De landelijke finale van de zesde MBO Challenge Voedselverspilling vond plaats op 15 mei 2025 tijdens het Food for Teachers event van CIV Groen. Vanuit alle hoeken van het land stuurden mbo-opleidingen een afvaardiging naar de landelijke finale om te strijden om de hoofdprijs.
Aan de slag met landbouw- en voedselvraagstukken
In het kader van de MBO Challenge verzorgde Provincie Noord-Brabant in het voorjaar van 2025 een gastcollege over voedselverspilling bij Yonder in Tilburg. Ook nam de provincie deel aan de jury om de diverse concepten van de studenten te beoordelen. Dit doet de provincie vanuit haar ambitie om voedselverspilling tegen te gaan en jongeren uit te dagen om met oplossingen te komen voor landbouw- en voedselvraagstukken.
Prijswinnaars
Bij de finale op 15 mei wonnen studenten van de opleidingen Voeding & Kwaliteit en Verslogistiek aan Lentiz LIFE College en Lentiz MBO Barendrecht de hoofdprijs. Zij ontwikkelden samen een dessert met een interculturele twist, gemaakt van fruit reststromen.
Het resultaat is een innovatief product waarmee de opdrachtgever zich kan profileren op een Japanse beurs. De studenten hebben fruit reststromen ingezet om een dessert te maken dat geschikt is voor menselijke consumptie: de meest waardevolle bestemming die een reststroom kan krijgen. Zo verminderen ze niet alleen voedselverspilling, maar voegen ze ook maximale waarde toe aan het restproduct. Het dessert, een ganache van druiven, citroen en witte chocolade, verenigt Nederlandse en Japanse smaken in een eenvoudig te bereiden, smaakvolle creatie. Met behulp van een 3D-voedselprinter hebben de studenten een figuur van witte chocolade ontworpen als finishing touch. De opdrachtgever is een cateraar die het dessert wil presenteren op een beurs voor voedingstechnologie in Japan.
Team Foodsaver van Yonder Tilburg eindigde op de tweede plaats met de ontwikkeling van een app die voedselverspilling in de schoolkantine tegengaat. Via deze app bestellen studenten van tevoren hun broodje, rekenen met korting af en halen hun bestelling op het afgesproken tijdstip op in de kantine.
Team Fruitpulp van Yuverta Agrifood in Horst behaalde de derde plaats met een innovatieve oplossing om fruitpulp te verwerken tot een hard materiaal, geschikt voor toepassingen zoals een uitbroeddoos.
‘Challenge Based Learning’
Deze zesde en laatste editie van de MBO Challenge Voedselverspilling markeert het slotstuk van een traject dat in 2018 begon met als doel het mbo kennis te laten maken met Challenge Based Learning. In deze onderwijsvorm werken studenten aan actuele, complexe vraagstukken uit de praktijk, vaak in samenwerking met meerdere betrokken partijen en zonder kant-en-klare oplossing.
Deelnemers onderzoeken het probleem grondig en ontwerpen een oplossing die aansluit bij de uitdaging en de behoeften van de gebruikers, soms zelfs tot op het punt van daadwerkelijke implementatie.