag 11 oktober
Tijd: volgt op een later moment
Locatie: Voedselbos Volmeer, Sint-Michielsgestel

Ga nu zelf aan de slag met voedselbossen. De inschrijfkosten voor de gehele cursus van drie avonden en een praktijkdag bedragen € 199,-. Er is slechts plaats voor 25 deelnemers, de cursus start vanaf minimaal 20 deelnemers.

AANMELDEN

De ontwikkeling van deze cursus van de Brabantse Milieufederatie is mede mogelijk gemaakt door FoodUp Brabant.

0  Comments

Cookie settings