Het ontwerp-beleidskader Landbouw en Voedsel ter inzage

11-10-2021

In het Beleidskader Landbouw en Voedsel 2030 staan alle ambities en doelstellingen voor 2030 geformuleerd. De Uitvoeringsagenda Landbouw en Voedsel 2022-2023 is een eerste belangrijke stap in het realiseren ervan. Hierin staat de aanpak geformuleerd en welke projecten en activiteiten er worden uitgevoerd.

Alles wat op ons bord terecht komt, is geproduceerd, verwerkt en bereid door de landbouw en voedselketen. Van melkveehouder, akkerbouwer en suikerfabriek tot slachterij, groenteman of aardbeienteler. Zonder al deze bedrijven, geen voedsel op ons bord. Hoe maken we die keten toekomstbestendig en duurzaam? Hoe produceren en consumeren we in evenwicht met landschap en natuur, met water en bodem, met mens en dier? Hoe kunnen we voorop blijven lopen? Dat vraagt om structurele veranderingen. En om innovatie, dat is de basis van vernieuwing en verduurzaming van de sector. Een weg met de nodige uitdagingen, maar ook met enorme kansen die we optimaal willen benutten.

Daarom heeft de provincie een nieuw beleidskader opgesteld, dat 8 april 2022 jl. is vastgesteld door Provinciale Staten. In dat beleidskader schetsen we hoe we onze voedseltoekomst vorm willen geven. Zodat alle betrokken partijen weten waar ze aan toe zijn en nieuw perspectief krijgen. Zodat we trots kunnen zijn op onze duurzame boeren en innovatieve voedselverwerkers. En we allemaal waarderen wat er op ons bord ligt. Samen creëren we een keten die innovatief, waardevol, circulair en verbonden is. Daarmee voeden we onszelf, onze samenleving en onze toekomst.

 

Updates

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant hebben het ontwerp-beleidskader Landbouw en Voedsel vastgesteld. Hierin wordt een lange termijnstrategie geschetst voor een duurzame toekomst van de Brabantse landbouw- en voedselketen. Het ontwerp-beleidskader ligt met plan-MER vanaf 12 oktober 2021 ter inzage.

Elies Lemkes-Straver, gedeputeerde Landbouw, Voedsel, Bodem en Brede Welvaart: “De landbouw- en voedselketen zit in het Brabants DNA en is van oudsher dé basis voor de Brabantse economie en gemeenschappen. Onze efficiënte hoogproductieve landbouw, heeft ons veel opgeleverd, maar heeft ook een keerzijde. Daarom moeten we nu koers zetten naar een landbouw- en voedselsysteem 3.0, dat slim, circulair, waardevol en verbonden is. Want de oplossing ligt bij alle partijen in de voedselketen. In het beleidskader zoeken we naar een nieuwe economische, ecologische en maatschappelijke balans en een duidelijk perspectief voor (agrarisch) ondernemers en andere partijen in de Brabantse landbouw- en voedselketen.”

Beleidskader
De grote opgaven op het gebied van landbouw, water, natuur, stikstof, fijnstof en gezondheid vragen om systeemverandering met een langjarige, consistente aanpak. Het beleidskader landbouw en voedsel 2030 biedt hiervoor de basis. Het bevat doelen, strategieën en kaders tot 2030 en werkt toe naar een veerkrachtig Brabants landbouw en voedselsysteem, dat toekomstbestendig is en aansluit bij lange termijn-ontwikkelingen en (inter)nationaal beleid.

PlanMER

Een milieueffectrapportage (m.e.r.) heeft als doel het milieubelang een volwaardige rol te geven in de besluitvorming. In het planMER is beschreven welke milieueffecten het voorgenomen nieuwe beleidskader naar verwachting zal hebben.

Vervolg

Het ontwerp beleidskader inclusief planMER zijn in te zien van 12 oktober tot en met 22 november 2021. De ingekomen zienswijzen worden bij de besluitvorming betrokken en het beleidskader wordt daar waar nodig op aangepast. Provinciale Staten moeten het beleidskader vaststellen, dat is naar verwachting in het voorjaar 2022.

Ga direct naar de ter inzage van het ontwerp Beleidskader Landbouw & Voedsel 2030

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen