Programma 16 februari

12-01-2022
0 reacties

Brabant en landbouw en voedsel zijn onlosmakelijk verbonden. De landbouw- en voedselketen zit in ons DNA en is de basis voor de Brabantse economie. Het is dan ook aan ons om de toon te zetten voor het landbouw- en voedselsysteem van de toekomst. Samen met alle partners werken we aan het beleidskader Landbouw en Voedsel 2030. Dit beleidskader geeft aan wat voor voedselprovincie we willen, kunnen en moeten zijn. Het startpunt voor een koers die leidt naar een nieuw landbouw- en voedselsysteem: slim, circulair, waardevol en verbonden. Dit betekent: samen op zoek naar een nieuwe balans tussen economie, ecologie en maatschappij.

Tijdens een ‘Tour de Brabant’ eerder dit jaar hebben we een groot aantal belanghebbenden gesproken over de toekomst van het Brabantse landbouw- en voedselsysteem. Deze inbreng is van grote waarde geweest voor de totstandkoming van het beleidskader.

Naar de uitvoering

Nu breekt een nieuwe fase aan, die vraagt om een vertaalslag naar uitvoering. Wat is er nodig om de ambities en doelstellingen van het beleidskader te realiseren? Wat betekent dit voor de provincie, onze partners, ondernemers en burgers? Graag geven we onze Tour de Brabant een vervolg door het (ontwerp) beleidskader toe te lichten en het gesprek met elkaar aan te gaan over de uitvoering.
Deze 'Tour de Brabant' bestond uit 3 bijeenkomsten voor beleidsmakers- en beinvloeders. Deze kunt u hier terugkijken:

  1. 24 november 2021: Nieuwe verdienmodellen in de agrifoodsector 
  2. 16 februari 2022: Brabant als proeftuin voor innovatie
  3. 30 maart 2022: Natuurinclusieve en biologische landbouw als kans

Dit is het programma van de bijeenkomst "Brabant als proeftuin voor innovatie" op 16 febr. 2022. Deze bijeenkomst is interessant voor beleidsmakers - en beïnvloeders, ketenpartners en iedereen die betrokken is bij innovatie van de sector.

Programma

Aanmelden

14.00 Welkom door moderator Simone van Trier

14.05 Opening - Elies Lemkes-Straver, gedeputeerde Landbouw en Voedsel

14.10 Hoe belangrijk is innovatie voor grote transitievraagstukken. Waar liggen de kansen in Brabant als we dit samen oppakken? - Egbert-Jan Sol, TNO

14.25 Daar waar high tech en agrifood samenkomen - Paul Leenders, directeur VitalFluid

14.35  Innovatie in de sector - Johan van Arendonk, Hendrix Genetics

14.50 Interactie online deelnemers

15.05 Naar de themagesprekken + Pauze

15.15 – 16.15 Kies uit één van de 4 themagesprekken (zie hieronder)

16.25 De belangrijkste bevindingen uit de 4 themagesprekken kort samengepakt

16.35 Innovatiebeleid in Brabant; hoe versterken de sectoren elkaar - Martijn van Gruijthuijsen, gedeputeerde Economie

16.45  Beschouwing over aanknopingspunten voor het Rijk en het nieuwe Bestuursakkoord - Annie de Veer, directeur Strategie, Kennis en Innovatie, Ministerie LNV

17.00 Einde

Themagesprekken:

Eiwittransitie 

Moderator: Gido ten Dolle, provincie Noord-Brabant

Inspirator: Wim de Laat, The Protein Brewery

Deelnemers gesprek:

  • Petra Koenders, GPEC
  • Jos de Boer, FoodTech Brainport
  • Peter Schouten, Schouten Europe
  • Sally Hoffer, Nationale Eiwit Strategie (NES), Ministerie LNV
  • Jeroen Willemsen, Innovation Lead Protein Shift – Foodvalley NL
Future Food 

Moderator: Simon Maas, AgriFood Capital

Inspirator: Jan van Rijsingen, innovator in agrifood

Deelnemers gesprek:

  • Frank de Boeff, Bodec
  • Marian Wagemakers, Dalco Food BV
  • Robert Jan Marringa, verkenning Future Food
  • Menno Prins, Helia Biomonitoring
Innovatieve stalsystemen 

Moderator: Xander Pieterse, FME

Inspirator: Ruud Tijssens, directeur Public & Cooperative Affairs Agrifirm (voorzitter voormalige landelijke Taskforce Versnelling Innovatieproces Stalsystemen)

Deelnemers gesprek:

  • Ruud Zanders, Kipster
  • Clemens Duijnisveld, Lely Sphere
  • Marcel van Haren, FME, Taskforce toekomstbestendige stalsystemen
  • Hans Verhoeven, De Hoeve Innovatie BV, Keten Duurzaam Varkensvlees
  • Sjaak Sprangers, biologisch melkveehouder
  • Mark Schippers, MS Schippers
  • Yvette Osinga, Brabantse Milieu Federatie
Innovatieve en duurzame open teelten 

Biologisch chemievrij telen & kennis- en talentontwikkeling in het onderwijs over chemievrij telen en robotica.

Moderator: Geert Wilms, stuurgroep Landbouw Innovatie Brabant

Inspirator: Arend Koekkoek, PixelFarmingRobotics

Deelnemers gesprek:

  • Dyanne Schrauwen, biologische akkerbouw
  • Anton Bartelen, akkerbouwer
  • Marinus van Dee, Proeftuin Open Teelten
  • Thijs Dorssers, Holland Robotics

Afbeeldingen

0  reacties

Cookie-instellingen
Cookie-instellingen sluiten

Cookie-instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer over cookies in onze cookieverklaring.


Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens en zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website.

Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.

Deze cookies zijn van aanbieders van externe content op deze website. Denk aan film, marketing- en/of tracking cookies.