Best practices agroforestry

Brabant is koploper op het gebied van agroforestry. Er zijn dan ook al een aantal mooie praktijkvoorbeelden te vinden die inspireren en waarvan we kunnen leren.

Wilco de Zeeuw heeft een gemengd biologisch bedrijf in natuurgebied De Maashorst, bij Slabroek:
“Het rekenwerk van de WUR voor het Agroforestrynetwerk Brabant staat aan de basis van de agroforestryplannen voor mijn bedrijf. Op basis van intensieve monitoring wil ik de komende jaren laten zien welke bijdrage agroforestry levert aan de realisatie van ecosysteemdiensten als biodiversiteit, bodemverbetering, bodemleven en waterinfiltratie. De grootste uitdaging is de marketing van relatief onbekende voedingsmiddelen.”

Corné Anssems heeft een gangbaar melkveebedrijf, kaasboerderij, landwinkel en kaasspeciaalzaak in Hoogeloon:
Met agroforestry wil ik onderscheidende producten maken zoals mijn eigen notenkaas. Verder wil ik de beleving op de boerderij vergroten en mijn bedrijf verder verbreden door nog meer activiteiten aan te bieden met het oog op educatie, recreatie en zorg. Ik heb het initiatief genomen tot de studieclub over agroforestry en inmiddels ben ik een demobedrijf voor natuurinclusief boeren.”

De familie Keijzers heeft een melkgeitenbedrijf in Liessel:
“In 2018 hebben we een waterretentiebekken gerealiseerd met rabatten (verhogingen). Op deze rabatten zijn walnotenbomen aangeplant. De walnoten willen we via een, nog op te richten, coöperatie afzetten. We hebben voor deze vorm van agroforestry gekozen omdat we ‘n waterberging wilde creëren zonder landbouwgrond uit productie te nemen.”

Cookie-instellingen