Agrifoodpluim voor PeelPioneers: Alles halen uit elke sinaasappelschil

17-01-2022
2126 keer bekeken

PeelPioneers in ’s-Hertogenbosch krijgt van de provincie een Agrifoodpluim. Het bedrijf verwerkt sinaasappelschillen tot functionele ingrediënten voor de levensmiddelenindustrie. Daarmee bieden ze een gezond alternatief voor E-nummers en brengen ze de sinaasappelschil weer 100% terug in de voedselketen.

Een uniek bedrijfsconcept dat een waardevolle bijdrage levert aan de circulaire ambities van de Brabantse agrifoodsector. Daarmee ziet de provincie het als een treffend voorbeeld van hoe de sector nu en in de toekomst op een duurzame manier economisch toonaangevend kan zijn.

De PeelPioneers verzamelen sinaasappelschillen bij supermarkten, horeca en catering en halen er grondstoffen uit. Deze worden gebruikt als ingrediënt in allerlei voedselproducten (sappen, bakkersproducten, bier) of in cosmetica. Elies Lemkes-Straver, gedeputeerde Landbouw, Voedsel, Bodem en Brede Welvaart: “PeelPioniers heeft een circulaire oplossing bedacht voor de schillen die overblijven na het maken van sinaasappelsap. Reststromen zijn zo geen afval, maar een waardevol nieuw product. Een concept dat zowel gebruikt maakt van de Brabantse agrifoodsector, als een duurzaam element toevoegt en daarom met recht een Agrifoodpluim verdient.”

Verbazing als drijfveer

Lindy Hensen, Sytze van Stempvoort en Bas van Wieringen richtten in 2017 PeelPioneers op. Hun drijfveer was de verbazing over het feit dat sinaasappelschillen standaard bij het afval belandden. ‘Daarmee gooiden we de helft van de vrucht weg,’ zegt Bas van Wieringen. ‘Dat is doodzonde. In Nederland vormden sinaasappelschillen een “stoorstroom” in de afvalverwerking. Zo’n schil is heel nat, dus hij verbrandt niet zo lekker in onze verbrandingsovens. Bovendien is hij heel zuur, dus vergist hij niet lekker in onze vergistingsinstallaties. Eigenlijk zat niemand te wachten op de sinaasappelschil. Terwijl al die schillen barstensvol waardevolle ingrediënten zitten die we kunnen terugbrengen in de voedselketen. Wij gebruiken 100% van de schil, dus ook geen afval.’

Olie en vezels

In een sinaasappelschil zitten twee dingen waar ze bij PeelPioneers wel raad mee weten: olie en vezels. In het laboratorium van PeelPioneers zijn acht medewerkers dagelijks op zoek naar mogelijke toepassingen. ‘In totaal verwerken we dertigduizend ton sinaasappelschillen per jaar, dat is per dag één Olympisch zwembad vol schillen.’ Sinds de recente verhuizing naar Den Bosch runnen de PeelPioneers de grootste schillenfabriek van Europa. ‘Het geeft heel veel energie om te zien dat ons concept blijkt te werken en het elke dag dóór te ontwikkelen,’ zegt Bas van Wieringen. Ze zijn nu nog met 35 medewerkers, maar dat aantal groeit het komend half jaar al naar 45. ‘Wat wij doen, het integraal terugbrengen van de hele schil in de voedselketen, dat is uniek. Andere landen, zoals Brazilië, verwerken de schil in veevoer. Wij doen dat alleen met de pulp die we overhouden.’

Vruchtbare regio

Bas van Wieringen geeft aan veel baat te hebben gehad bij de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). Deze ondersteunt start-ups die verandering aanjagen, bijvoorbeeld op het gebied van duurzame voeding. ‘De BOM durft al in een prille fase zijn nek uit te steken door innovatieve en duurzame ideeën te ondersteunen.’ Van Wieringen prijst ook de regio Brabant, die hij omschrijft als een vruchtbare regio voor agrofoodbedrijven: ‘In Brabant willen ondernemers elkaar helpen. Wij hebben veel gehad aan Jumbo, de eerste supermarkt die met ons samenwerkte. En aan de Eindhovense afvalverwerker Renewi. Bij IFF (International Flavour & Fragrances in Tilburg zetten we veel producten af. En Tristar, een schoonmaakbedrijf in Roosendaal, gebruikt onze olie.’

Meer info over De PeelPioneers: www.peelpioneers.nl 

Afbeeldingen

Agrifoodpluim voor PeelPioniers

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen