Magazine Landbouw en Voedsel Nr.3

09-03-2023

In het Beleidskader Landbouw en Voedsel 2030 staan alle ambities en doelstellingen voor 2030 geformuleerd. De Uitvoeringsagenda Landbouw en Voedsel 2022-2023 is een eerste belangrijke stap in het realiseren ervan. Hierin staat de aanpak geformuleerd en welke projecten en activiteiten er worden uitgevoerd.

Alles wat op ons bord terecht komt, is geproduceerd, verwerkt en bereid door de landbouw en voedselketen. Van melkveehouder, akkerbouwer en suikerfabriek tot slachterij, groenteman of aardbeienteler. Zonder al deze bedrijven, geen voedsel op ons bord. Hoe maken we die keten toekomstbestendig en duurzaam? Hoe produceren en consumeren we in evenwicht met landschap en natuur, met water en bodem, met mens en dier? Hoe kunnen we voorop blijven lopen? Dat vraagt om structurele veranderingen. En om innovatie, dat is de basis van vernieuwing en verduurzaming van de sector. Een weg met de nodige uitdagingen, maar ook met enorme kansen die we optimaal willen benutten.

Daarom heeft de provincie een nieuw beleidskader opgesteld, dat 8 april 2022 jl. is vastgesteld door Provinciale Staten. In dat beleidskader schetsen we hoe we onze voedseltoekomst vorm willen geven. Zodat alle betrokken partijen weten waar ze aan toe zijn en nieuw perspectief krijgen. Zodat we trots kunnen zijn op onze duurzame boeren en innovatieve voedselverwerkers. En we allemaal waarderen wat er op ons bord ligt. Samen creëren we een keten die innovatief, waardevol, circulair en verbonden is. Daarmee voeden we onszelf, onze samenleving en onze toekomst.

 

Updates

Het Magazine Landbouw en Voedsel met als thema 'nieuwe generaties en ideeën in de startblokken', laat zien dat innovatie het verschil maakt. In dit magazine lees je verhalen van ondernemers die een vernieuwende weg inslaan en een bijdrage leveren aan een duurzame sector.

Als koploper op het gebied van agrifood en hightech dragen we met technologische kennis en toepassingen bij aan oplossingen in de voedselketen. In dit magazine staan enkele mooie voorbeelden uit de landbouw en voedselketen waar onze provincie groot in is. Want hoe Brabant voorop loopt in vernieuwend boeren, kunnen we niet beter schetsen dan met het verhaal van de agrifood-innovators zelf.

Lees het magazine

Wist je dat Lisdodde teelt (natte teelten) een bijdrage kan leveren aan de woningopgave? En daarnaast ook aan de klimaatopgave en het herstel van de biodiversiteit? Agrarisch ondernemer Janke van Dijk ziet een nieuw verdienmodel voor boeren.

Food-tech start-up Bodec wil voedselverspilling tegengaan door voedsel beter en langer houdbaar te maken. Hiervoor ontwikkelen ze apparatuur waarmee de voedselindustrie hun processen kan verduurzamen. Eén van deze innovatieve technieken is Radio Magnetic Freezing.

Varkens houden op een nieuwe manier die goed is voor de ondernemer, de omgeving, de maatschappij en de dieren zelf; dat is wat Ben Bruurs en zijn partner Thea voor ogen hebben met hun weidevarkens. Een nieuwe óf natuurlijke manier van ondernemen?

Gezocht: voedselprofessonals van de toekomst! We hebben kennis en inspiratie van jonge mensen hard nodig om te komen tot een innovatief landbouw- en voedselsysteem.

Lees de bijzondere en innovatieve verhalen van ondernemers die de Brabantse landbouw- en voedselsector iedere dag een stukje duurzamer maken.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen
Cookie-instellingen sluiten

Cookie-instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer over cookies in onze cookieverklaring.


Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens en zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website.

Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.

Deze cookies zijn van aanbieders van externe content op deze website. Denk aan film, marketing- en/of tracking cookies.