Beet! samenwerking officieel van start

17-10-2022
1508 keer bekeken

Met 'n hapje van een ‘petit boer’ aangereikt door bezorgrobot Bella Bot, markeerde gedeputeerde Elies Lemkes de officiële start van Beet! (Brabant Eet); de Brabantse samenwerking van mbo, hbo en bedrijfsleven om jongeren te enthousiasmeren en op te leiden voor de agrifoodsector van de toekomst.

Beet! heeft als doel om onderwijs en bedrijfsleven in agrifood goed op elkaar aan te laten sluiten. Dat is hard nodig want deze sector, waar ruim 80% van de werknemers mbo geschoold is, staat voor een grote transitieopgave. Een opgave waarin een belangrijke rol is weggelegd voor bijvoorbeeld de toepassing van data en slimme technologieën. Door samen te werken aan talentontwikkeling kan de Brabantse voedselsector innovatief en toonaangevend blijven.


Het moet anders

De manier waarop we voedsel maken en eten moet namelijk meer in balans met mens, dier en omgeving. Tegelijkertijd heeft de sector te maken met technologische innovaties die elkaar steeds sneller opvolgen; denk aan 3D printen, robotisering en de inzet van drones. Voor een succesvolle toepassing van deze innovaties is sociale innovatie nodig. Tot slot kampt de sector met grote personeelstekorten als gevolg van ontgroening, vergrijzing en een minder goed imago om in te werken. Dat laatste komt vooral door de onbekendheid met de voedselsector. De komende vier jaar gaat Beet! in dit alles verandering brengen met een programma ter waarde van ruim 6,5 miljoen euro.
 

Nieuwe kennis en vaardigheden

Dimphy Kees, programmamanager van Beet! is trots dat de samenwerking nu echt van start gaat: “Agrifood is belangrijk voor de economie en werkgelegenheid in Brabant. Vanwege de grote uitdagingen waar de sector voor staat, zit het bedrijfsleven te springen om mensen met nieuwe kennis en vaardigheden. De agrifood ondernemers en werknemers van morgen zitten vandaag op het mbo en het hbo. Samen gaan we ervoor zorgen dat ze goed instromen in de bedrijven in de verschillende ketens van boer tot bord.” 
 

Een eigen 'Lightyear'

Beet! wordt ondersteund door de provincie Noord-Brabant. Het stimuleren van talentontwikkeling in de agrifood sector staat hoog in het vaandel van de provincie. Elies Lemkes, gedeputeerde van Landbouw, Voedsel, Bodem en Brede welvaart: “Beet! gaat zeker bijdragen aan het realiseren van het voedselsysteem van de toekomst. Door de instroom van mensen met de juiste skills te bevorderen maar ook door de sector aantrekkelijker voor jongeren te maken met behulp van technologische en sociale innovaties. Daarvoor is samenwerking nodig tussen verschillende disciplines en niveaus zoals nu in Beet!. Ik zou het fantastisch vinden als we met elkaar een “Lightyear” voor de agrifood sector ontwikkelen.”

Terugblik

Bekijk hier de sway met terugblik op de ochtend van 12 oktober tijdens de Dutch Food Week. Daarin ook de beloofde terugkoppeling van de antwoorden op de open vragen aan deelnemers uit het bedrijfsleven en het onderwijs en wat zij van elkaar nodig hebben.
En hieronder de terugblik op de Kick off Beet! in 5'29 minuten:

Beet! is een initiatief van Kennispact MBO Brabant in samenwerking met vier mbo-instellingen (Yuverta, Curio, Koning Willem I College en Summa College), 50 bedrijven, vijf samenwerkingsorganisatie in de agrifood sector, drie hbo-instellingen (HAS Green Academy, AVANS hogeschool, Fontys hogeschool) en de provincie Noord-Brabant. Deze partijen willen samen nieuwe kennis ontwikkelen en studenten opleiden voor nieuwe beroepen in een duurzame voedselketen.

Lancering BEET! tijdens Dutch Food Week 2022

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen