Inspiratiebedrijven natuurinclusieve landbouw van start

17-06-2021

Samen met partners wil de provincie ervoor zorgen dat steeds meer agrarisch ondernemers produceren in harmonie met milieu, natuur en landschap. En dat zij gewaardeerd en beloond worden voor hun diensten om de natuur te versterken. Zo levert de Brabantse landbouw een bijdrage aan de biodiversiteit, een aantrekkelijk landschap en de kwaliteit van water en bodem, en kan natuur- en landschapsinclusief boeren de nieuwe norm worden. De provincie streeft naar 500 natuurinclusieve boeren en 15% biologische landbouwgrond in 2030.

De provincie stimuleert en ondersteunt agrarische ondernemers bij de omschakeling naar natuurinclusieve landbouw. Zo kan een ondernemerscoach agrariërs kosteloos begeleiden bij het opstellen van een doorontwikkelplan. Als dit plan door de provincie wordt goedgekeurd, kan €10.000 subsidie worden verkregen voor het opstellen van een businessplan. Bekijk het stappenplan. Overweeg je over te schakelen naar biologisch? Dan kan de provincie ook helpen met deze oriëntatie. Daarnaast heeft de provincie een grondregeling natuurinclusieve landbouw, waarbij via een kooperfpachtconstructie extra grond kan worden verworven. Groot voordeel van natuurinclusief ondernemen is ook dat je kunt vallen onder de uitzonderingsregeling van de verplichte stalaanpassing.

Lees de brochure over natuurinclusieve landbouw. Doe inspiratie op bij collega-ondernemers of kijk in de agenda voor interessante werkbezoeken en kennissessies over natuurinclusief ondernemen.

Nieuws

Zes agrarische bedrijven gaan als inspiratiebedrijf dienen voor collega’s die om willen schakelen naar natuurinclusieve landbouw. Provincie Noord-Brabant maakt gebruik van hun praktijkervaring vanwege de groeiende belangstelling voor natuurinclusieve bedrijfsvoering en de vragen die daarover leven.

Natuurinclusieve landbouw is één van de manieren om dichterbij een duurzame toekomst van de landbouw en voedselketen te komen. De provincie biedt daarom ook begeleiding en ondersteuning voor bedrijven die willen omschakelen. Dat wordt uitgebreid met deze inspiratiebedrijven. Elies Lemkes-Straver, gedeputeerde Landbouw, Voedsel en Natuur belde de inspiratiebedrijven zelf op met het nieuws: “Ik ben blij dat deze bedrijven een voorbeeldrol op zich willen nemen en zich daarmee sterk maken voor verduurzaming van de sector in Brabant. Ik hoop dat zij daarmee meer bedrijven inspireren hun voorbeeld te volgen, want ik geloof in een agrarische bedrijfsvoering waarin natuur is opgenomen. En ik geloof ook in natuur waarin agrarische activiteiten mogelijk zijn. Landbouw en natuur hebben belang bij elkaar en kunnen elkaar versterken.”

Groeiende belangstelling

Steeds meer agrarische ondernemers voelen zich verantwoordelijk voor de kwaliteit van de leefomgeving. Ze willen meer aandacht schenken aan de kwaliteit van bodem en water, minder kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruiken en meer ruimte geven aan planten en dieren. Er is dan ook steeds meer belangstelling onder met name jonge boeren over een transitie naar een natuurinclusieve bedrijfsvoering. Daar leven echter wel veel vragen over, bijvoorbeeld over de inpassing van natuurinclusieve maatregelen, de kosten en baten en het rendement voor bodem, water en biodiversiteit. Daarvoor werd al veel kennis en informatie gedeeld, maar vaak bleven boeren nog met praktische vragen zitten. Daarom heeft de provincie zes bedrijven benoemd waar boeren terecht kunnen met hun vragen en in de praktijk kunnen zien hoe het werkt.

Zes keer inspiratie

De zes inspiratiebedrijven hebben deze positie voor drie jaar gekregen op basis van een voorstel dat ze in hebben gediend bij de provincie. Zij ontvangen daarvoor een bedrag van € 25.000,- en organiseren in ruil daarvoor onder andere demodagen, blogs, trainingen en farmwalks en zijn beschikbaar voor vragen. Het gaat om vier ervaren natuurinclusieve bedrijven en twee bedrijven die al ver in de omschakeling zijn:

Het zijn zeer diverse bedrijven waardoor ze op uiteenlopende thema’s hun expertise kunnen delen over bijvoorbeeld kruidenrijk grasland, compost, maar ook over meerwaarde op de markt, nieuw natuurinclusief verdienmodel met minder dieren, keuze nieuwe stal, beter inkomen met minder melk, lage krachtvoerkosten. Het zijn zes voorbeelden die kunnen laten zien hoe natuurinclusief ondernemen toekomstbestendig én economisch gezond kan zijn.

Kennissessie 5 juli

HAS Hogeschool en Provincie Noord-Brabant organiseren een gratis digitale kennissessie over Natuurinclusieve landbouw, op maandag 5 juli van 14.00 tot 15.45u. Verschillende praktijkvoorbeelden staan centraal. Ook worden we meegenomen naar één van de inspiratiebedrijven. Meld je nu aan!

 

Foto: Gedeputeerde Elies Lemkes-Straver vertelt Paul Schots van boerderij De Hofstad persoonlijk dat ze een van de Brabantse inspiratiebedrijven natuurinclusieve landbouw zijn geworden.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen