Op bezoek bij Brabantse pioniers in agrifood

18-10-2022
546 keer bekeken

Op zaterdag 15 oktober, de laatste dag van Dutch Food Week, zijn we op tour gegaan. Met een bus gevuld met Brabantse bestuurders, ondernemers en influencers hebben we zes pioniers in agrifood bezocht.

Op zaterdagochtend 15 oktober verzamelden ruim 30 bestuurders, ondernemers en influencers zich bij het provinciehuis voor de Brabant Tour van A tot Z. Na een openingswoord van Gedeputeerde Elies Lemkes-Straver vertrok de bus naar de eerste stop met de A van Altena waar de Campus Almkerk zicht bevindt, het innovatiecentrum voor duurzaam wonen, werken en voeding.

Een plek waar beleving en innovatie samenkomen

Arend Koekkoek, eigenaar van Campus Almkerk en CEO van Pixelfarming Robotics gaf een rondleiding aan alle deelnemers van de tour. Rebecca Koekkoek stelde daar het team van Young professionals van Campus Almkerk voor. Zij werkt iedere zaterdag met het team aan de autonome farm. Bij Campus Almkerk staan belevingsgericht én innovatief werken centraal. Zo zagen we de Robot One in actie: de autonome multifunctionele agro robot die wordt ingezet voor de verzorging van de gewassen. 

Boeren en producten van de toekomst

De volgende stop was op het boerenerf van een grootschalig akkerbouwbedrijf van de familie Straver, tevens lid van coöperatie Cosun. Landbouwbedrijf Straver is een familiebedrijf dat zich richt op het telen en vermarkten van zowel gangbare als biologische akkerbouw- en groentegewassen. Arriaan, een van de eigenaren, deelde een mooi verhaal over biologisch boeren in deze tijd. Ook gaf Mike Vermeer, hoofd innovatie bij Cosun, een presentatie over productinnovatie en de 130 toepassingen van de suikerbiet. Verrassend hoe ze daarbij elk onderdeel van de suikerbiet benutten, de biet zelf, het loof en zelfs het water dat de biet bevat wordt in het productieproces gebruikt.

Verspillingsvrij en educatie

De reis werd vervolgd naar Veghel, een plek waar veel foodbedrijven zijn gevestigd. We brachten een bezoek aan CHV Noordkade, waar de stichting Samen Tegen Voedselverspilling gehuisvest is. Toine Timmermans, bestuurder van deze stichting, gaf een toelichting op de impact van de Verspillingsvrije Week die in september plaatsvond, en op de volgende stappen in de strijd tegen voedselverspilling.

Vervolgens volgde een rondleiding door The Chocolate Factory, een plek waar cultuur, food en techniek samenkomen. Een oude veevoederfabriek wordt de komende periode omgebouwd tot leer- en werkomgeving en chocoladefabriek met een combinatie van opleiden, van leren en ontspannen én van het genereren van belangstelling voor technische beroepen. Spelenderwijs worden kinderen en jongeren met de fascinerende wereld van ontwerpen, produceren, verpakken en logistiek in aanraking gebracht.

Voor The Chocolate Factory is een hybride onderwijsconcept ontwikkeld in nauwe samenwerking met een aantal lokale en regionale onderwijsinstellingen en bedrijven.

Hub voor foodinnovatie

Van Veghel naar Helmond, waar in het hart van de Brainport regio Food Tech Brainport staat: een plek waar voedselinnovatie en de inzet van innovatieve technologieën centraal staan. In de Dutch Food Week hadden zij een Healthy Snack Challenge georganiseerd, waarvan de winnende snack uiteraard geproefd kon worden. Marc Soetman vertelde over een innovatieve techniek om voedsel in te vriezen, zonder verlies van smaak, geur en kwaliteit. De vriezer die werkt op basis van deze techniek, Radio Magnetic Freezing (RMF), staat opgesteld in Helmond, zodat (beginnend) ondernemers de techniek kunnen testen. De derde pitch ging over suiker. We weten allemaal dat het niet goed voor ons is. Daarom ging jonge ondernemer Anouk van Anrooij aan de slag met het creëren van een alternatief: Goed Zoet. Via Food Tech Brainport krijgt zij de nodige ondersteuning om deze innovatie verder vorm te geven.

Farming The Future. Together.

De bus bracht alle deelnemers vervolgens naar Reusel, tegen de Belgische grens. We bezochten Jacob van den Borne, een aardappelteler en pionier als het gaat om de inzet van innovatieve technieken en precisielandbouw. Jacob liet zien wat de potentie is van data-analyse in zijn Brabantse Boerderij van de Toekomst. Samen met gedeputeerde Elies Lemkes gaf hij het startschot voor de bouw van de Van Den Borne Campus, een plek waar (toekomstige) boeren worden opgeleid en getraind om innovatieve technieken toe te passen die bijdragen aan een toekomstbestendig en gezond verdienmodel.

Thee van Nederlandse bodem

Uniek, een theeplantage in Brabant, in Zundert om precies te zijn. De zesde en laatste stop van de tour. Bij LocalTea wordt op een duurzame manier de heerlijkste thee gemaakt. Zij denken niet in beperkingen, maar juist in kansen. Na een rondleiding van Wouter Eckelmans, general manager van LocalTea,  kregen de deelnemers zelf de kans om thee te maken. Een unieke ervaring.

De dag werd samengevat door Rick Terwindt, stadsdichter van Meierijstad:

Deze van A tot Z Tour
Is een route van bord tot boer

Op zeebodem beginnen, in de klei staan
Daarna naar hoger gelegen zandgronden gaan

Innovatief zijn we, waar we ons opnieuw uitvinden
Voedsel verspilt niet, maar wat hebben we verslonden

Niet in deze van A tot Z Tour
Een route van bord tot boer

Ontdek mee hoe we morgen meer op smaak maken
Bijzonder hoe verspilling naar meer kan smaken

Focus nu, zodat ook ik precisie precies zie
Blijf bij, wie schrijft er ’s avonds nog wat op, wie?

Wij van de van tot A tot Z Tour
De route van bord tot boer

Nog één vraag,
Hoe kunnen we together meer samen zijn vandaag?

Met thee, doe maar lokaal en zonder suiker graag
Geen suiker, sucre of sugar, erythritol
Noem het secuir, gezond en geen mondvol

Dank voor deze van A tot Z Tour
Een retour van bord tot boer


- Rick Terwindt – Sneldichter Provincie Noord-Brabant / Stadsdichter Meierijstad

In Brabant. Daar gebeurt het. Dat hebben we met deze tour wederom laten zien.

Afbeeldingen

Op zoek bij Brabantse pioniers in Agrifood

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen