Eiwitrijke edamame boon van eigen bodem maakt opmars

28-10-2024

Supermarktketen Jumbo heeft vanaf 2025 vriesverse edamame bonen, afkomstig van Nederlandse telers, in het schap liggen. Dit is het resultaat van een onlangs gestarte samenwerking tussen Jumbo en agrarisch ondernemers. De provincie vindt het een belangrijke stap voorwaarts in de eiwittransitie.

Het partnerschap tussen de supermarktketen en de edamame telers wordt gestimuleerd vanuit Plant Protein Forward, een initiatief van Foodvalley NL, Rabobank en het Interprovinciaal Eiwitoverleg. Provincie Noord-Brabant is deelnemer aan het Interprovinciaal Eiwitoverleg. Dit is een samenwerking tussen provincies, gericht op de uitvoering van het provinciale beleid over eiwittransitie; de overgang van productie, verwerking en consumptie van meer plantaardige eiwitten en minder dierlijke eiwitten.

Groeiende marktvraag

Edamame, een verse sojavariant, is van oorsprong een Aziatische boon en komt vaak terug in gerechten als poké bowls en maaltijdsalades. Steeds meer consumenten vallen voor edamame: de boon is smaakvol en zit vol met eiwitten, vezels, vitamines en mineralen. De groeiende marktvraag maakt de teelt ervan ook voor Brabantse ondernemers interessant. 

De provincie steunt via deelname aan Plant Protein Forward boeren die aan de slag gaan met eiwitrijke gewassen, vertelt Janny van der Heijden, strateeg hightech landbouw en voedsel bij de provincie. “We willen ze zowel ondersteunen bij hun opschaling en professionalisering, als bij het stimuleren van hun afzetmarkt. Daarbij gaat het niet alleen om de edamame-keten, maar ook om andere eiwitrijke gewassen zoals de veldboon en lupine”, vertelt ze.

“Zo timmert de Brabantse groep telers LuPeel al enkele jaren aan de weg met lupineteelt, gesteund door de provincie. Onlangs werd bekendgemaakt dat hun lupinebonen nu ook te koop zijn bij bestelplatforms zoals BEUKK, Goei Eete en Brabants Streekgoed.”

Duurzaam bouwplan

Akkerbouwer Harry Schreuder uit Flevoland is tevreden over de edamame-teelt.

Nederland is een uitstekende plek om bepaalde varianten van de sojaboon te telen, blijkt uit het onlangs gepresenteerde rapport ‘Proeftuin Dutch Edamame’. Akkerbouwer Harry Schreuder uit Flevoland werkte mee aan het rapport. “De edamame boon die ik verbouw, kan al in september worden geoogst”, is zijn ervaring. “Dat past goed in mijn bouwplan. Bovendien maakt edamame dit bouwplan duurzamer.”

De boon is een ‘vlinderbloemig gewas’, legt hij uit. “Hiermee vergroot ik de biodiversiteit. De

bloeiende planten zijn aantrekkelijk voor insecten, vanwege de pollen en nectar. Ook bindt het gewas stikstof uit de lucht en geven dat af aan de plant. Dat is goed voor de bodemvruchtbaarheid.”

Dankzij edamame heeft Harry Schreuder minder kunstmest nodig, ook voor andere gewassen die hij later op hetzelfde perceel teelt, zoals aardappelen, uien, tarwe, suikerbiet en peterselie.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen