Bedrijfsbezoek Maaisels voor bodemverbetering

12-08-2021

Biologische landbouw is gebaseerd op vier basisprincipes: Zorg, Ecologie, Gezondheid en Eerlijkheid. Vanuit deze basis zijn internationale regels vastgelegd, waaraan biologische ondernemers in de EU zich moeten houden. Zo draagt de biologische sector zorg voor het milieu, het klimaat, de biodiversiteit, de dieren en de mensen.

Overstappen naar biologische landbouw, dat doe je niet zomaar. Past het bij mij als ondernemer? Past het bij mijn bedrijf, welke stappen moet ik dan zetten, wat houd ik onder de streep over? Allemaal vragen die spelen bij zo’n overweging.

Provincie Noord-Brabant zet in op een aantal activiteiten die ondernemers kunnen helpen bij hun oriëntatie. Want in 2030 naar 15% biologische landbouw in Noord-Brabant: dat is de ambitie uit het beleidskader Landbouw en Voedsel 2030. De visie van Bioboeren Brabant was daarbij een belangrijke inspiratiebron. De provincie wil de overstap van agrarische ondernemers naar biologische en natuurinclusieve landbouw stimuleren. Ook de afzet van biologische producten bij de consument moet in hetzelfde tempo meegroeien.

Hiertoe is het Uitvoeringsplan Biologische Landbouw opgesteld.

Neem vrijblijvend contact op met een bio-adviseur, laat je inspireren door de biologische inspiratiebedrijven, blijf op de hoogte door je aan te melden voor de nieuwsbrief Landbouw en Voedsel Brabant of lees hieronder het laatste bio-nieuws van de provincie Noord-Brabant.

Nieuws

Op donderdag 30 september organiseert het Netwerk Goed Boeren een bedrijfsbezoek over de inzet van maaisels en bokashi voor bodemverbetering. Netwerk Goed Boeren is het netwerk van natuurinclusieve boeren in Brabant. Ga mee kijken bij een collega op het erf en meld u nu aan voor het bedrijfsbezoek.

Datum: 30 september | Tijd: 13:30-15:30 uur
Door Netwerk Goed Boeren, het netwerk van natuurinclusieve boeren in Brabant.

Maaisels uit natuurgebieden, bermen en watergangen kunnen op verschillende manieren ingezet worden op het bedrijf. Zowel vers als verwerkt tot compost of bokashi kan het bijdragen aan bodemverbetering door het toevoegen van organische stof en mineralen.

AANMELDEN BEDRIJFSBEZOEK

Peter Oomen runt samen met zijn twee zoons een biologisch vleesveebedrijf in Oirschot. De koeien grazen in het 1000 hectare grootte natuurgebied de Kampina. Rondom het gebied liggen ook hooilanden en natuurakkers waar voer voor de winter geteeld wordt. De maaisels die ongeschikt zijn als voer worden gebruikt voor strooisel in de stal, of om te verwerken tot bokashi. Tijdens deze verwerking wordt het materiaal gefermenteerd, waardoor veel organisch materiaal behouden blijft. De bokashi is uitermate geschikt om het bodemleven te voeden en daarmee de bodemkwaliteit te verbeteren.

Tijdens een rondleiding over het bedrijf worden ervaringen gedeeld en zal ook ruimte zijn om uitdagingen te bespreken rondom het aanvoeren van maaisels en het maken van bokashi.

Praktische informatie

Wanneer?
30 september van 13:30-15:30 uur. Inloop met koffie/thee vanaf 13:15 uur.

Waar?
Hedingsesteeg 2, 5688LR, Oirschot.

Voor wie?
Collega-boeren en bedrijfsopvolgers met interesse in natuurinclusieve landbouw en duurzame teeltmethodes. Evenals docenten van agrarische opleidingen. Deelname is gratis.

Meer informatie
Doe goede schoenen of laarzen aan (geen bedrijfskleding). Vervoer is op eigen gelegenheid. Kijk voor meer informatie over maaisels en bokashi op:

Bokashi: Oosterse wijsheid voor Brabantse bodemverbetering – website Waterschap De Dommel
Waarde van maaisel: circulair terreinbeheer in de praktijk – website Circulair Terreinbeheer

Coronamaatregelen
We houden ons aan de coronamaatregelen. Wij vragen iedereen om hier bewust mee om te gaan, geen handen schudden en 1,5 meter afstand bewaren.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen