Het thema van dit jaar, 'Ruimte voor een gezonde leefomgeving', stond centraal tijdens de diverse speeches en sessies op het congres. Schone lucht is immers een belangrijke voorwaarde voor een gezonde leefomgeving. En de ruimte wordt steeds schaarser.
De luchtkwaliteit in Brabant
Na eerdere edities, georganiseerd door provincie Flevoland, gemeente Almere en gemeente Amsterdam was het nu de beurt aan de provincie Noord-Brabant om deelnemers te verwelkomen voor het jaarcongres.
In Brabant hebben we te maken met veel zaken die invloed hebben op de luchtkwaliteit. Zoals landbouw en veehouderijen, mobiliteit en transport, een grote woningbouwopgave, vele economische activiteiten, industrie en distributiecentra. Zaken die vragen om innovatieve, toekomstgerichte oplossingen. Daar zetten we dan ook vol energie op in, om de luchtkwaliteit in Brabant steeds verder te verbeteren.
"Door samenwerking in het Schone Lucht Akkoord zetten we belangrijke stappen richting een duurzaam veranderend land."
Hagar Roijackers, gedeputeerde provincie Noord-Brabant
Inspirerende plenaire opening
Gedeputeerde Hagar Roijackers (Natuur, Milieu en Aanpak Landelijk Gebied) heette alle deelnemers welkom tijdens de aftrap in de ochtend: “Als we Nederland willen ontwikkelen in meer harmonie met milieu, natuur en landschap om de druk op onze leefomgeving te verminderen, moeten we op zoek naar een nieuwe balans. Door samenwerking in het Schone Lucht Akkoord zullen we onze slagkracht vergroten en belangrijke stappen zetten richting een duurzaam veranderend land.”
Staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar vervoer en Milieu) gaf in zijn speech aan dat alle inwoners recht hebben op een gezonde leefomgeving en schone lucht. Hij noemde ook het belang van burgerluchtmeetnetten en citizen science initiatieven, die hij van harte ondersteunt.
Interactieve deelsessies vanuit diverse sectoren
Tijdens de diverse deelsessies in de middag konden deelnemers op pad met de snuffelfiets, in gesprek over metingen en meedoen aan een serious game. Ook thema’s als Clean energy hubs, zero-emissiezones en verduurzaming van de industrie en voedselketens kwamen in de middag aan bod. Die diversiteit in onderwerpen geeft aan dat luchtkwaliteit meerdere beleidsterreinen raakt.
Deelsessie ‘Innovatie in de landbouw’
Vanuit het programma Landbouw & Voedsel van de provincie Noord-Brabant gaf Wouter Moonen een presentatie over ‘Innovatie in de landbouw’. Daarbij ging hij in op de verschillende activiteiten van de provincie Noord-Brabant op het gebied van emissiereductie in de landbouw.
Wouter Moonen vertelt over het meten van emissies in de landbouw. Foto: Martin Hols
Zo kwam de realisatie van het ankermeetstation in de gemeente Bernheze aan bod en vertelde hij over de inzet van mobiele meetstations in de gemeente Maashorst.
Meten is weten. Feitelijke informatie en onderbouwing zijn onmisbaar om op politiek niveau het gesprek goed te kunnen voeren met elkaar. “Daarom zijn meetresultaten van groot belang bij het bepalen van integrale acties voor het verbeteren van de luchtkwaliteit”, luidde zijn boodschap. Het heeft volgens Wouter Moonen weinig zin om alleen te focussen op bijvoorbeeld stalemissies. “Om emissies te verlagen heeft een integrale aanpak het meeste effect. We kijken dus ook naar bijvoorbeeld mestaanwending en endotoxine.”
Meer weten? Zijn presentatie is online te raadplegen, net als andere presentaties.
RIVM-rapport
Commissaris van de Koning Ina Adema sloot het congres af. Samen met directeur-generaal Internationaal en Milieu Afke van Rijn nam zij het RIVM-rapport ‘acht jaar samen meten’ in ontvangst van het RIVM, burgerluchtmeetnet Aireas en GLOBE Nederland. Zij benadrukten het belang van gezamenlijke inspanningen om de luchtkwaliteit in Nederland verder te verbeteren.
Over het Schone Lucht Akkoord
Het congres werd georganiseerd in het kader van het Schone Lucht Akkoord. De provincie Noord-Brabant is, evenals de helft van de Brabantse gemeenten, aangesloten bij dit akkoord. Deze gemeenten vertegenwoordigen 68% van de Brabantse inwoners.
Het doel van het Schone Lucht Akkoord is om gezamenlijk de luchtkwaliteit in Nederland permanent te verbeteren. De deelnemende partijen nemen maatregelen om de luchtverontreiniging van binnenlandse bronnen te beperken.