Naast Marc Oudenhoven waren o.a. ook Noëlle Aarts, hoogleraar socio-economische interactie aan de Radboud Universiteit, wethouder Mark Janssen van Gaal en wethouder Antoinette Maas van de gemeente Land van Cuijk en 100 andere genodigden te gast op het melkveebedrijf van de familie Van Bree.
Polarisatie tegengaan
Noëlle Aarts, deskundige op het gebied van conflict, onderhandeling, communicatie en dialoog over complexe maatschappelijke vraagstukken, ging in haar verhaal in op de risico’s van polarisatie en de randvoorwaarden die nodig zijn om een goede dialoog over landbouw- en voedselvraagstukken te kunnen voeren. Kennis hierover is nu meer dan ooit relevant. Juist door de dialoog tussen boer en burger te versterken, wordt polarisatie tegen gegaan.
Het versterken van die dialoog is ook precies de reden waarom Boert Bewust in het Land van Cuijk vijf jaar geleden van start is gegaan. Boert Bewust werkt onder het motto “Samen doen, is samen groeien” aan de verbinding tussen boeren, tuinders en samenleving in de eigen streek. Dit doet zij door het organiseren van bijeenkomsten waarbij de dialoog tussen boeren en burgers centraal staat. Door interactieve activiteiten in de streek te organiseren en samen met andere partijen te kijken hoe zij samen kunnen werken aan een gezond landbouw- en voedselsysteem, maar ook door boeren hun verhaal te laten vertellen. Voorbeelden van dergelijke bijeenkomsten zijn open dagen, diner en lunches op het erf én in de wijk, fietstochten langs boeren (“op weg naar je diner”) en het bezoeken van schoolklassen aan de boerderij en aan het Smaakcentrum (waar de kinderen leren koken met lokale producten).
Certificiering
Bij Land van Cuijk Boert Bewust zijn nu 30 boeren aangesloten met het Boert Bewust label. Dit label houdt in dat zij zich extra inzetten (via een certificering waarbij zij -naast wat wettelijk verplicht is- minimaal tien extra punten scoren) om maatregelen te nemen die de samenleving belangrijk vindt. Daarnaast werken ze aan de uitstraling van hun bedrijf, het zorgvuldig omgaan met klimaat en energie, de gezondheid van dieren en aan de goede relatie met de samenleving. Deze certificering wordt iedere drie jaar opnieuw beoordeeld. Zo blijven de boeren zich ontwikkelen en boeren ze niet alleen nu, maar ook in de toekomst bewust!