Wat is jouw rol in het voedselsysteem van de toekomst?

06-02-2025
443 keer bekeken

Met die vraag zijn vijf studenten van HAS green academy een half jaar in opdracht van het programma Landbouw en Voedsel van de provincie Noord-Brabant op pad gegaan. Het visualiseren van mogelijke toekomstscenario’s, bijvoorbeeld via AI, hielp om het gesprek richting te geven.

In hun eindrapport constateren de studenten Yael van Leijenhorst, Zonne van der Pol, Rick van de Laar, Esmée Nuhaan en Maria Rye Jacobsen van de opleiding International Food en Agribusiness, dat “het voedselsysteem van de toekomst” een maatschappelijk vraagstuk is dat een breed scala aan ideeën, meningen maar ook zorgen oproept. Daarnaast biedt het gesprek hierover ook kansen om deze toekomst samen vorm te geven.

Verschillende perspectieven

De studenten geven aan dat iedereen een rol speelt om te komen tot een nieuw landbouw- en voedselsysteem in Noord-Brabant. Waaronder bedrijven, scholen, consumenten, inwoners, belangenorganisaties en overheid. Esmée Nuhaan: “Ondanks dat iedereen op zijn of haar manier een grotere of kleinere bijdrage hieraan kan leveren, ontbreekt vaak een gezamenlijke wervende visie én het gesprek hierover. Bij veranderingsprocessen verliezen we elkaars ideeën en belangen soms uit het oog. Verschillende perspectieven, interesses en achtergronden, én gebrek aan tijd, laten ons er weleens  van weerhouden om echt goed naar elkaar te luisteren. Daardoor vergeten we soms dat verandering om samenwerking vraagt van iedereen die hierbij betrokken is.”

De studenten adviseren dat we af en toe onze eigen bril moeten afzetten om ruimte te kunnen geven aan wrijving. Juist omdat verschillen in perspectief ons kunnen helpen om tot nieuwe inzichten en concepten te komen. Dit omdat de voedseltransitie verder gaat dan feitelijke, beleidsmatige kaders en hervorming van bedrijfsmodellen. Het gaat om een sociaal-maatschappelijk proces, waarbij de menselijke maat en interactie centraal staan. Ze doen een oproep om op die manier onszelf uit te dagen en zo inhoud te geven aan nieuwe vormen. Daarmee kunnen we het landbouw- en voedselsysteem van morgen vormgeven.

Utopia

Als bijdrage aan het gesprek hebben de studenten in hun eindrapport o.a. een dialoog-participatieplan en hun eigen toekomstperspectief gepresenteerd. Op basis van een aantal uitgangspunten die zij zelf belangrijk vinden en waar zij graag met iedereen over in gesprek gaan, hebben zij met AI hun eigen Utopia voor Brabant in 2075 gecreëerd. Hierbij komen landbouw, voedsel, water, bodem maar ook energie-opwekking, stedelijke ontwikkeling en ruimtelijke ordening samen. Ze benadrukken daarbij dat hun visie niet het eindstation is, maar juist het begin van een dialoog met alle betrokkenen. Een aanpak die ze iedereen in Brabant graag gunnen en waar zij -als young profesionals- ook een bijdrage aan willen leveren!

Geïnteresseerd in deze participatie-aanpak? Neem dan contact op met Marcel Webster (mwebster@brabant.nl) van het provinciale programma Landbouw en Voedsel.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen