ZuiderZwam maakt kroket van koffiedrab

24-03-2020

In de landbouw-en voedselketen gaat minimaal 30% van het voedsel dat we produceren verloren: op het land, in de winkel en thuis bij de consument. De provincie zet zich in om voedselverspilling tegen te gaan (met als ambitie 50% minder verspilling in 2030 dan in 2015). Daarmee behouden we economische waarde en verzilveren we de kansen die dit biedt voor innovatie en nieuwe bedrijvigheid.

Het tegengaan van voedselverspilling

Minder voedselverspilling draagt bij aan:

  • het verminderen van uitstoot van broeikasgassen en behalen van de klimaatdoelstellingen;
  • een circulaire economie waarin we onze grondstoffen binnen het voedselsysteem telkens opnieuw tot waarde laten komen;
  • minder landgebruik en het behoud van biodiversiteit;
  • minder afhankelijkheid van de wereldwijde grondstoffenmarkt;
  • een veerkrachtig voedselproductiesysteem met genoeg goed voedsel voor iedereen.

De provincie vindt voedselverspilling een belangrijk thema omdat het raakt aan veel maatschappelijke opgaven voor Brabant zoals klimaatverandering, energiebesparing en het verduurzamen van de landbouw- en voedselketen. Daarom pakken we onze rol op dit thema:

  • We stimuleren en maken beleid voor een circulaire economie.
  • We stimuleren en maken samenwerking in de keten mede mogelijk. Als bedrijven en organisaties hun krachten bundelen en samen innovatieve oplossingen ontwikkelen om reststromen van voedsel te verwerken, beperken we voedselverspilling.
  • We zijn partner in de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling en maken het Circulair Food Center mede mogelijk als onderdeel van de Regio Deal Noordoost Brabant.

 

 

 

Hoogwaardig benutten van voedselreststromen

Reststromen uit de agro en foodindustrie kunnen met innovatieve technieken (opnieuw) ingezet worden als grondstof voor agro, food (inhoudsstoffen, eiwitten, nutriënten) en industrie. We richten onze ondersteuning zowel op initiatieven waarin met kleine stromen veel toegevoegde waarde wordt gecreëerd (bijvoorbeeld citrusschillen waarvan etherische oliën worden gemaakt), als projecten met grote volumes en daardoor veel impact (agrofood reststromen als grondstof voor bouwmaterialen en bioplastics). Onze focus ligt op het sluitend krijgen van de business case, impact (in tonnen en economisch) en opschaling van initiatieven.

In Brabant zijn al mooie voorbeelden van bedrijven die goed bezig zijn met voedselverspilling. Bekijk hieronder de video`s.

 

 

 

 

 

 

 

Nieuws

De meeste mensen gooien koffiedrab weg, ZuiderZwam gebruikt het voor de teelt van oesterzwammen. Dit duurzame, circulaire verdienmodel verdient een Agrofoodpluim.

Jacqueline van Eerd, eigenaar van Zuiderzwam, verricht de werkzaamheden op het terrein van Ut Rooje Bietje in hartje Tilburg. Hier vermengt zij de koffiedrab in een betonmolen met andere grondstoffen. Dit zijn onder andere gierstkorrels, die geënt zijn met sporen van de oesterzwam, koffieschilletjes die een restproduct van koffieboonverbranding zijn en kalk voor de pH-waarde. Vervolgens gaat het mengsel in twee klimaat-gestuurde containers. In de eerste container wordt het groeien onder boomschors nagebootst, door zuurstof toe te voegen en te zorgen voor de juiste temperatuur en vochtigheid. De andere container is voor de fruitfase. Hier hangt Van Eerd het mengsel in plastic zakken met sneden erin, zodat de oesterzwammen tot vol formaat kunnen groeien.

Verdienmodel

Sinds Jacqueline van Eerd in 2016 begon met ZuiderZwam, heeft het verdienmodel zich steeds verder ontwikkeld. Inmiddels zet Zuiderzwam per week een kleine 100 kg koffiedrab om in circa 15 kg aan oesterzwammen. Zo verkoopt het bedrijf oesterzwamkroketten en -bitterballen in Tilburg en omgeving. Ze zijn te krijgen bij horecagelegenheden, cateraars en consumenten, bij de gemeente Tilburg en het Textielmuseum, bij hogescholen en de universiteit. Daarnaast zijn er gedroogde oesterzwammen voor in bouillons, pasta’s en sauzen. ZuiderZwam ontwikkelt zelfs oesterzwambonbons en -worstenbroodjes. Met de growkits van ZuiderZwam kan de consument zelf koffiedik omzetten in oesterzwammen. Sinds kort is de bitterbal van Zuiderzwam ook opgenomen in de 100% plantaardige Beste Brabantse Borrelplank en wordt daarmee breder in Brabant verkocht.

ZuiderZwam bewijst dat het mogelijk is om op lokale schaal een circulair en duurzaam verdienmodel te realiseren voor de primaire sector. Jacqueline heeft haar inspiratie gekregen van een soortgelijk initiatief in Rotterdam, Rotterzwam. ‘Sinds ik dit doe, ben ik gewoon gelukkig geworden,’ zegt Jacqueline van Eerd. Volgens de provincie Noord-Brabant verdient die aanpak een Agrofoodpluim. Gedeputeerde Anne-Marie Spierings (Landbouw): “Zuiderzwam laat een onverwachte vorm van landbouw en voedsel zien. In een lokale kringloop wordt afval een grondstof. En vleesvervangers kunnen niet alleen gezond zijn, maar ook heel lekker. Het zijn allemaal afzonderlijk al inspirerende elementen om te kopiëren in andere productieketens.”

Afbeeldingen

Video: ZuiderZwam maakt kroket van koffiedrab

Cookie-instellingen