Doortje onderzoekt verdienmogelijkheden natuurinclusieve melkveehouderij

29-03-2021

Samen met partners wil de provincie ervoor zorgen dat steeds meer agrarisch ondernemers produceren in harmonie met milieu, natuur en landschap. En dat zij gewaardeerd en beloond worden voor hun diensten om de natuur te versterken. Zo levert de Brabantse landbouw een bijdrage aan de biodiversiteit, een aantrekkelijk landschap en de kwaliteit van water en bodem, en kan natuur- en landschapsinclusief boeren de nieuwe norm worden. De provincie streeft naar 500 natuurinclusieve boeren en 15% biologische landbouwgrond in 2030.

De provincie stimuleert en ondersteunt agrarische ondernemers bij de omschakeling naar natuurinclusieve landbouw. Zo kan een ondernemerscoach agrariërs kosteloos begeleiden bij het opstellen van een doorontwikkelplan. Als dit plan door de provincie wordt goedgekeurd, kan €10.000 subsidie worden verkregen voor het opstellen van een businessplan. Bekijk het stappenplan. Overweeg je over te schakelen naar biologisch? Dan kan de provincie ook helpen met deze oriëntatie. Daarnaast heeft de provincie een grondregeling natuurinclusieve landbouw, waarbij via een kooperfpachtconstructie extra grond kan worden verworven. Groot voordeel van natuurinclusief ondernemen is ook dat je kunt vallen onder de uitzonderingsregeling van de verplichte stalaanpassing.

Lees de brochure over natuurinclusieve landbouw. Doe inspiratie op bij collega-ondernemers of kijk in de agenda voor interessante werkbezoeken en kennissessies over natuurinclusief ondernemen.

Nieuws

Doortje Verwey (22) gaat komende half jaar onderzoek doen naar verdienmogelijkheden voor natuurinclusieve melkveehouderijen. Dit doet ze vanuit FoodUp Brabant samen met het team Natuurinclusieve Landbouw van de provincie Noord-Brabant.

Doortje Verwey volgt de master Spatial Planning aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Sinds 1 maart is ze stagiare van FoodUp Brabant:

"Ik ben opgegroeid in Bladel en in deze omgeving zijn veel melkveehouderijen gevestigd. Veel van deze bedrijven zijn op allerlei manieren bezig met verduurzaming. Daarnaast zie ik dat overheden en consumenten allerlei wensen hebben richting de melkveehouders. Deze wensen passen niet altijd binnen de visie en mogelijkheden van de boer. Daarom wil ik graag gaan onderzoeken hoe deze twee werelden dichter bij elkaar kunnen worden gebracht, waardoor er meer onderlinge waardering en samenwerking kan ontstaan. 

De focus in mijn onderzoek ligt op de natuurinclusieve melkveehouder: wat brengt hem of haar in beweging om tot een meer natuurinclusieve aanpak over te gaan? Daarnaast wil ik graag onderzoeken hoe lokale overheden, met name gemeenten, melkveehouders die stappen willen zetten naar meer natuurinclusieve landbouw kunnen faciliteren. 

Het komende half jaar ga ik hierover in gesprek met melkveehouders, overheden en andere betrokkenen. Ik hoop dat ik aan het eind van mijn onderzoek mijn steentje heb kunnen bijdragen aan de transitie naar een natuurinclusieve melkveehouderij waar iedereen trots op kan zijn! 

Wil je meer weten neem dan even contact met mij op: dverwey@brabant.nl  

Afbeeldingen

Cookie-instellingen