De uitreiking vond plaats bij de bakkerijopleiding van de Rooi Pannen in Eindhoven in aanwezigheid van de finalisten en hun supporters. De prijs voor ‘Het lekkerste Brabantse vegan worstenbroodje 2025’ ging naar Ron van de Mortel uit Deurne van JPM bakery. Hij kreeg de beker uitgereikt door Marcel Webster namens Provincie Noord-Brabant.
Bakker Ron bereidde het lekkernij in samenwerking met Slow Food Masters. De vulling van het winnende vegan worstenbroodje is gemaakt op basis van tarwe, oesterzwammen en lupinebonen. Het deeg bestaat uit bloem, water, gist en kruiden.
Lupinebonen
Lupinebonen waren in het vegan worstenbroodje een vereist ingrediënt. Deze peulvrucht die veel in Brabant wordt verbouwd is zeer eiwitrijk. De organisatie van de verkiezing noemt het ook wel ‘een vergeten schat uit de regio’. Ze willen het belang benadrukken van regionale en duurzame producten.
Provincie Noord-Brabant vindt het lanceren van het kampioenschap om Het lekkerste Brabantse vegan worstenbroodje een belangrijke ontwikkeling in het kader van de eiwittransitie. Onder eiwittransitie verstaan we de overgang van een overwegend dierlijke naar een meer plantaardige eiwitconsumptie en -productie. De provincie ondersteunt deze transitie actief, onder andere door initiatieven zoals de Bean Deal. Deze deal stimuleert de teelt en consumptie van regionaal geteelde plantaardige eiwitten, zoals lupine, die goed zijn voor zowel de gezondheid als het milieu. Met projecten als LuPeel in de Peel wordt lupine gepromoot als lokaal alternatief voor geïmporteerde soja. Dit draagt bij aan een duurzamer voedselsysteem en versterkt de Brabantse economie.
Naast meer productie van eiwitrijke gewassen is ook het verhogen van de consumentenacceptatie essentieel voor de versnelling van de eiwittransitie. Het ontwikkelen en beschikbaar maken van nieuwe lekkere plantaardige producten is daarbij van groot belang. De competitie ‘Het lekkerste Brabantse vegan worstenbroodje’ draagt daar ook aan bij.
Meest innovatieve worstenbroodje
Het truffel-worstenbroodje van Arne van Beek van Bakkerij van der Steen uit Made is het meest innovatieve Brabantse worstenbroodje van 2025 geworden. Arne liet zich inspireren door de ‘truffel trend’ onder consumenten.
Wedstrijd
De competitie werd georganiseerd door de stichting ‘Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje’ in samenwerking met de Rooi Pannen, Summa College, Curio, de Nederlandse Brood-en banketbakkers Ondernemers Vereniging en Omroep Brabant. De wedstrijd werd dit jaar voor de 28e keer gehouden voor professionals (bakkers, koks & slagers), thuisbakkers, leerlingen VMBO en studenten MBO.
In april vond al de uitreiking plaats van Het lekkerste Brabantse worstenbroodje 2025.