Door te kiezen voor een ‘Bean Meal’ genieten consumenten van heerlijke gerechten en dragen zij bij aan een duurzamere voedselketen. In zo’n maaltijd zijn peulvruchten verwerkt, bij voorkeur van Nederlandse bodem. De aftrap van de week was op Wereld Peulvruchten Dag op 10 februari.
Gezonde balans voor mens, dier en milieu
Bean Meal is een samenwerking van partijen, met als doel het activeren van de Nederlandse consument tot een eetmoment met peulvruchten. In Nederland komen we slechts tot de helft van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid als het om de consumptie van peulvruchten gaat. Het stimuleren van de consumptie van peulvruchten naar gemiddeld 150 gram per persoon per week draagt bij aan een gezonde balans, voor mens, dier en milieu. Door meer eiwitten en voedingswaarde uit een plantaardige bron zoals peulvruchten te halen, kan er gemiddeld ook minder dierlijk eiwit in de vorm van vlees, vis en zuivel gegeten worden. Meer variatie draagt bij aan een gezonde balans in het eetpatroon.
Tijdens de campagneweek Bean Meal zijn consumenten met recepten geïnspireerd over hoe lekker, veelzijdig en voordelig peulvruchten zijn. Supermarkten hadden diverse acties rondom de Bean Meal en (bedrijfs)restaurants zetten de peulvrucht een week lang in het zonnetje, zo ook bij de provincie Noord-Brabant.
Meer plantaardig eten
Bij de provincie Noord-Brabant vinden we het belangrijk dat er een verandering plaatsvindt in ons dieet. De ambitie is dat we meer plantaardig gaan eten. We streven deze ambitie na, omdat we willen helpen Nederland meer zelfvoorzienend te maken in nieuwe en plantaardige eiwitten. Dat hebben we in 2022 vastgelegd in de Bean Deal. Deze hebben we met 55 andere partners uit de voedselketen ondertekend.
We zetten ons in voor het creëren van een gezond verdienmodel voor Brabantse telers van eiwitrijke gewassen. Ook willen we de verhouding van ons voedsel, wat nu voor ongeveer 60% uit dierlijke eiwitten en voor 40% uit plantaardige eiwitten bestaat, in 2030 hebben omgedraaid naar de verhouding 60% plantaardige en 40% dierlijke eiwitten. Dit heet de eiwittransitie.
Om deze omschakeling te bereiken, zijn er veranderingen in de hele voedselketen nodig. De provincie stimuleert dit door bijvoorbeeld innovaties te versnellen bij ondernemers die bezig zijn met de eiwittransitie. En met de cateraar in het provinciehuis hebben we afgesproken dat er in het bedrijfsrestaurant meer gekookt gaat worden met bonen van dichtbij.
Ambitie provincie
De campagne Bean Meal draagt bij aan de ambities van de provincie voor de landbouw- en voedselketen van morgen, zoals beschreven in het beleidskader Landbouw en Voedsel 2030. Daarbij stelt de provincie zich onder andere ten doel dat de Brabantse landbouw- en voedselproductie in 2030 economisch toonaangevend is. Bean Meal past in de ambitie om koploper te zijn op het gebied van innovatie, digitalisering, het sluiten van kringlopen en slimme verdienmodellen in agrifood. Dat doen we samen met andere overheden, het bedrijfsleven, startups, onderwijs en onderzoeksinstellingen. Zo is Brabant dé groene proeftuin van de toekomst, waar alle partners samenwerken aan duurzame, innovatieve oplossingen voor de voedselvoorziening van morgen, waarin een goede balans tussen landbouw- en voedselproductie en de omgeving centraal staat.