Brabant leert met EUREGA hoe de Finnen gezond eten

31-07-2019
0 reacties

 

EUREGA is een samenwerkingsproject van Europese regiopartners die zich inzetten voor het belang van gastronomie in beleid en strategische besluitvorming. In 2018 was Brabant de Europese Regio van de Gastronomie (ERG).

Met We Are Food zette de provincie Noord-Brabant/ FoodUp Brabant het hele jaar verschillende foodthema’s in de spotlights. De provincie Brabant vormde samen met de andere ERG-regio’s in 2018 het EUREGA-project. Uitgangspunt: gastronomie kan veel economische kansen brengen en verdient een sterke plek in Europees, nationaal en regionaal beleid. De negen projectpartners binnen EUREGA zetten zich hiervoor tot en met 2022 gezamenlijk in.

For more information about the Interreg project Eurega in English, visit the EUREGA website.

De stakeholders en partners tijdens een werkbezoek aan Catalonië
Projectpartners en stakeholders tijdens een exchange visit in Barcelona, mei 2019

Doel in Brabant

De Brabantse projectpartners willen 10% meer bezoek aan de regio genereren op het gebied van gastronomie en gastvrijheid. Door de toeristische capaciteit te versterken en het Brabants erfgoed van cultuur, landschap en agrofood zichtbaar te maken, verwachten zij nieuwe banen en een groei van uitgaven in deze sectoren. In deze eerste fase halen ze vooral ideeën op tijdens bijeenkomsten in binnen- en buitenland met stakeholders. Deze worden doorvertaald naar actieplannen food & leisure in Brabant.

Deelnemende regio’s

De partners die meewerken aan EUREGA zijn:

  • Municipality of 's-Hertogenbosch (Netherlands)
  • Province of Noord-Brabant (Netherlands)
  • ProAgria Pohjois-Savo (Finland)
  • Northern and Western Regional Assembly (Ireland)
  • Development Agency of South Aegean Region -READ S.A. (Greece)
  • Sibiu County Council (Romania)
  • Hajdú-Bihar County Government (Hungary)
  • IGCAT (Catalunya)
  • Prodeca – Government of Catalonia (Catalonia)

Bekijk de Factsheet Actionplan Noord-Brabant waarin de aanpak van dit EUREGA-project in één oogopslag is te zien. 


Updates

Gezonder leven en genieten van voedsel uit de buurt; daar zijn we in Brabant goed in, maar hoe doen anderen dat?

Vertegenwoordigers van Brabantse voedselprojecten namen een kijkje in Kuopio (Finland). Van 18 t/m 20 juni waren zij bij de 3e kennisuitwisseling, op initiatief van het Europese EUREGA-project. Het thema was ‘gastronomie en gezondheid’ en ging o.a. over het gezonde ‘Nordic’ dieet, lokale (gezonde) gewoonten en voeding. Zo bezocht de groep initiatieven in de bessenteelt, zagen ze hoe Finse scholen hun leerlingen elke dag gezonde maaltijden bieden en kwamen voedingsdeskundigen aan het woord. In de groep zaten EUREGA-betrokkenen en ondernemers of initiatiefnemers (stakeholders) van gezondheidsprojecten uit alle regio’s. 

GezondDorp

Sanne van der Zanden ging mee namens GezondDorp, wat in Leende werkt aan een samenleving die gezonder is door vers en zoveel mogelijk onbewerkt, lokaal, seizoensgebonden voedsel te eten. “De manier waarop Finse scholen omgaan met voeding én onderwijs rond het Nordic Diet was inspirerend,” vertelt Sanne. “Maar voedselonderwijs is bij ons niet landelijk verplicht zoals in Finland. Daarom is een dergelijke beweging voor ons een stuk lastiger te realiseren.” 

Typisch Fins 

Veel initiatieven in de Finse regio waren kleinschalig: telers, vissers en imkers produceren voor eigen gebruik. Met 188.000 meren wonen mensen immers ver bij elkaar vandaan. In Brabant is het een stuk gemakkelijker om producten aan elkaar te leveren. Een ander cultureel gebruik in Finland is de sauna als sociale activiteit: hier worden zelfs zakendeals gesloten. En wist je dat veel winkelcentra daar onder de grond liggen? 

Stakeholders betrekken bij EU-projecten 

Tijdens Sanne’s presentatie kwamen veel vragen van andere stakeholders, vertelt ze: “Het was een mooie kans om ons verhaal te kunnen vertellen en kennis uit te wisselen met internationale collega’s. Het Nordic Diet lijkt op dat van ons: vooral veel groenten en fruit. Wel waarschuwen wij binnen GezondDorp voor teveel fruitsuikers” Het viel op dat veel deelnemers afwisseling in voeding en veel groenten benadrukken. 

Andere presentaties kwamen van bijvoorbeeld diëtisten, een producent van aloë vera-producten, iemand die iets deed rond borstvoeding en babygezondheid. Sanne vindt het goed dat zij ook meegaan: “Dit zijn mensen die met vragen uit de praktijk zitten en eigen praktijkervaringen inbrengen. Zo kijkt EUREGA verder dan de vaste gezichten binnen zo’n EU-project. Zulke mooie praktijkverhalen kunnen helpen opnieuw te kijken naar wat je doet.” 
 

Afbeeldingen

0  reacties

Cookie-instellingen